STAV

RADOVIĆ: Ne može srpski guslar da predstavlja crnogorsku kulturnu tradiciju

Ovih dana Televizija Crne Gore – Satelitski program, između ostaloga, u vijestima iz dijaspore, emitira informacije o sadržaju proslave godišnjice utemeljenja Crnogorskog kulturnog društva „Komovi“ Maribor iz Slovenije. 
Objavljeno: 28. 02. 2018 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Ljubo RADOVIĆ

Naizgled jako lijepo jer godišnjicu obilježavaju u prostorijama koje im je grad Maribor ustupio na korištenje radi osnivanja Crnogorskog kulturnog centra. Razumije se, u kojemu mogu prezentirati bogatu kulturu svih naroda koji Crnu Goru doživljavaju svojom matičnom domovinom i prijatelja. Vjerovatno se tamo mogu steći uslovi za  dopunsko obrazovanje mladih na crnogorskom jeziku i organiziranje aktivnosti radi zadovoljenja kulturnih potreba Crnogoraca i prijatelja u Mariboru i okruženju.

Prema informaciji predstavnika Crnogorskog kulturnog društva „Komovi“ Maribor, koju je objavila Televizija Crne Gore, brojni uzvanici odazvali su se pozivu da svojim učešćem uveličaju ovu pažnje vrijednu manifestaciju. Kako rekoše, između ostalih, pozivu su se odazvali i visoki gosti: gradonačelnik i dogradonačelnik Maribora, ambasador Crne Gore u Sloveniji Nj. E. Vujica Lazović, konzul Crne Gore u Sloveniji te predsjednici i rukovodstva crnogorskih društava i udruženja u Sloveniji.

Prema objavljenoj informaciji, putem Televizije Crne Gore, gospodin Đorđije Koprivica i njegova porodica pozvani su da ovu prigodnu manifestaciju obogate kulturnim sadržajem.

Dakle, Crnogorsko kulturno društvo „Komovi“ iz Maribora pozvalo je estradnog umjetnika, srpskog guslara Đorđija – Đoka Koprivicu, koji na bezobrazan i sramotan način, javno negira, omalovažava i tuđincima pripisuje crnogorsku kulturu i istoriju, da ovom prigodom zvanicima i visokim gostima predstavi dio crnogorske kulture.

Potpuno znakovito, pored bogatog sadržaja crnogorske kulturne baštine i svjetski priznatih kulturnih vrijednosti, Kulturno crnogorsko društvo „Komovi“ ukazaše čast gospodinu Koprivici da predstavi dio „crnogorske kulture“ gradu Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture 2012. godine.

Ne želim više komentarisati namjere organizatora ove manifestacije. Neka ljudi, posebno iseljenici Crne Gore, sami donesu svoj sud o ovom njihovom postupku.

Želim vjerovati da visoki gosti, predstavnici grada Maribora, Europske prijestolnice kulture 2012. godine, kao i aktualni Ambasador i Konzul u Republici Sloveniji nijesu znali ko će ovom prigodom i na koji način predstaviti dio crnogorske kulture.

Pouzdano znam, lažne su tvrdnje kojima Crnogorsko kulturno društvo „Komovi“ Maribor izvještava da su ovoj manifestaciji prisustvovali svi predstavnici i rukovodstva crnogorskih društava i udruženja iz Slovenije. Svakako i to upućuje na činjenicu da su zvanici i visoki gosti obmanuti od strane organizatora ove manifestacije.

(Autor je sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske i član državnog Savjeta za saradnju Crne Gore sa iseljenicima)

 

 

Komentari: 44

Bokser Janko

28. 02. 2018 - 11:01

Uvijek i izgleda za vazda, našu stvarnost oblikuju n...ji i/ili neznaveni koje je slučajno dopalo da su tu đe su. Tako da je po takvima u redu da crnogorsku kulturu i stvaralaštvo reprezentuju oni za koga si 'vo' ili 'kopile'... I očekujemo da nas drugi (u ovom slučaju Slovenci) poštuju?! A sami sebe omalovažavamo i sabijamo u zemlju! IMA LI KO U OVOJ CRNOJ CRNOJ GORI DA VIKNE DOSTA B....O IZDAJNIČKA!?
miloandrov

28. 02. 2018 - 12:10

Pitanje je ko je izdao da li ovi ili ovi novopečeni što promjeniše crkvu,pismo,vjeru naciju tradiciju...i što će trajat dok je Milo na vlasti...i poslije zbogom.....
Đuro Pera Mila Šutova

