PKCG

Onlajn investiciona platforma za region

On-line investiciona platforma, koju je izradio Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je Privredna komora Crne Gore jedan od osnivača i član, predstavljena je u Londonu na Investicionom forumu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD. Platformu je predstavio predsjedavajući Komorskog investicionog foruma Marko Čadež, u prisustvu šest predsjednika vlada zemalja regiona, evropskih zvaničnika, čelnika međunarodnih finansijskih institucija i korporacija – potencijalnih investitora u privrede regiona.

Objavljeno: 28. 02. 2018 - 14:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Platformom se prvi put promoviše tržište Zapadnog Balkana od 18 miliona potrošača/stanovnika kao jedinstvena destinacija za investiranje.

Komorski investicioni forum se odlučio na kreiranje Platforme prepoznajući da je budućnost regiona u umrežavanju pojedinačnih ekonomija, koje će kao region u cjelini, zajedno biti privlačniji investitorima i konkurentniji na velikom tržištu EU.

Predstavljajući Platformu, Čadež je rekao: “Zajedno ćemo ili uspjeti ili propustiti šansu koja je pred nama“.

On-line platforma predstavlja okvir za nove poslovne mogućnosti u Regionu, jer je čini baza koja sadrži sve podatke važne potencijalnim investitorima, od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje i odgovora na pitanja zašto investirati u Zapadni Balkan, koje su komparativne prednosti i pogodnosti za ulaganja.

Platforma omogućava detaljno pretraživanje i poređenje podataka za svih šest ekonomija Regiona u 20 različitih kategorija, koje obuhvataju propise u oblasti poreske politike, javnih nabavki i administrativnih procedura bitnih za poslovanje i ulaganje. Posebno mjesto na portalu imaju male, inovativne kompanije i njihova rješenja koja su prepoznata u svijetu, a mogu da budu korisna i investitorima. Budućim ulagačima Platforma pruža i uvid u iskustva kompanija koje su već ulagale u ovaj region.

pk2

Sadržaj platforme je veoma koristan i privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, kao alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspješnijem poslovanju, usaglašavanju regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i svijeta.

EBRD je prepoznajući značaj kreiranja ovakvog alata, koji je predložio KIF, finansirao njegovo kreiranje i izradu.
Inače, ovogodišnji Investicioni samit u Londonu, osim  infrastrukturnom povezivanju, posebnu pažnju poklonio je takozvanim „mekim“ mjerama, odnosno aktivnostima za usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje necarinskih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanju poslovnog okruženja u regionu i podsticanju stranih ulaganja.

Komentari: 0

Novi komentar