Crnogorska vojska još nije pod lupom evaluatora iz Alijanse

NATO ove godine neće testirati VCG

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nijesu dodijeljeni snagama Alijanse za gotovost. 
Objavljeno: 06. 03. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je Pobjedi saopšteno iz NATO-a u odgovoru na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nijesu prošli standarde NATO, zbog čega je i načelnik Generalštaba podnio ostavku. - NATO saveznici su sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO / SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vođstvom NATO, saopštio je Pobjedi zvaničnik NATO.

EVALUACIJA

Iz NATO objašnjavaju da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

- Jedino kada vojska iz zemlje članice podliježe procjeni NATO je onda kada je dodijeljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vođstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori. Isti princip se primjenjuje i za crnogorsku vojsku. Ove godine nijesu dodijeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO, kazano je iz NATO.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da svaka zemlja koja je članica ili partnerska zemlja NATO deklariše svoje jedinice zakoncept operativnih sposobnosti.

- Nakon toga se definiše šta ta jedinica mora da ima od opreme, šta mora da dosegne u standardu obuke, nakon čega se sprovode evaluacije. NATO evaluatori procjenjuju da li je jedinica sposobna, i tu nema skale ocjena. Ili je sposobna ili nije sposobna, rekao je Radić za Pobjedu.

On dodaje da svaka zemlja koja ima ambiciju da sarađuje sa NATO deklariše neke od svojih jedinica za koncept operatovnih sposobnosti. 

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar