Osjetljiv trenutak

Hoće li ostavka Pejovića usporiti evropski put Crne Gore

Dobri poznavaoci procesa evropskih integracija smatraju da nije dobro što Crna Gora u ovoj fazi mijenja glavnog pregovarača.
“Teško da će cijela ova situacija proći bez posljedica za efikasnost i efektivnost rada pregovaračkog tima i pregovaračkih struktura”, kaže za Portal Analitika predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. I njegov kolega iz Evropskog pokreta Srbije Vladimir Međak kaže da ko god bude došao na njegovo mjesto imaće ozbiljan posao da sklopi sve kocke, a to nikada nije dobro. 
Objavljeno: 28. 02. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker poručio je juče u Podgorici - ostavka ministra i glavnog pregovarača Pejovića neće imati nikakvog uticaja na put Crne Gore ka EU.

Pejović je podnio ostavku nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila da je prekršio zakon i Ustav. On je, prema odluci ASK, nezakonito istovremeno bio ministar, glavni pregovarač i ambasador i za sve te funkcije primao platu, odnosno da je bio u konfliktu interesa. Sve to je ASK utvrdila na osnovu prijave Centra za gradjansko obrazovanje.

momookEvropska agenda: No i pored poruke Junkera, pitanje je da li će novi ministar i pregovarač u ovom trenutku procesa moći na pravi način odgovoriti zadacima. U Strategiji za proširenje je navedeno da je rok u kojem bi, ako budemo dobro radili, u EU mogli ući 2025. godine zajedno sa Srbijom. Oni koji dobro poznaju proces evropskih integracija kažu da je ključno što ćemo uraditi u prvih pola godine, jer kasnije EU ulazi u izborni proces i okrenuće se sama sebi.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da to što se mijenja ministar i glavni pregovarač nije dobro ni za koga, ni za Vladu, ni za Crnu Goru ni za evropske integracije. “Došli smo u jednu ozbiljnu situaciju gdje u sred procesa vršimo radikalne promjene u timu, koji se formirao dugo vremena. Teško da će cijela ova situacija proći bez posljedica za efikasnost i efektivnost rada pregovaračkog tima i pregovaračkih struktura. No, možemo se samo nadati da će nova kadrovska rješenja uhvatiti priključak na cijeli proceš.“ saopštio je za Portal Analitika Radulović.

Osjetljiva situacija: Kako dodaje, sada je na Vladi i svim subjektima koji su relevantni da tu situaciju pokušaju da poprave i da sistem vrate u funkciju.

“Posebno se mora voditi računa o tome da ulazimo u jako intezivan proces pregovaranja i zatvaranja poglavlja“, dodaje Radulović.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta  Srbije za Portal Analitika kaže da „nikada nije dobro kada se mijenja glavni pregovarač“.

minsok

„On je čovjek tu od početka, zna sve, genezu stvari, šta se dešavalo, ovo je mijenjanje šefa pregovaračkog tima u sred pregovora. Ko god bude došao na njegovo mjesto imaće ozbiljan posao da sklopi sve kocke, a to nikada nije dobro“, priča Međak.

Dodaje da će ko god dođe na njegovo mjesto imati ozbiljan posao.

„Moraće da se upozna sa radom, ipak se radi o šest godina intezivnog posla, Pejović je tu bio od 2012.godine, treba shvatiti šta se dešava, šta su otvorena pitanja i onda ući u to sve. Ne znam da li će voditi velikom ili malom usporavanju procesa, ali svakako nije dobro, pogotovo u ovom trenutku“, dodaje Međak.

U slučaju Pejović, osim da li će njegova ostavka usporiti proces evropskih integracija, otvorena su još brojna pitanja. Da li je trebalo da bude razriješen, jer u tom slučaju ne bi mogao četiri godine da radi u javnoj upravi, da li Vlada koja ga je imenovala treba da snosi odgovornost, da li treba da vrati novac – mediji su objavili, na osnovu podataka koje su od vlade dobile NVO, da je riječ od oko 300.000 eura, te ključno – ima li političke pozadine, zašto je baš sad ovo pitanje aktuelizovano,  da li se premijer Marković ustvari na ovaj način samo obračunao sa Pejovićem koji mu nije, kao se spekuliše, bio dovoljno lojalan i blizak.

