“Montenegro’s EU Integration“

Damjanović predstavila Institut na diplomatskom brifingu

Ministarka nauke Sanja Damjanović predstavila je u okviru diplomatskog brifinga “Montenegro’s EU Integration“, koji se održao danas na Vili Gorica, status regionalnog projekta za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i planirane aktivnosti u narednom periodu. Pored ambasadora, na brifingu je učestvovao i Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.
Objavljeno: 02. 03. 2018 - 15:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na početku brifinga sa ambasadorima je razgovarao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Na sastanku je bilo riječi o evropskoj perspektivi Crne Gore, sa posebnim osvrtom na nedavno objavljenu Strategiju za proširenje EU, kao i značaju posjeta najviših evropskih zvaničnika Regionu, predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i  evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana.

U okviru prezentacije ministarka Damjanović je upoznala ambasadore sa obje opcije instituta: Hadronskom kancer terapijom   i Četvrtom generacijom Sinhrotronskog izvora zračenja, te objasnila ekonomske, društvene i političke benefite za članice projekta, a koji bi bili inicirani uspostavljanjem ove velike naučnoistraživačke infrastrukture u Regionu.

Ovom prilikom ministarka nauke, predsjedavajuća Upravnog odbora projekta, najavila je pripremanje nacrta Memoranduma o saradnji na nivou predsjednika vlada, a koji bi trebao da se potpiše na EU-WB Samitu u Sofiji, u maju 2018. godine.

U diskusiji koja je pratila prezentaciju pomenuti su slični naučnostraživački projekti u Evropi, kao i mogućnost razmjene iskustava sa ovim izvrsnim naučnoistraživačkim timovima.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je prva zvanično podržala Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta krajem marta 2017. godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je prvobitno  predložena od strane profesora Herviga Šopera, nekadašnjeg generalnog direktora CERN-a.

Deklaracija o namjeri potpisana je 25. oktobra 2017. u CERN-u od strane osam zemalja Regiona. U januaru 2018. održan je Forum na međunarodnom institutu ICTP u Trstu, gdje su prvi put predstavljena idejna rješena za dvije predložene opcije. Na Forumu je bilo više od 100 učesnika, među njima i visoki predstavnici Evropske komisije (drugi čovjek za istraživanje i inovacije Robert Jan Smits), IAEA, RCC, predsjednik  značajnog EU tijela ESFRI (Evropski strateški forum za naučne infrastrukture), kao i visoki predstavnici naučne zajednice.

Komentari: 2

Marko

02. 03. 2018 - 18:48

Predstavila zena svoj privatni projekat sa djedom nekim kojeg vucara za sobom. Jeste li vi normalni sto dopustate?! Markovicu?
Poeta

03. 03. 2018 - 09:25

Trla Sanja lan da joj prodje dan. Promašaj.
Novi komentar