Komentar

Stado u tišini

Ne umijem da objasnim zašto je onoga minuta kada je Pejović podnio ostavku zavladala tišina. Umukli su goniči i fejk istraživači, a Vlada je ekspresno prihvatila ostavku, bez i najmanjeg pokušaja da brani svog ministra
Objavljeno: 01. 03. 2018 - 06:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

O kojem od ludila koja nam se događaju pisati; kako svemu tome normalno pristupiti i ostati normalan? Ali, pisati se mora. Kažu da je neko društvo, u kojem je bio i Vito Nikolić, stalno pilo u jednoj kafani. Ispočetka bi plaćali, a poslije se svodilo na to da konobar zapiše. Svi bi vremenom izmirili zapisane dugove, osim Vita koji bi kelneru stalno ponavljao - piši! „Dokle ću pisati, Vito“, upita konobar. „Dok god ne shvatiš kako je teško živjeti od pisanja“, rekao je Vito! Naravno, ovo ne važi za fake istraživačke reketaške plaćeničke novinare i režimske sinekurske pisce.

Samo ovcama poput nas mogu se događati sve ove stvari i to zato jer ovce pristaju da ih predvode ovnovi. Oni u suštini i ne vode neku brigu o ovčicama. Omrkaju ih o izborima, one poslije veselo bleje i trčkaju za njima i prepuštaju im najbolju pašu i valorizovanje najboljih pašnjaka. Pošto je većini Crnogoraca najdalji đed bio čobanin - pa su eksperti za stoku sitnog zuba - već čujem kako govore: „Ovaj nema pojma jer ovce predvode čobani“.

Pa, braćo Crnogorci, valjda se vidi da je ovčica ovdje alegorija i da se radi o našem demokratskom glasačkom stadu. Posljednji put je pastir vodio ljudsko stado u ranome hrišćanstvu. Dobri pastir Ješua Nazarećanin kojega su predstavljali na freskama kao pastira koji nosi jagnje oko vrata ili kao „moskoforosa“, kako bi stari Heleni rekli. Taj moskoforos i riba bili su simboli hrišćanstva i vjerno su simbolizirali divnu Hristovu poruku. Čim je imperija prihvatila hrišćanstvo, prigrabiše odmah krst, inače simbol rimske nadmoći i brutalnosti. Nestao je Dobri pastir Ješua i ovnovi su preuzeli ljudska stada.

Kako tamo i tada, tako i ovđe i sada. Ne vjerujete? Onda recite: ko bi, osim ovce, mogao pomisliti da može imati ministra koji živi od one plate koju nam prezentiraju u budžetu? Tom budžetskom cifricom nas sole od kako se Juga raspala. I sad frka oko cca. 00.000 koje je ministar Pejović u roku od sedam godina primio na ime dodatne plate, honorara, troškova...

Ne znam da li angažovani fake istraživački goniči i poenteri shvataju da se on teško da uporediti sa nekim kolegama iz lukrativnijih resora koji skoro sedmomjesečno „valorizuju“ tu Pejovićevu sedmogodišnju sumicu.

Naravno, goničima ne smeta što je jedan, po njima podoban general, osim generalske penzije, primao mjesečno više od hiljadarke kao savjetnik naših aerodromskih stručnjaka. I to ne manje od sedam godina. Sada bi trebalo otpustiti i ovoga direktora „Aerodroma“, što je generala otpustio tek nakon osmomjesečnog nedolaska na posao, a ne nakon pet dana neopravdanog izostanka. E, ja neću jeftine ministre, jer, kako vidimo, na tu sitnu lovu se okupi strašni bašibozluk i fukarluk koji se volšebno i namah obogati. Hoću dobro plaćene i stručne i sposobne ministre koje bismo pri prvom pokušaju i najmanjeg „valorizovanja“ strpali u ćorku po najstrožim predviđenim kaznama.

Ne umijem objasniti zašto je onoga minuta kada je Pejović podnio ostavku zavladala tišina. Umukli su goniči, Vlada ju je ekspresno prihvatila bez i najmanjeg pokušaja da brani svog ministra. Pejovićev konflikt interesa nije nastao u muljanju sa nekim kontroverznim biznismenom ili ultrastrateškim investitorom, već je nastao postavljenjem od te iste vlade. Nekako mi se čini kao da su i Vlada i fake goniči bili na istom zadatku - osloboditi se Pejovića. U Srbiji ovakve operacije zovu „Vučićev medijski gambit“.