Tumačenje Vlade: Marković je ustvrdio da u ovom slučaju nema odgovornosti vlade, da su samo pogrešno protumačili zakon, da su do te spoznaje došli zahvaljujući jednoj NVO, te je sada ne njemu da stvari riješi organizaciono i kadrovski.

euMomčilo Radulović iz Evropskog pokreta kaže da “svako ima pravo da dokazuje svoju nevinost u pravnom sistemu, tako da sa jedne strane, tu je mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, sa druge gospodin Pejović ima pravo da misli nešto drugo i brani svoj integritet, a sa treće su pravne odluke koje su donosile institucije Crne Gore.” “Ukoliko se i na kraju procesa potvrdi nalaz Agencije i utvrdjena pravna odgovornost, treba se tačno utvrditi i ko je nositelj te odgovornosti i ko treba ultimativno da snosi odgovornost.“,  kaže Radulović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je u emisiji “Živa istina” tvrdila da nemaju ništa lično protiv Pejovića, da nikada sa njim nijesu bliže saradjivali, te da ima inforamciju da je pitanje ustavnosti te odluke je otvarano na sjednici Vlade i da je Vlada sa punom sviješću usvojila takvu odluku.

Odmah nakon ostavke ministra počele su spekulacije da će upravo Uljarevićka naslijediti Pejovića. Ona je, medjutim, kazala da je nemoguće da udje u Vladu.

Ko će sjesti u fotelju ministra a ko u fotelju glavnog pregovarača, trebalo bi da bude brzo poznato. Moguće da sam izbor premijera Markovića da odgovore na neka od ovih pitanja.

 

Komentari: 34

Blagoje j.

28. 02. 2018 - 06:17

Ko zna, možda ubrza pregovore. Videti ćemo vrlo brzo, a tada će biti jasno i ima li odgovornosti i cije. Možda ovo ubrza stvar?
Ostavka usporiti put!?

28. 02. 2018 - 07:51

Valjda se šalite. Pa da nema takvih kao Pejović, koji uzimaju ono što ne bi smjeli i što njima ne pripada, već bismo bili u EU. I da vrati pare, pa dako se mi nekako dokopamo evrope i bez njega i bez takvih.
Bata Cuce

28. 02. 2018 - 10:35

Pejović, kakav takav, imao je svojih fanova u EU poprilično i nije da nije imao rezultata. E sada, da on je uzimao ono što mu pripada su čisto partijska naklapanja i pokušavanja baciti na njega odgovornost. Dje to u Europi pregovarač nema stan u Briselu/ može i hotel sa 5 zvjezdica ali je skuplje/ ili platu manju od 5.000. / nema nidje. Je li to velika plaća jeste, je li kutija cigareta prosječno 3 eura mnogo-jeste, je li 10.000. radnika na plaći od 193 eura-jeste, je li Voli, HDL i svi ostali dio plaće isplaćuju u gotovini"na ruke"-jeste, je li svaki drugi dan se zapali po jedno auto -jeste..je li svi to znamo pa i tužilaštvo i policija - jeste, .i što je tu kriv Pejović. To je Pejović dobro peglao. Sada ćemo da vidimo kako će neko drugi. Nadajmo se da će bar koliko i on.
Ilija

28. 02. 2018 - 17:23

Bata, ima li u PG članova LGBT populacije. Ima. Rade li oni ono što već rade. Rade. Ako bi povukli analogiju vodeći se tvojom logikom i ti bi morao da im se pridružiš i da radiš to što oni rade bez obzira što to do sada nijesi radio. Gospodin Pejović nema opravdanja za ono što je radio. I da ne zaboravim. On mora vratiti pare a onaj koji mi je omogućio da do njih dolazi na takav način mora zakonski da odgovoara.
Vasojevic

28. 02. 2018 - 08:05

Bez Pejovica ni makac, nikuda.Sve ce sad da stane.
danilo s.