28. 02. 2018 - 13:11

Znaš ti dobro da Mila interesuje samo vlast, briga njega za naciju, crkvu, pismo i sve ostalo. Molite se bogu da vam on ostane (a dako neće), jer on vam je omogućio, a omogućava vam i dalje ovo iživljavanje koje sprovodi SPC, ti, i slični tebi. Ali, nema više vraćanja na staro, novo je vrijeme (ni kaluđeri više ne jašu magarce, no džipove), malo si se zajebao.
miloandrov

28. 02. 2018 - 14:20

Do juče je bio nešto drugo sada je ovo a sjutra viđećemo.Iživljavaju se oni koji od crnogoraca prave hidroponsku naciju be z korijena,bez pisma bez vjere u koje ti ulećeš ko muva na ....Mi smo za tebe i slične čuvari tradicije ,prave a ne one koja izbacuje riječ Srbin iz svakog teksta ,falsifikuje istoriju i pokušavaju da nas razjedine NEČE VAM USPJETI DŽABE STE KREČILI...
Lolo

28. 02. 2018 - 15:56

Milo nije na vlast no Dusko I bit će sve dok ga vecina bude glasala. Ovo je Crna Gora svoja na svoje a tebe I takvima ka što si ti ako ne odgovara ajte polako. Vi branite I zastupate tuďe nterese za koje su vam rekli da su vasi a pileći mozak ne moze bez u brazdu
Ilija

28. 02. 2018 - 18:01

Lolo, imaš li ti koga u Anadoliju? Ako imaš...
@Ilija

28. 02. 2018 - 18:57

Imas ti dosta rodjaka tamo i zbog toga je tolika patoloska mrznja prema Turcima a i ostalim Jer ste vi bre "specijalni". More specijalni kao duboko iskompleksirano bivse tursko robjlje, Alija!
Đuro Pera Mila Šutova

28. 02. 2018 - 20:42

Ja sam se kao muva zaletio na tebe, kao što vidiš. Ti imaš pogrešnu percepciju istorije, za tebe je falsifikat ispravljanje lažne istorije, a falsifikovana istorija ti je istinita. Što se tiče razjedinjavanja Srba, pa to vi sami sebi radite, to Crnogorce ne zanima. Idemo dalje...
Dan za Noc

28. 02. 2018 - 14:05

Gos RADOVIĆU ,pa zar nije realno reći da je u CG do 2006 bilo 90% pravoslavaca za VELIKU SRBIJU i za MILOŠEVIĆA, tada kada se primjetila INTERESNA ZONA ,A MILOŠEVIC UMRO ,Ostalo je da preko noći tih 30% jos PRAVOSLAVACA sebe nazove NOVIM CERNOGORCIMA , Nije stvar u GUSLAMA i KONJSKOM REPU i ko ga namotava, Stvar je OPASNOM NACIONALIZMU KOJI SE VIJE CRNOM GIROM,
Vesko Djokic111

10. 03. 2018 - 16:33

Samo mi reci kolko je bilo Crnogoraca bas tih 80-90ih godina a kolko ostalih u Crnoj Gori.
Guest_31821

28. 02. 2018 - 11:02

Gospodine Radovicu da li ste VI SVJESNI koliko su ljudi TJ crnogorci u dijasporama FORSIRANI I UCJENJIVANI da SE izjasne kao SRBI IZ CRNE Gore ??? E tu je sva istina!
miloandrov

28. 02. 2018 - 12:05

Poštovani gospodine pričate neistinu da se ne izrazim drugačije.Zbog posla sam čestom kontaktu sa našima u srbiji .rep srpskoj niti ih je ko ucjenjivo ni sada ni ikada.E ovdje ja sva istina...
@miloandrov

28. 02. 2018 - 19:04

Ja odgovorno kazem da je ovo istina za Ameriku i to su radili i dalje rade i direktno i indirektno. Ako covjek postuje samog sebe, on u te crkve i organizacije ne moze da ide jer ako kaze da je ono sto nije, on na sebe i svoje pretke PLJUJE! P.S, Ima ih jedan broj "nasih" sto im je bitno samo korito i koji se ponasaju kao srbijanska krmad. Zna se dobro ko su i sto su.
miloandrov

28. 02. 2018 - 20:24

Ti ili nijesi mrdnuo od ovaca ili nijesi mrdnuo iz sela.Ja stalno obilazim naše ,poslovno i drugarski i rođački i apsolutno mi se niko nije požalio ni u Srbiji ni u Vojvodini ni u Banja Luci..SVOJE VASPITANJE OD OCA I MATERE SVOJE JAVNO POKAZUJEŠ NAZIVAJUĆI NAŠE ROĐAKE ,,SRBIJANSKOM KRMADI,,time pokaziješ svoju intelektualnu premoć..jer ti u rječniku pastirskom hvale riječi..ALI TO GOVORI SAMO O TEBI takvi kao ti ne trebaju nikome tako da mi je milo da nijesmo ista nacija.JA PIŠEM KAKO SU PISALI MOJI PRECI ,IDEM U CRKVU U KOJU SU IŠLI MOJI PRECI,OSJEĆAM SE KAO MOJI PRECI ...
Samo Pjeni Velje Srbalju