Do sada je Andrija Pejović bio mnogo hvaljen, a mi lideri euroatlantskih integracija u regionu. Djelovao mi je kao obrazovan, pristojan i posvećen poslu. I onda mi padne na pamet da takve najlakše mijenjaju jer vjerovatno iritiraju preovlađujući mediokritetluk i fake novinarluk.

Sjetimo se samo kako su tiho, bez glasa, bez da iko zažali, otišli prof. Ranko Radović i prof. Gordana Đurović. Bojim se i za ministricu nauke dr Sanju Damjanović i ministra sporta Nikolu Janovića, jer svaka osoba od integriteta koja se dokazala u svijetu po svjetskim kriterijumima i izvan partijske žabokrečine, na kraju strada od punoglavaca koji se tu legu.

Ko zna, možda prećerujem. Eto, pade mi pogled na novine i sliku potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i kažu da će (izgleda) biti kandidat za predsjednika Crne Gore. I sve mi postade jasno: Andrija je nepotreban jer izgleda ne žurimo u Jevropu, a Simovića isturamo zbog kilaže kako Tramp ne bi mogao da nam opet odguruje funkcionere? I, ko zna, možda su izbornici na vlasti u pravu, neće Simovića biti tako lako odgurnuti. Kao što su izbornici u opoziciji u pravu kada guraju po pet, šest predsjedničkih kandidata odjednom: oni se ionako takmiče između sebe, ne protiv DPS-a. Ne mogu više, biće ipak da je problem u meni.

Odoh u Mogren na Konzilijum da se izblejim u intelektualnom okruženju dok nije počelo ovo mrkanje oko predsjedničkih izbora. Ili je, možda, već počelo?

 

Komentari: 13

Komšija

01. 03. 2018 - 07:01

Aferim g. Pustahija.
Skidam kapu

01. 03. 2018 - 07:25

Gospodine Pustahija, ovo vam je najbolji clanak do sada sto sam procitao na ovome portalu. Svak Vam cast! P.S. Ovnovi ce da mrkaju ovce i u buduce i ja tu ne vidim promjene u skoro vrijeme.
Žika Guslar

01. 03. 2018 - 08:31

Predobar txt! Pustahija kao i uvijek - odličan!
Niki

01. 03. 2018 - 08:55

Koja je poenta ovoga teksta? Ako dobro radis svoj posao mozes da ne postujes zakone? Ocigledno je da ovdje nikada nece doci ni d od demokratije. Jer demokratija nije nista drugo vec doslovno postovanje zakona.
Pustahija Milorad

01. 03. 2018 - 09:33

Ne poštovani Niki.Ni u snu mi ne pada na pamet da vrijedni ili uspješni smiju kršiti zakon.Niko ne smije kršiti zakon ali su i naše odbrane zakona često hajkaške i nezakonite i rade ih kontroverzni bardi demokratije .Pitanjem ste me inspirisali na novu kolumnu i na tome vam hvala.Ako ovo što živimo vi smatrate demokratijom onda ću parafrazirati Vita Nikolića i viknuti : "Zaustavite demokratiju,ja silazim".
danilo s.

01. 03. 2018 - 16:51

Niki, Jeste da su vladavina prava i demokratija usko povezani, ali nijesu isto. Ustav i zakoni postoje i u nedemokratskim drzavama. Nije mi jasno u cemu je vas problem? Neko (saznace se ko) je ocito pogrijesio i spojio funkcije koje su po zakonu nespojive? g. Pejovic je podnio ostavku i najavio sudski postupak? Dakle, napustio je ne samo spornu ministrasku funkciju nego i druge dvije koje nijesu predstavljale sukob interesa. I koje nije morao napustiti? Iskreno, nije mi jasno zasto je biti istovremeno i Ambasador (daje veci znacaj nasem predstavniku) i pregovarac tako tezak grijeh. Nijesam provjeravao ali mislim da to nije jedinstveni slucaj. Sto se para tice kladim se da su njegova primanja medju najmanjim u Briselu. Citam danas o milionima u vezi sa NVO. Ko je njih kontrolisao odakle im dolazi novac i kolike su im plate? Inace, ne iznenadjuje me sto nijeste razumjeli ovaj odlican tekst g. Pustahije. Ipak, nijeste vi na njegovom nivou.
Stojan