28. 02. 2018 - 08:36

Mislim da ne treba dramatizovati situaciju. Zaposlite g. Pejovica kao savjetnika. Prethodno provjerite da se sa tim slazu Vanja, Daliborka, zvana “Daca”, i ostale “amazonke” NVOs (i sto kazu “mudrese” sa Vijesti). I, provjerite da li dolazi redovno na posao. Da se ne ponovi slucaj Grahovac? Mada taj slucaj, izgleda, nije bio dovoljno interesantan za nase agilne NVO. Bice zato sto pripada njihovom jatu (Vrana vrani oci ne izvadi)? Sa Pejovicem kao clanom tima – bice mnogo lakse zvanicnom zastupniku/predstavnikom CG u EU da nas zastupa. Dakle, ako nema formalno-pravnih i ustavnih prepreka g. Pejovic bi mogao da nastavi sa dobrim radom (to mu i protivnici priznaju) i da pomogne CG u ovim teskim “opozicionim & NVO vremenima”.
Branko Beograd

28. 02. 2018 - 10:05

danilo [email protected] Gospodine ,vaš predlog da jednog dokazanog lopova ,koji je sam satjeran priznao krivicu predlažete za savjetnika na našem putu u Evropu vrhunac je nedostatka kritičke svijesti ,odnosno nesvijesti!Sa ovakvim kadrovima DPS -ne ide se u Evropu nego u Kolumbiju.Ako je Pejović uhvaćen u korupcionaškoj aferi ne samo što ga treba lišiti bavljenja politikom nego treba da odgovara jer je to krivično djelo.
Lupez

28. 02. 2018 - 12:20

Ako je neko primao platu na osnovu odluke nadleznog organa, kako je onda lopov?
Ne postoji takva odluka!

28. 02. 2018 - 13:28

Naprotiv, postoji zakon koji zabranjuje da se radi ono što je on radio. Mogao je primati više plata, samo ako nije znao da je to nezakonito ili je prikrivao da je već zaposlen kao državni službenik. Ni jedno ni drugo ga neopravdava, ni neznanje, ni prikrivanje.
Za savjetnika!?

28. 02. 2018 - 10:11

Šta i koga da savjetuje čovjek koji uzima pare, narodne/državne na nezakonit način. Znate li vi kako takve radnje i ljude, narod naziva. Mada, je nažalost kod nas pravilo, kad neko uradi nešto nezakonito, odmah ga smijene da bi ga postavili na visočije mjesto, a često upravo na ovo za koje ga i vi kandidujete - savjetnik. E vidiš prijatelju, upravo zbog takvih naših rezona Junker juče i veli, otprilike ovako, "ništa vi mi ne obećavamo ni 2025.g., od vas zavisi". A, kako mi radimo ono što od nas zavisi, znamo i vidimo, ali svi, samo [to to neki priynaju a neki ne. Zbog toga što mi /čitaj vlast, a bogami i dobar dio našeg gradjanstva/ radimo, kako radimo i zbog još dosta drugih Pejovića, jesmo tu gdje jesmo i gdje ćemo nema sumnje biti još - na mnogaja ljeta.
Kontradiktornost

28. 02. 2018 - 10:26

Hoćete kao u Evropu, ali rad i postojanje opoyicije i NVO sektora nazivate "teškim" vremenima za Crnu Goru. Kontradiktorni ste, preciznije vi ste samo verbalno za EU. Tipični predstavnik vlasti. Pa Crnu Goru, bez opozicije i NVO sektora imali smo koliko do juče i zvala se SRCG. E pa u tu Evropu ćemo moći tek kad i NVO i Opozicija budu slobodni i baš je to što je vama iz vlasti "teško", suština promjena i zahtjeva koje predstavnici tzv. EU traže da uradimo. Tamo u toj EU, neće moći kao juče kod nas npr. u Beranama, da sudovi sude kako im jave, nekad iz Komiteta, a danas iz Glavnog odbora DPS-a, da poništavaju narodnu volju i dovode na vlast one koji od naroda vlast dobili nijesu, da vladajuća partija smjenjuje i formira upravne odbore Javnog servisa. To će, ako ikad dodjemo tamo biti upravo kako ste i vi primijetili, teško.
danilo s.