28. 02. 2018 - 22:31

Ti sto mislis o Crnogorcima i ostalima je ne bitno, jer za tebe i slicne tebi ja imam samo prezir kao za najgore ......
nenad mne

28. 02. 2018 - 11:04

Sve nam je tako, ako dobro ne otvoriš oči, pretvoriše te u srbina!
Велимље

28. 02. 2018 - 11:16

Аутор овога текста се лажно представља као Црногорац а не као што јесте - монтенегрин, при томе вријеђа једног часног Бањанина и његову породицу, чији преци су раме уз раме са владарском кућом Петровића стварали својим животима Црну Гору. Морфолошке и синтаксичке особине језика којим се служи аутор текста говоре да је то језички израз са других а не црногорских простора. Уосталом, више је Копривица него монтенегрина, тако да је њихова држава већа, а и старија јер су је Грахово и Бањани имали двјеста година прије.
KODFOVI

28. 02. 2018 - 12:21

Aj vise se ne sprdajte.Sta ti Velimlje bulaznis' Crna Gora je zemlja svih njewnih građana a ne srpska prcija kako bi ti volio.
Vlado Crnogorac

28. 02. 2018 - 12:22

Svaku priliku koristite da dokazete da nema Crnogoraca no su svi srbogorci. Sto bi mi vasi montenegrini rekli vi ste crbijanci talog dna u buretu punom fekalija. Častan je svako ko brani svoju zemlju od unutrasnjeg i spoljnjeg neprijatelja. A ovoj zemlji jedini neprijatelj ste vi servi sto na svakom jeziku svijeta znači isto SLUGA.
miloandrov

28. 02. 2018 - 13:17

Koliko si obrazovan i koliki licimjer ne moraš pokazivati to se vidi..Riječ Srbin potiče iz lezgijske riječi SUR .ČOVJEK I PLURALA BI ŠTO ZNAČI SRBIN-ČOVJEK A otpor osvajačima kazuje da nijesmo ničije sluge već suprotno.Sluge su oni koji na najmanji prdež NATO a ulećeše ..pod njihov skut da se sklone
La.i Lazo Da La.emo

28. 02. 2018 - 22:34

Dobro se zna od cega potice ta rijec ali vi ne mozete bez lazi i falsifikata.
Pomamnjeno bivse roblje

28. 02. 2018 - 22:41

Vidi se da si jos jedan mentol iz genocidne Sumske a ne nikakvi Srbin ili Crnogorac iz Crne Gore.
Vesko Djokic111

10. 03. 2018 - 16:40

Vidju do danas neznadok da to znaci u prevodu .Okej samo mi reci sta u prevodu znaci posrbica..
Alexa

28. 02. 2018 - 12:38

Probaj domine ili heklanje,neka ti portala,komplikovano je,a i ponesto treba razumjeti.
Njegus

28. 02. 2018 - 12:23

Jadno li je sve ovo sto si napisao Radovicu. Pa gusle su u tradiciji Crne Gore, i ne samo, njih njeguje Bosna i Hercegovina i Jugozapadna Srbija. Gusle su neodvojivi dio crnogorske tradicije. A sto se Koprivice tice, svi moramo priznati da je jedan od boljih crnogorskih guslara, zajedno sa Popovicem, Miljanicem, Vujacicem, Lakovicem, i ostalima. A ti, ti Radovicu uzmi koju na nas racun i sjedi tamo dje ti je mjesto, jer to sto pises je klasicni sovinizam. Koprivica je rodjen u Cg. Sve dok je takvih kao ti CG nikada nece dozivjeti napredak i demokratiju.
Milos

28. 02. 2018 - 12:37

Sto se nerviras ,moj Radovicu,mi imamo i ministara koji su prstenom sa 4S prijetili neistomisljenicima...
Freeman

28. 02. 2018 - 12:43

Gospodine Radoviću,zašto srbin iz Crne Gore ne može prezentovati naše kulturno nasleđe ?.svaki građanin Crne Gore može prezentovati kulturno nasleđe,zar vama to nije jasno ?.Vaše shvatanje je vrlo blisko ideologiji fašizma protiv koje se moramo boriti svim raspoloživim sredstvima !.
Ravnopravna Crna Gora

