Neuobičajena pojava

Ždralovi uslikani u dolini Morače

Ovih dana svjedoci smo posljedica klimatskih promjena koje najbolje ilustruju plaže Mediterana pod snijegom i najtoplije zime na Grenlandu, sa zabilježenih čak 6 stepeni. Pored hladnog talasa, zajedno sa sniježnim pahuljama, Crnu Goru je zahvatio nešto drugačiji, migratorni talas sa najglasnijom seobom od svih, seobom ždralova, saopštio je Bojan Zeković iz Centra za zaštitu ptica.

Objavljeno: 01. 03. 2018 - 11:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neuobičajeni vremenski uslovi, primorali su ove ptice da svoj put sa sjevera Afrike, na kratko zaustave u našoj zemlji, iako su im prva pogodna odmarališta kraška polja u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući građanima, koji su primjetili ovu vrlo bučnu migraciji, došli smo do nevjerovatnih podataka i neočekivanih lokacija na koje su sletjeli, vjerovatno i po prvi put (dolina rijeke Morače, Mrčevo polje kod Jaza).

Ždralovi nisu tihe ptice, često skrenu pažnju na sebe glasnim oglašavanjem. Ukoliko smo u gradu najljepše ih je čuti noću, kada se umiri gradska buka, dok u tišini prirode njihovo oglašavanje dodaje pravi prizvuk divljine, spoj egzotične Afrike i hladnog sjevera.

Riječ je o velikim pticama, raspona krila i do 2,4 metra. Lete u uglavnom u V formacijama i nije ih teško primijetiti, posebno ako ih prije toga čujemo. Iako sposobne da prelete visoke planine, češće biraju otvorenije terene kao što su polja i riječne doline. Tokom proljećne seobe, kada krenu iz Afrike ka Evropi, nakon napornog prelaska Jadranskog mora, prva pogodna odmarališta za njih su kraška polja u lancu Dinarida. Tako se kod nas najčešće mogu vidjeti kako odmaraju na prostoru Nikšićkog polja, na plavnim livadama oko Budoša, u Gornjem polju, oko Skadarskog jezera, Bjelopavlića, Mareze itd.

CZIP poslednje dvije godine pomnije prati migracije ždralova kako bi kreirao mapu najznačajnije i najglasnije migracije u Evropi. Ipak, to ne bi bilo moguće bez odlične saradnje sa građanima od kojih često dobijamo informacije o jatima, njihovom pravcu, lokaciji i vremenu preleta, najčešće sa fotografijama na kojima možemo da prebrojimo svaku jedinku.

U poređenju sa prošlom godinom gdje je u prvih 10 dana marta, zahvaljujući opažanjima građana, evidentirano 1699 jedinki, ove godine tokom samo dva dana mogli smo prebrojati 2.530 ždralova u 15 različitih jata/opažanja, dok su najveća jata brojala 300-400 jedinki. Najveći broj opažanja zabilježen je na nebu iznad Podgorice, potom na primorju (iznad Bara i Tivatskih solila) i na sjeveru iznad Kolašina.

Ovim putem pozivamo građane da nastave sa nama pratiti najbučniju migraciju od svih, a ukoliko budu u mogućnosti jato i fotografišu kao što su to i činili do sad. Sve informacije možete podijeliti sa nama putem facebook stranice ili mejla na [email protected].

Foto: Darko Kujović

Komentari: 1

@

01. 03. 2018 - 18:15

Ja kao lovac sam zbunjen konstatacijom da je neobicno sto zdralovi migriraju preko CG.Ko umije da slusa sveke ali bas svake godine pocetkom marta moze cuti jata zdralova cak i preko Podgorice a periferijom zbog manje buke cesce se cuju.
Novi komentar