28. 02. 2018 - 11:13

Gospodo kriticari, Drago mi je sto nijeste primjetili dozu iropnije u cijelom ovom slucaju. A sada ozbilno. Izracunajte (ako znate kako?) da “ogromna suma od EUR 300.000" (za sest godina rada) i nije tako ogromna. To iznosi oko EUR 4,000 mjesecno - sto je plata sekretarica u EU. Za uporedjenje platili smo oko 2 (dva) miliona EUR-a za 16 mjesici nerada poslanika opozicije. Ne pamti se tako jeftina cijena stete od bojkota Parlamenta u istoriji. Nematerijalna steta nanesena CG se, naravno, ne moze novcano izmjeriti. O zaradi NVO trudbenika da ne pricamo? No, nije sve u prama, no u ocima koje gledaju. Nema toga sto ce vas spasiti od pravednickog gnjeva NVO i “ujedinjenih anti-CG medija” na celu sa Vijestima. U CG je sve podjeljeno, sem nasih NVO. One su jednistvene u mrznji prema Milu i DPS-u. Nikoga ne stede - ponajmanje CG. P.S. Ako konkurisete za neki posao trazite od poslodavca da vam pismeno potvrdi da je mjesto zakonito i ustvno? Trebace vam ta potvrda. Ako zivite u CG?
Mrbeen

28. 02. 2018 - 11:55

Danilo S. slobodno ga vodite kuci ..i onako uz kaficu i prijatnu atmosferu naslonjeni na njegovo rame, dokazujte se i dokazujte pa i to sto se dokazati ne moze. Mogli bi, za promjenu, makar jednu slobodoumnu recenicu napisati ovdje. Pokusajte, Idolopoklonstvo, koje prezentujete, nije civilizacijski domet vec nesto sto civilizovanom, integritetom i identitetom olicenim i ostvarenim ljudima, prestavlja kariku koju tek treba neardetalac da preskoci.
danilo s.

28. 02. 2018 - 12:59

Mr.Been - Svjestan sam da sam "nacepio" mnoge "demokrate", "slobodne medije u CG". i, naravno, nase neumitne NVOs. Priznajem, pukao mi je film poslije silnih TV intrvjua sa ovim "strucnjacima" - sa pristrasnim, nekorektnim i isfrustriranim voditeljima. Ne zanimaju me mnogo svade, kradje i prekradje itd. Kao i da li ce, najzad, opozicija srusiti DPS (po zakonima vjerovatnoce, to ce se desiti, samo niko ne zna ka'ce? Posebno imajuci u vodu kvalitet opozicije) Ono sto me duboko uznemirava je sto vecina politicara u CG, novinara/medija, strucnjaka iz NVO, i sl. ni najmnje ne brinu o polozaju i sudbini nase CG. Oni svi imaju svoje ideologijice i snove. Neki "demokratske", neki klero-fasiticke", itd. Skoro svi misle o sebi, malo ko o CG i gradjanima. O licnim sujetama i neznanju da ne govorim. P.S. Nek se ljute oni koji se u ovome prepoznaju.
BA

28. 02. 2018 - 12:17

Pa je li po Vama g.Danilo S Pejovic primao tri plate zakonito ili nije.Sta je vas stav?Ne prebacujte pricu na druge stvari ili ljude koji nijesu predmet price na koju se članak odnosi.Zamjenom teza bjezite od sopstvenog stava.
Ilija

28. 02. 2018 - 17:28

Gospodine Danilo.S moram vam reći da ste me ovim postom razočarali. . Ubuduće se ne trudite da branite nešto ovako ma koliko vam DPS bio na srcu ili ma koliko vas isti ucijenio zbog nečega što se možda u prošlosti uradili a nijeste odgovarali.
danilo s.

