Izložba slika i crteža Naoda Zorića otvorena u Podgorici

Bez emocije slika više nema smisla

Izložba slika i crteža akademskog slikara Naoda Zorića otvorena je u ponedjeljak veče u JU Muzeji i galerije Podgorice (izložbenom prostoru Moderne galerije). Postavku, upriličenu povodom obilježavanja trideset godina stvaralaštva ovog umjetnika, otvorila je istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović.
Objavljeno: 07. 03. 2018 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu prati i monografija ,,Naod“ koju su objavili „Obodsko slovo“ iz Podgorice i „Štampar Makarije“ iz Beograda. Ona će biti promovisana večeras u 19 sati u JU Muzeji i galerije Podgorice, a o monografiji će, pored autora, govoriti i Aleksandar Čilikov, Lucija Đurašković, Petrica Duletić i Radomir Uljarević.

ISKREN PRISTUP

 Naod Zorić kazao je za Pobjedu da je najveći broj izloženih radova nastao tokom posljednih 15 godina. - To je logično, jer sam tada bio najzreliji, ali, u postavci je i nekoliko radova iz ranije faze, kako bi se sagledalo kojim putem sam išao i kako se razvijala moja umjetnost.

Na djela koja su nastala u ranijim fazama gledam sa nekom lijepom emocijom i radošću. Vidim da sam tada, kao što se trudim i sada, bio istinito posvećen radu. I sada u tim radovima vidim ogroman rad, posvećenost i iznad svega iskren pristup radu i stvaralaštvu - naveo je Zorić. Umjetnik, vjeran figurativnom slikarstvu, ističe da je ostao izrazito vjeran crtežu koji mu je jako važan. - Crtež je osnova, kičma, u stvari istina kako ja shvatam što umjetnost traži i kako je treba istraživati. Sliku volim, ali crtež mi daje najviše mogućnosti da se izrazim, razvijam, da budem iskren. Crtež je nešto što je najvažnije.

Narodski rečeno: ,,Ko ne zna da crta, pa šta onda?“ - naveo je Zorić. Komentarišući šta osjeća kada na jednom mjestu sagleda, jednu vrstu, presjeka svog dugogodišnjeg stvaralaštva, Zorić ističe da su mu osjećanja jako lijepa. - Život mi je ispunjen na fin način. Život mi je imao smisao, nešto ostaje iza vas, učinićete nekome ko će da gleda vaše radove radost, biće mu lijepo.

Napravio sam jedno fino slikarstvo. Na radovima je moj zavičaj, planinska Crna Gora, gorštačka Crna Gora, taj teški život proveden čuvajući porodicu, ženu, majku, svoje ognjište... Želio bih da se zahvalim kolektivu JU Muzeji i galerije Podgorice koji mi je izašao u susret i odradio sve što sam poželio da bi se realizovala ova izložba i promocija knjige - naveo je Zorić, dodajući da će nakon Podgorice izlagati u Budvi i u Baru.

LIRSKE ISPOVIJESTI

Anastazija Miranović kazala je da likovna epika Naodovog slikarstva krije suptilne lirske ispovijesti. - Posvećenost detaljima na slici očigledna je kroz bogatstvo tradicionalnog „asesoara“ - krpe, marame, kape, gusle, ordenja, lule, sablje... podrška su protagonistima priče, akterima dijaloga kojeg narator Naod vješto vodi sa sobom, ... sa nama i usmjerava tok priče u željenom pravcu.

Direktnost obraćanja je očigledna u pogledu i stavu, i to je zapravo ono najvažnije što nam umjetnik uporno pokušava reći - da nam ne treba inportovana leksika da bi se ispričala naša priča, da svijet nećemo privoljeti dodvoravanjem i oponašanjem onoga čega se već zasitio, ma koliko to bilo dobro. Male, lične, izvorno ispričane istine fokusiraju pažnju i čine ih prijemčivim svim čulima - ocijenila je Miranović.

Komentari: 0

Novi komentar