01. 03. 2018 - 09:55

Piši g.Pustahija,piši,no ne znam imaš li kome?
milica

01. 03. 2018 - 10:37

Sjajan tekst, istina 1000%, apsolutna, Od dana kad se ovo pojavilo i sama imam gadan osjećaj poniženosti, jer i sama doprinosim tome da nas deru, i to ne prvi put. Pojavila se ovih dana i gospođa Maraš, koja je Plantaže dovela do "crne liste", sa platicom od desetak-BAŠ DESTEAK hiljada eura. To je mojih 20 plata, skoro moja dvogodišnja zarada....a da je sama Marašica...nažalost....
Objektivni

02. 03. 2018 - 01:10

Tekst o direktorki Maras je narucen . Pun neistina i konstrukcija . Neko je dobio otkaz u Plazama , ukljucio se u jednu partiju blisku medijskim tajkunima i onda proizvode ovakve tekstove . Krcate ogavnih manipulacija . ( Boze , stide li se ti tzv novinari kad rade takve bljuvotine ) . A neko bi izgleda i da se dočepa Plantaza . A ako su one nas najbolji proizvod , a jesu , ( ubjedljivo ) ako i u teskim uslovima uspjevaju da opstanu , ogromne pare ulazu , doniraju , pomazu i velikim dijelom i pune budzet onda valjda i neko ko sve to vodi treba da ima bas dobru platu . E zamislite da imamo 20 direktorki kao gdjica Maraš . I 20 firmi kao Plantaze , gdje bi nam bio kraj . A svaki od tih direktora neka ima 20000e platu ako firma donese drzavi 10-20 miliona . Zato tajkuni i medijska nistavila ne mogu podnijeti uspjeh Plantaza . Kolika bi sreca bila za njih kad bi Plantaze propsle , izgorele ,poplavile . Njihovoj sreci ne bi bilo kraja . Sta cini - pizma . Zato i pocinje sa - Pi .
milica

02. 03. 2018 - 08:47

A što bi Maraš primala 20000,00, nijesu joj planataže babovina. Jeste li svjesni šta ste napisali. Ne radi se o Plantažama, i treba da su uspješne, ali ne ad ih Maraš i kompanija oko nje, pojedu. Lako je voditi uspješnu firmu. Stavite je neđe drugo, đe se ljudi bore za opstanak, da vidite kako će prosperirati. A sad može da pokrene i uspješan lični biznis, ima okle, namirila se za cio vijek...SPRDNJA SA GRAĐANIMA CRNE GORE, KOJI JEDVA SASTAVLJALJU KRAJ SA KRAJEM, PA IH ZOVU.PIZMAVIM...BAŠ PI.
Čaj u 11

02. 03. 2018 - 14:22

Do prije manje od godinu dana bilo je sasvim neprikladno stavljati Crnu Goru i Srbiju u isti vagon kada se radi o EU integraciji, jer smo toliko očigledno više od njih napredovali u toj proceduri da je bilo logično da će datum našeg priključenja nastupiti značajno ranije. No onda, ne ničim, nego očigledno NEČIM izazvana, odjednom EU počinje u javnim istupima svojih zvaničnika, počinje da govori o zajedničkoj perspektivi ulaska Srbje i Crne Gore. Međutim, za mene šokantnije od toga je bilo prećutno pristajanje naše Vlade na takav nepravedan tretman i odsustvo bilo kakvog argumentovanog otpora, a argumenata i to vrlo materijalizovanih, nije falilo. Lagano "prihvatanje" Pejovićeve ostavke mi, nakon toga i nakon kampanje poznatog medijskog koncerna i NVO perjanica, izgleda kao sasvim logičan slijed događaja.
Meštar

06. 03. 2018 - 19:02

Mij Miki, od ovaca kod Ovaca!
Vojo

18. 04. 2018 - 12:46

Sjajan tekst i sve ziva istina!
Novi komentar