01. 03. 2018 - 10:42

Ilija, Mada sam to vise puta kazao, ponovicu - nijesam clan, ni glasac, DPS-a. Mene zanima CG, a ne nacionalisticke partije – protivne duhu Ustava - jer je CG “gradjanska drzava”? Dakle., mozete se ljutiti na moje misljenje, mada, ako pazljivije procitate sto sam napisao, shvaticete da ja nijesam opravdavao, niti branio, g. Pejovica - kojega licno ne poznajem. I da budem iskren, nijesam bio previse impresioniran sa njegovim radom. Meni se cini da je najuspjesniji pregovarac bila prof . Djurovic, koja je zapocela pregovore. No, posto su i strucnja-kinje iz NVO - koje su trazile neku glavu/e - same tvrdile da je g. Pejovic radio veoma dobro, predlozio sam prakticno rjesenje. Ako je dobar oduzmite mu cin (kaznite ga), ali ga ostavite da se bori za CG - bez cina . Bar dok se sudski ne utvrdi njegova krivica.
GORAN

28. 02. 2018 - 09:09

Ono što se da primjetiti je da je ovaj čovjek izuzetno kulturan,elokventan,artikulisan u govoru,tolerantan i da po tome odskače od drugih-rekao bih gospodin za sve u vladi CGore.Marković i mnogi trebaju proći kulturološki i civilizacijski razvoj ,a to traži veliko vrijeme,možda će neka njegova sledeća generacija.Isto važi i za opoziciju,koji više liče na srednjovjekovne vojskovođe. !
"Kultura"

28. 02. 2018 - 10:40

Od kad je to postalo kulturno biti u "konfliktu interesa", da izbjegnem neke direktnije i preciznije riječi za ovo što je radio g-din Pejović. Primanje, cirka deset hiljada mjesečno u zemlji gdje polovina zaposlenih ima primanje oko 250 eura. Elokventan da je baš se i nije vidjelo, jer baš i nije bio pričljiv. Čovjek je najviše radio posao koji opisije riječ - ćutanje. Sad je zasno i zašto. Kako ono vele, ćuti i pare u džep. I to čovjek koji čiji je posao bio upravo da nas edukuje, da se ne smije raditi, baš ono što je on radio.
Valter

28. 02. 2018 - 09:11

Nije mi jasan naslov!? Kako to može usporiti integracije? Može samo ubrzati, jer je bio u očitom konfliktu interesa. Da ne pomiinjemo moralni aspekt. Jer primati više plata, naknada, koje iznose više hiljada eura, a ne zapitati se zaslužujem li ja to, govori o samom čovjeku. Postoji ovdje i drugi, ne manje važan aspekt. Čovjek kome su Turska i Rusija uspješnije od EU treba da nas vodi u tu EU. Znam gdje je to čuo. Mentora znam. I zadnje, možda i najvažnije, znamo i gdje je Pejović bio (i ostao) dok smo se borili za nezavisnost.
Valter

28. 02. 2018 - 09:11

Nije mi jasan naslov!? Kako to može usporiti integracije? Može samo ubrzati, jer je bio u očitom konfliktu interesa. Da ne pomiinjemo moralni aspekt. Jer primati više plata, naknada, koje iznose više hiljada eura, a ne zapitati se zaslužujem li ja to, govori o samom čovjeku. Postoji ovdje i drugi, ne manje važan aspekt. Čovjek kome su Turska i Rusija uspješnije od EU treba da nas vodi u tu EU. Znam gdje je to čuo. Mentora znam. I zadnje, možda i najvažnije, znamo i gdje je Pejović bio (i ostao) dok smo se borili za nezavisnost.
Boki

28. 02. 2018 - 11:09

Vratite ne zakonito stecenu imovinu i pare narodu. Isplatite i limite kojima utjerujete firme plput Plantaza u dug prema zaposlenima. Prekinite pljacku Crne Gore.
Dosta vise sprdnje

28. 02. 2018 - 11:39

Hocete li prestati da svodite drzavu na dva- tri covjeka? Kao nema CG bez ovog, CG ne moze bez onoga,... ako je drzava dobro uredjena ona funkcionise . I ne, nece nas usporiti Pejoviceva ostavka. Drzavni budzet ce biti znatno poboljsan jer je ovo najskuplji ministar u istoriji CG. KkLoliko mu se samo u dzep sliLo kroz neke manje vidljive trOskove.(sta binono sa izdavanjem sobe u rezidenciji) Ali prefurali bismo i to, ali ne i njegovu tiraniju nad kolegama,ogovaranja neprestana, podmetanja, javna ponizavanja
Pyer

28. 02. 2018 - 12:41

Po mene i sa njim i bez njega istonamse pise.Bez sirokog koncezusa nema srece a toga odje nema.
koga nije bez njega se moze

28. 02. 2018 - 13:11

Ostasmo bez naseg dragog Druga Tite pa dako prebolimo i Pejovica.
Stvar je prosta!

