“Zeleno zlato” bogato hranljivim materijama

Prah koji liječi preko 300 bolesti

Moringa je jedna od trenutno najpopularnijih namirnica kod ljudi koji uživaju u zdravoj ishrani, a zbog svojih izuzetne hranljive vrijednosti magazin "Tajm" ju je proglasio novom kinoom.
Objavljeno: 02. 03. 2018 - 14:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon čia sjemenki, kinoe i ašvagande, na tržištu hrane se pojavila nova "supernamirnica" koja je oduševila mnoge pobornike zdrave ishrane, nuticioniste i fitnes gurue. 

Riječ je o moringi, drvetu koja raste u podnožju Himalaja i u nekim regijama Indije, Afrike, Pakistana, Tajlanda. 

Baš kao i druge popularne namirnice, zdravstvene blagodeti moringa drveta su poznate u raznim kulturama hiljadama godina unazad. Prema "Gugl" trendovima, interesovanje za moringu je rapidno poraslo posljednjih pet godina. 

Ljekovita svojstva moringe 

Prema studiji objavljenoj u žurnalu "Phytotherapy Research" kora, sok, list, korijen, sjeme i cvijet moringe su se tradicionalno koristili za liječenje raznih bolesti, uključujući: otok, artritis, epilepsija, poremećaj štitaste žlijezde, bolesti anemije, kod bakterijski, gljivičnih, virusnih i parazitiskih infekcija. 

Kao da to nije dovoljno, ovo "magično drvo" je takođe povezano sa pozitivnim efektima na rast funkcije kože i kose, zdravlje kostiju, imunitet, kod kardiovaskularnog zdravlja, zdravlja očiju i prevencije raka. Osim toga, pripisuje joj se i afrodizijačko dejstvo - muškarcima pomaže kod erektilne disfunkcije, a ženama povećava užitak u seksu. 

Moringa je danas postala trend u ishrani zbog svojih hranljivih materija/ njeni listovi sadrže više vitamina A nego šargarepa, više kalcijuma od mlijeka, više gvožđa od spanaća, vitamina C od pomorandži, više kalijuma od banana i proteina od jogurta.

Kako se koristi u ishrani? 

Moringa ima iznenađujuće lijep ukus, a zbog svega navedenog ova biljka odličan je dodatak ishrani. Lišće moringe se najčešće melje u prah i pije kao čaj, a od njega se prave i salate i začini. 

Za početak će vam trebati oko 6 grama na dan (oko dvije i po kašičice ili šest kapsula). Moringu možete umiješati u napitke, hleb, kolače, supe, umake, a možete započeti dan napitkom od kašičice moringe, kašičice meda i soka od pola limuna pomiješanih s vodom. 

Osim u ishrani, moringino ulje se koristiti i u kozmetičkoj industriji za izradu parfema.

Komentari: 0

Novi komentar