Koordinator Savjeta za praćenje građanske peticije

VUJOŠEVIĆ: Sudskom presudom država vratila jedan manastir CPC

Jedan od koordinatora Savjeta za praćenje građanske peticije Vesko Vujošević, kazao je da je sudskom presudom Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vraćen jedan manastir.
Objavljeno: 06. 03. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

 „Javnost će uskoro biti obaviještena detaljnije o ovoj sudskoj presudi na konferenciji koju Savjet uskoro planira da organizuje u Ramadi“, rekao je Vujošević za Portal Analitika, ne želeći da otkriva više detalja.

Podsjetimo, grupa građana iz dijaspore organizovala je potpisivanje peticije za poništenje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori.

 Danas se građanska akcija prikupljanja potpisa koja je započela elektronskom peticijom 13. januara ove godine proširila u većini crnogorskih opština.

Iako je sakupljeno na hiljade potpisa, ova akcija i dalje traje, jer su interesovanja u javnosti velika.   

U Crnoj Gori ovom akcijom sada rukovodi tijelo pod nazivom “Savjet za praćenje građanske inicijative peticije”, sa članovima koji dolaze iz raznih oblasti kao što su umjetnost, književnost, sport, novinarstvo, medicina, kibernetika i inženjering.

Jedan od koordinatora je kibernetičar Vesko Vujošević koji u razgovoru za naš portal govori o dosadašnjim i budućim aktivnostima Savjeta za praćenje aktivnosti  na projektu građanske akcije pod nazivom “Peticija za poništenje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori”.

vujosevic2

ANALITIKA: Da li je Savjet je formiran kao podrška onlajn peticiji?

VUJOŠEVIĆ: Jeste. Savjet je formiran kao podrška onlajn peticiji koja je potekla od gospodina Karadžića iz Kanade i pretočila se, danas to možemo slobodno reći u jedan masovni pokret, masovnog potpisivanja na ovom našem prostoru. Možemo reći da su građani odlučili da posegnu za još jednim mehanizmom ne bi li prisilili institucije da crnogorsku imovinu vrate Crnoj Gori.

Upravo zbog toga nijesmo htjeli da bude nikakva vladina, nevladina organizacija nego smo se definisali kao građanski savjet koji je okupio ugledna imena.

Na prijedlog Inicijalnog odbora koji koordinira akcijom prikupljanja potpisa za peticiju, početkom februara konstituisan je i Savjet za praćenje aktivnosti u kojem su, pored brojnih uglednih ličnosti iz javnog života Crne Gore i predstavnici dijaspore. Predsjednica ovog tijela je rediteljka Ana Vukotić.

Sami savjet, da bi mogao što bolje da funkcioniše, formirao je operativnu grupu. U okviru te operativne grupe svako je dobio određeni zadatak. Meni je dodijeljena dužnost da razmotrim pitanje završenih sudskih presuda protiv SPC i da li je moguće nešto uraditi u tom pravcu. Znači nastupam kao koordinator rada u okviru savjeta za završene pravne procese.

ANALITIKA: S obzirom da je savjet skoro osnovan, a time i vaš angažman, koja su vaša saznanja, koliko ima tih dobijenih sudskih postupaka vođenih protiv SPC koji nisu nikada dospjeli na realizaciju, doživjeli sudski epilog?

VUJOŠEVIĆ: Iako mi praktično postojimo nešto više od četiri nedjelje, u ovom momentu znamo da ima dosta tih predmeta. Pošto je ovo pitanje koje traje duže vremena, izgledalo je da crnogorsko Tužilaštvo, za sada, nije našlo da je u bilo kojem slučaju prepisa imovine na SPC u Crnoj Gori bilo kršenja zakonskih procedura.

vujosevic3

Međutim, pokojni advokat Otašević koji je radio pravno na tim predmetima posjedovao je dokumentaciju o ovim predmetima koja je predata advokatu Marjanoviću.

Predstoje nam kontakti sa advokatom Marjanovićem, jer znamo da ima takvih predmeta, a u najnovije vrijeme je i nađena presuda u kojoj je država vratila CPC jedan manastir. Ta presuda može postati reper za sve ostale presude.

Javnost će uskoro biti obaviještena detaljnije o ovoj sudskoj presudi na konferenciji koju savjet uskoro planira da organizuje u Ramadi.

ANALITIKA: Koliko ste zadovoljni dosadašnjim radom na prikupljanju potpisa za peticiju, kakav je odziv po vašem mišljenju...?

VUJOŠEVIĆ: U potpunosti sam zadovoljan. Sa on-line potpisivanja prešli smo na potpisivanje direktno na liste po gradovima u Crnoj Gori.

Po neformalnim saznanjima peticija je prešla cenzus za podnošenje u Skupštinu Crne Gore i to ćemo takođe objaviti na konferenciji.

