"Ne smijemo biti emotivni"

FIAT se fokusira na 500, diže ruke od Tipa

Italijanski gigant FIAT koncentrisaće se u Evropi na razvoj porodice 500, koju osim malog gradskog automobila čine još monovolumen 500L i krosover 500X.
Objavljeno: 06. 03. 2018 - 23:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

FCA grupa je tokom 2017. prodala 1,04 miliona vozila u Evropi, od čega su FIAT modeli oko 779.000, što je deveti brend po popularnosti na kontinentu. Najprodavaniji FIAT model je upravo 500 sa oko 189.000 jedinica, a odmah iza njega je Panda sa 187.000. Model Tipo je prodat u oko 123.000 primjeraka.

Direktor kompanije Serđo Markione je u Ženevi istakao i da bi FIAT mogao da se više koncentriše na druge tržišta, s obzirom na slabu potražnju, pad prodaje i udio FIAT od svega pet odsto na "Starom kontinentu".

"Ne smijemo biti emotivni. Znam da FIAT ima 100-godišnje naslijeđe, ali realnost je da se njegov značaj smanjio. Moramo otvoriti prostor za rast drugih brendova, što traži velike resurse. Pravljenje Jeep i SUV brenda u Evropi je tražilo investicije, a potraga za pozicijom Alfa Romea i Maseratija je oduzela vrijeme i resurse. To je naš fokus u Evropi", rekao je Markione.

Zbog dobre pozicije FIAT će se koncentrisati u Evropi isključivo na porodicu 500, što dovodi u pitanje budućnost novog modela Tipo.

"Srećni smo što imamo porodicu 500, koju smo proširili, vidjećete u našim budućim planovima da je to naš fokus u Evropi. FIAT Panda je takođe i dalje interesantna. Ali Tipo, bez obzira na uspješnu prodaju i vrijednost koju donosi, nisam optimista. Velika je gužva na tržištu u tom sektoru i nije mnogo profitabilan. To je možda bio dio na kojem je FIAT tradicionalno dobro stajao, ali možda bi trebalo da krenemo dalje. Čak vidim Latinsku Ameriku kao značajniju za brend od Evrope", istakao je direktor FIAT Chrysler Automobiles (FCA) grupacije.

Markione će 1. juna objaviti strategiju FCA za period 2018-2022. Tada se očekuju vijesti i o planovima za Alfa Romeo Mito. Prodaja je pala posljednjih godina, a hečbek sa dvoja vrata skoro više niko ne traži na tržištu.

Komentari: 0

Novi komentar