Na konfereciji sa Tačijem

Junker pozvao poslanike da ratifikuju sporazum o razgraničenju

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je preduslov za ukidanje viza, odnosno ulazak na Šengen listu, za građane Kosova.


Objavljeno: 28. 02. 2018 - 22:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Suštinski je da vaša zemlja brzo izglasa razgraničenje (demarkaciju), koja je suštinski, nezaobilazni korak ka liberalizaciji viza, od čega će koristi imati vaši sugrađani Albanci i Srbi", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Prema njegovim riječima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza, prenosi Beta.

Junker je, govoreći o strategiji proširenja EU na Zapadnom Balkanu, kazao da je njen cilj produbljivanje reformi i saradnje zemalja zapadnog Balkana.

On je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da odnosi dvije strane treba da uđu u novu fazu u kojoj Srbi i Albanci treba da se pomire na putu ka EU.

Tači je ocijenio da prisustvo trojice najviših evropskih zvaničnika predstavlja nepokolebljivu podršku EU Kosovu i državama zapadnog Balkana.

On je zahvalio EU koja je shvatila značaj razvoja svih zemalja zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Kosovo je snažno opredijeljeno da dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je dodao da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nema alternativu i zahvalio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na strpljenju i odlučnosti u tom procesu.

"Dijalog je vrlo težak proces, ali ostaje jedini put za Kosovo i Srbiju", kazao je Tači i dodao da će se taj proces okončati pravno-obavezujućim sporazumom.

On je kazao da ne traže, niti očekuju prečicu za učlanjenje u EU, ali traže da se cijene njihovo angažovanje i napori.

Komentari: 0

Novi komentar