Posjetio Državni arhiv

Bogdanović: Važna uloga arhiva u savremenom društvu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa v.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore Sašom Tomanovićem. Sastanku u Državnom arhivu su prisustvovali: državna sekretarka u Ministarstvu kulture Sandra Đurbuzović i pomoćnica direktora Arhiva Mirjana Kapisoda. 
Objavljeno: 07. 03. 2018 - 12:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razgovarano je o značaju Državnog arhiva, koji svojom djelatnošću uvezuje sve organe i ustanove jedne države. 
 
Ministar Bogdanović je istakao potrebu za razvijanjem izlagačke djelatnosti Arhiva i snažnijom komunikacijom Arhiva sa publikom i posjetiocima. Upravo manifestacije kakva je Nedjelja arhiva, koja se organizuje svake godine, daju dobar model na kojem arhivi moraju zasnivati svoju djelatnost u savremenom društvu, istaknuto je na sastanku.
 
Bilo je riječi i o digitalizaciji arhivske građe koju je Državni arhiv započeo u prethodnom periodu. Ministar Bogdanović je naglasio da Državni arhiv u svojim fondovima posjeduje značajnu i bogatu istorijsku građu koju moramo na pravi način sačuvati i učiniti dostupnom.
 
Ministar Bogdanović i v.d. direktora Tomanović razgovarali su i o mogućnostima za širenje prostornih kapaciteta Arhiva, čime bi se stvorili uslovi za kvalitetniju zaštitu arhivske građe. Za ove najmene ranije je obezbijeđen objekat u neposrednoj blizini Državnog arhiva čija će adaptacija i dogradnja započeti nakon što se ispune svi neohodni uslovi propisani zakonom i planskom dokumentacijom. V.d.direktora Tomanović je istakao da će rukovodstvo Arhiva na tome intenzivno razditi u narednim mjesecima kako bi se što prije stvorile mogućnosti za početak aktivnosti. 

Komentari: 2

ARHIVAR

07. 03. 2018 - 13:04

Treba hitno formirati komisije koje bi proučavale arhivsku građu u inostranstvu, a tiče se Crne Gore.
@Arhivar

07. 03. 2018 - 17:10

Znaš li ti arhivaru, da ovaj direktor i ministar o arhivskoj djelatnosti znaju onoliko koliko znaju o Ajnštajnovoj teoriji? Vidiš li da ministar troši vrijeme obilazeći institucije i slikajući se.
Novi komentar