28. 02. 2018 - 12:57

Uzimao je nešto što mu ne pripada. To je činjenica, zar ne. To je mogao činiti samo iz dva razloga. Znao je da je nezakonito ili nije znao. Slučaj prvi, znao je...kako se to zove, treba li takav čovjek, onda biti na tom mjestu? Slučaj drugi, nije znao...treba li čovjek koji toliko ne zna , biti na tom mjestu? Prosto, zar ne ili evropski rečeno THE ENDE, ENDE... Nadam se da ga niko neće branit, ono ...uzimaju i drugi, pa ništa.
maja

28. 02. 2018 - 15:20

A da vama ko da rješenje za dva possla i da oba posla ozbiljno i odgovorno radite bi li uzeli platu za dva ili za jedan posao?
Frederiko junkerini

28. 02. 2018 - 16:41

Pa koje su mu to strucne reference i bile kad je imenovan. Evropske integracije i njele politike zahtjevaju dobro predhodno obrazovanje iz ovih oblasti, narocito poljoprivredna politika. Prof engleskog, pa ocigledno je da je bio samo politicki podoban, i to da koci, po onoj krecemo se u vise brzina, zapravo i pod rucnom i noznom kocnicom. Hoce li vratiti nezakonito stecenu dobit? Malo sutra.
Zan Klod Vandam

28. 02. 2018 - 17:25

Treba pogledati na sajtu eu izvjestaj o napredku, pa je sve jasnije. Ima tamo i kritike ekonomske politike, narocito finansijske konsolidacije, a o napredku... Pejovic je otvorio neka poglavlja, ali ona najvaznija, o finansijama, tesko da ce moci zatvoriti ijedan novi pregovarac, ukoliko se zaista ne pristupi velikim kadrovskim promjenama i reformama u svim oblastima privredjivanja i resorima administracije.
Mila K

28. 02. 2018 - 19:35

G-din Pejovic je radio u skladu sa odlukom i dozvolom Vlade. Ako je bilo ministara da su bili protiv, morali su to svoje misljenje da javno obznane, jer je to ultimativna profesionalna duznost prema onima koji su ih birali, a to nisu ni premijer ni partija nego gradjani. Zato se treba biti oprezan na informacije da su se neki "heroji" usudili da ne poslusaju Markovica i njegov kabinet pa su cak dobacili do suprostavljanja u rukavicama. I zasto se ne postavlja pitanje u ovom tekstu - zar je EK stvarno bila toliko slijepa na nelegalnost mjesta ministra da su cutali kao posljednji balkanski beskicmenjaci samo da imaju priliku da razgovaraju sa covjekom koji se tecno sluzi engleskim jezikom i vokabularom birokrata iz Brisela, pa to onda potire sve nelegalnosti u saradnji? Nema sto, taman kako dolikuje, EU 23/24 okviru.
65243

28. 02. 2018 - 21:33

Eto kakav je, boljega u Dps nema!!!! Frontovac.... Smeta vam njegova malo jača plata a ne smeta vam onih sedam mil. eura što braco dade bracu...
[email protected]

28. 02. 2018 - 22:51

Nama uopšte nije ni potrebna EU. Mi smo ionako lideri u regionu po svemu. Imamo vizionarsku vladu, mudro stanovništvo. Zemlja prosperiteta. U slučaju i da moramo u EU, ovo će nas samo osnažiti. Težak će biti izbor za glavnog pregovarača, jer ima jako puno stručnjaka za taj odgovoran posao.
nikola

20. 03. 2018 - 18:39

Kakva ostavka on je morao biti smjernjen i krivicno gonjen.Da opere obraz dao je kao ostavku iz moralnih razloga a dok je krao drzavu i gradane nije postojao moral
Oće,oće...

11. 04. 2018 - 10:18

...ka poslije TITA...?
Novi komentar