28. 02. 2018 - 13:03

Zato sto nema "Srba iz Crne Gore". Iz Crne Gore mogu samo da budu Crnogorci, isto kao iz Engleske Englezi! Dako to jednom ukapirate. Ako je vec "Sbin" neka predstavlja srbijansku kulturu za srbijansku dijasporu. Ako je to, a nije. Objasnite mu ko je i cija je to kultura!
Freeman

28. 02. 2018 - 14:37

Naravno da ima Srba u Crnoj Gori ,prema popisu oko 1/3 stanovništva i vazda će ih biti,sviđalo se to nekome ili ne !..I još nešto ,Srbi nijesu istovremeno i Srbijanci mada mogu biti.Ovo morate vi ukapirati jednom za sva vremena.Ova država je država svih njenih građana pa i onih koji se izjašnjavaju kao Srbi !.
Hahahah

28. 02. 2018 - 22:36

Ima posrbica bas toliko, a mnogo manje Srba, oko 5%. Ali cinjenice nisu dobrodosle na tlu bivse Jugoslavije i preciznije u ovom slucaju Crne Gore. Mitovi i falsifikati su mnogo vazniji!
Vesko Djokic111

10. 03. 2018 - 16:53

Naravno da nemogu biti isto srbi i posrbice niti ce kad biti isto toliko o tom .A Srbijanci vas posrbice vole bas ko sto Turci u Turskoj vole muslimane netreba bolje pojasnjenje.
Đuro Pera Mila Šutova

28. 02. 2018 - 13:25

Onda svaki Albanac rođen u Srbiji može prezentovati njeno kulturno nasljeđe. Kao npr. Taći, Haradinaj...
miloandrov

28. 02. 2018 - 15:09

Sve je prolazno samo je glupost vječita...
Đuro Pera Mila Šutova

28. 02. 2018 - 20:46

Samo su Srbi vječni...
Slobodane pilence

28. 02. 2018 - 22:39

Vi, Velje Srbalji, kao vodeci ekstremisti na Balkanu optuzujete druge sto vam se usude suprostaviti za fasizam? Ovo samo vi jos mozete i niko drugi. Jos nijeste naucili jednu vaznu lekciju.
Vesko Djokic111

10. 03. 2018 - 16:46

Moze predstavljati ali je mora priznati kao svoju domovinu pvo,a ne se sprdati,blatiti i pljuvati po njoj.Pa zar takvi treba da nas predstavljaju nas i nasu kulturu.
Jelena

28. 02. 2018 - 13:00

Ovako nam je sve, Gledam televiziju i nemogu se načuditi, u ministrarstvima, vladi, NVO, svuda ekavica, Ko da mi nemamo naših ljudi, nego ih dovlačimo sa strane, Sramno.
R

28. 02. 2018 - 13:37

Svo Crnogorsko kulturno i istorijsko nasleđe oće da pretvore u Srpsko, pa i stare pjesme , od kojih jednu o Marku Miljanovu pjeva Branka Šćepanović, u kojoj kaže " ustaj Marko ustaj diko ustalo je srpstvo cjelo" u orginalu se ne pominju srbi već glasi " ustaj Marko ustaj diko ustalo je svekoliko" misli se na sav narod. To je samo jedna sitnica u odnosu na sve ono Crnogorsko što je prefabrikovano u Srpsko.
klozet na Rumiji

28. 02. 2018 - 14:21

NAJVEĆI NEPRIJATELJ KOJEG JE CRNA GORA IKAD IMALA ? PREKODRINCI! GADNI SU ĐE SE POJAVE SVE SVOJATAJU
MACA

28. 02. 2018 - 14:35

P...E PREKO DRINE
Maśa

28. 02. 2018 - 20:50

Sve nam je ovako , od vrha do dna !
Bukovik

01. 03. 2018 - 09:37

Užas! Kad je počeo da zavija o sječenju turskija glava i popovima, slovenska delegacija je ufatila nogu! Zaista sramota, a pitanje je; ...jesu li tu crnogorsku manifestaciju organizovali Vlasi iz Crne Gore ili Crnogorci????
Мирослав Ђукић

01. 03. 2018 - 14:00

Као Васојевић, са огранака Комова, тврдим да су гусле аутентичан инструмент са тог простора. Кајкавске попевке, далматинске клапе, славонски бећарци или нешто томе слично што преферира секретар Љубо Радовић из Хрватске, никада се не чују на Комовима. И амбасадор Вујица, из Куча, то је знао и мирно је саслушао гусле. Није му то било први пут да их чује!
Vesko Djokic111

10. 03. 2018 - 16:29

Crna Gora je uvjek bila Crnogoraca pa zato tako ce i ostat. .Dusmani neka crknu a sto se tice posrbica neka idu u serbiju pa nek se sire tamo.No ih i tamo cijene znam kako da ne detaljisemo mnogo.
Novi komentar