Tada ćemo  iznijeti tačan broj potpisnika peticije, tako da sam potpuno zadovoljan odzivom. Potpisivanje peticije će nam dati smjernice u daljem radu, jer će nam Cetinje, to jest potpisi skupljeni na Cetinju biti reper za naše dalje djelovanje u toj drugoj fazi nakon konferencije u Ramadi.

 

Komentari: 20

lolo

06. 03. 2018 - 02:21

Ne trcite pred rudu, ako se cekalo 100 godina moze se pricekat i odluka suda. Sto cemo ako ne bude???
R

06. 03. 2018 - 04:12

Zašto samo jedan. Sve crkve i manastire u Crnoj Gori koje je okupirala SPC trba da se vrate pod okriljem države Crne Gore i to pod hitno. Dosta su ih uništavali i devastirali pripadnici jedne strane okupatorske crkve i njenih sljedbenika.
Vasojevic

06. 03. 2018 - 07:01

I crkva Svetog Dimitrja na Kruševcu odlukom suda, vraćena je Srpskoj pravoslavnj crkvi, tj Mitropololiji CP. O tome Analitika nije pisala.
Nick

06. 03. 2018 - 07:40

Da li CPC ima monaštvo koje je da se nastani u manastiru?
Momčilo,Pljevlja

06. 03. 2018 - 08:52

Pa CPC će "uvoziti" 1300 popova iz inostranstva, kao što je SPC. Samo što neće raditi protiv države Crne Gore...
Nick

06. 03. 2018 - 11:25

SPC-u je lako da uvozi iz srbije i bosne... odakle ćemo mi da uvozimo.. iz crne zemlje?
Nek je vječna

06. 03. 2018 - 08:23

Sprdajte se sprdajte, vi koji ste okupirali manastire.Samo vas slušam i pratim po portalima.Samo znate da se sprdate na račun Crnogoraca i svega što nije Srpsko,al ne zaboravite sve će doć' na svoje,samo polako.Tiha voda brijeg lomi.
treba pomoc sirotinju

06. 03. 2018 - 09:17

Ja sam kao Srbin za to da se Lavu , Stevi i Mirasu odvoji i ustupi jedna omanja crkvica velicine 3 x 3 m . To im je taman mjera da stane svo "svestenstvo i vjernici " . Cim dodjem na CT i vidim vladiku Amfilohija apelovacu da bude milostiv i prema gresnicima .
Pošteni Srbin???

06. 03. 2018 - 12:00

Po poštenju ste poznati u svijetu. Zbog njega vas svi ne vole.
Đuro palica

06. 03. 2018 - 13:16

Od vas smo pošteniji -video -podgorički vremeplov-CRNOGORAC TOČI GORIVO NA PUMPI....
R

06. 03. 2018 - 12:28

Nije siromah čovjek koji nema materijalna dobra, siromah je onaj koji nema uglavu kao što je sa tobom i sličnim tebi slučaj.
nikname

06. 03. 2018 - 14:37

Vidis kolka si sirotinja zao ti 2 slova napisat. Ni bogu tamjana dao nebi a oces crkvu na poklon .
Mирослав Ђукић

06. 03. 2018 - 12:27

Који?
Daka

06. 03. 2018 - 15:52

Interesuje me znaju li ovi te mrze Crnogorce zasto su Sveti Petar i Vladika Rade nosili bijelu kamilavku? Molim ih i kumim Isusom Hristom da nađu i pročitaju da se više ne griješe o svoje pretke.
Maki80

06. 03. 2018 - 17:55

Bogami si u pravu! Evo i Mihailo nosi bijelu kamilavku. Megaloman. Zeljkuje i da CPC prosvercuje na nivo patrijarsije. Sa ovim udbaškim kadrom!
Daka

06. 03. 2018 - 21:18

Neka Mihaila i Amfilohija, necemo ih ni da bog ravnati sa Svetim Petrom i NJegosem. Mii smo prolazni, a drzava je vjecna.. 1080 godine smo imali dinastiju i kralja. Tim se treba ponositi pred svijetom.
RODOM CRNOGORAC

11. 03. 2018 - 21:40

Bivalo je daleko ranije, ali najkasnije 1078. godine....kraljevskim oznakama!
Daka

06. 03. 2018 - 15:56

Molim Vas narode ka Boga jedinoga da razmislite svojom glavom zašto je Duklja pa Zeta pa Crna Gora opstajala tolike godine , imala svoje dinastije, Kraljeve, Zastave, Grbove. Ne ogriješite se o pretke koji su za ovo zivote dali
Njeguš

06. 03. 2018 - 21:33

Hvala Bogu, jedan po jedan svi ćw jednog dana biti naši đedovi i prađedovi da nam mirno počivaju.
CRNOGORSKI 007

15. 03. 2018 - 19:12

http://www.alo.rs/pop-nenad-pijan-zaspao-pored-pokojnika-izgubio-kandilo-upadao-u-raku-ali-noga/152136 OVO JE DOGADJAJ GODINE.
Novi komentar