Komentar

Duplo golo

Duplo golo, ako neko ne zna, naziv je za onu potpuno crnu dominu bez ijedne svijetle tačke sa obje strane. Ne bojte se, neću sad da igram domine sa vama, već ta domina mi pomaže da slikovito prikažem naše šanse na putu u EU. Ali i njihovu žudnju za nama, tako i iskrenost naše težnje ka njima
Objavljeno: 08. 03. 2018 - 06:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koliko je uopšte ozbiljna ta EU birokratija, sastavljena od političara sa klupa za rezerve, govori i veoma niska izlaznost birača kada ih biraju. To su likovi koji uglavnom nisu svjesni ni dilema i kontroverzi unutar sopstvene Unije, a kamoli otužnosti naše pozicije. Čak ni Bregzit nije uspio da ih naśekira i uozbilji. Proširenje je odavno passe priča, ali gode im cupkanje i vapaji zapadno-balkanske buranije pred njihovim vratima, jer im održavaju iluziju o sopstvenoj veličini kao i o tome da su oni svojim nehajnim i usputnim vaspitnim radom sa divljacima u stanju spriječiti snažno širenje ruskog, kineskog i turskog uticaja na pomenutoj teritoriji.

Pa nas onda postrojavaju u regate, konvoje, zajednička tržišta, produžavaju trajanje utrke pa kad neko posustane oni ga ohrabre titulom kandidata ili lidera ili tome slično. I tako svi od fizičara Hana do Junkera. Sam Lavrov abortira po pet-šest ovakvih po sastanku. Koliko je to uopšte bitna ekipa govori i izjava NVO vedete Daliborke Uljarević da je razgovarala sa relevantnim osobama iz EU o tome „da se tamo ne gleda sa odobravanjem na kandidovanje Mila Đukanovića na najviše pozicije u državnoj vlasti“. Jebote! Oni pregovaraju sa Daliborkom, a ne sa našim zvaničnicima. Izdašno plaćaju njenu i još neke nevladine organizacije koje niko od nas nije birao niti ovlastio za takve djelatnosti. Zbog ovakvih kontakata sa ruskim adresama i osobama CIA, FBI i odbori Kongresa istražuju Trampa i familiju mu i savjetnike iz predizborne kampanje. A našoj politstarleti niko ne smije ni da šušne. E kakvi smo – skapali da bog da jaki od cupkanja ispred onih vrata. A zaludu, krenuli smo fino na Zapad i ušli u NATO. Malo li je? Zašto ne usvajamo mi sami te evropske vrijednosti, prakse i zakonodavstvo pa kada nas to osnaži i usreći, ući ćemo u EU kao član familije a ne kao tamo neki kandidat. Ukoliko se EU do tada ne raspadne, potpuno ili na nekoliko dijelova različitog stepena važnosti.

Čim sam stavio tačku na kraju pretposljednje rečenice shvatio sam da je utopistička. Iluzorno je očekivati da naša vlast iskreno hrli u EU. Svaki član te vlasti zna da je po EU mjerilima njegov imetak nezakonit a karijera kao i mnoge odluke, u najmanju ruku, kontroverzne. Zato ova igra pregovaranja toliko traje. Imponuje EU birokratiji i održava našu nesmjenjivu vlast. Jedino smo mi obični građani „gubitnici tranzicije“ i ovdje na gubitku, pa ćemo postati još i „gubitnici integracija“.

Promijenite onda vlast, pomisliće neka demokratska naivčina. E moj brale, da dođu ovi drugi na vlast, neka što ne bismo dobili pravnu državu, nego bismo izgubili i ovu mrčenu koju imamo. Ostala nam je još posljednja šansa da lex specijalisom pod nazivom „Ko je jamio, jamio“ aboliramo sadašnju vlast od grijehova nezakonitog sticanja, da bi nas bez straha snažno poveli ka EU. No, izgleda da ne bi ni to pomoglo. Oslobođeni straha, a puni para, još bi snažnije i autoritarnije prigrabili vlast. Znate onu narodnu: para ne muči nego buči.

Ma jebeš narodnu, Marks kaže, na naučnoj bazi, a mislim da se i Tomas Piketi slaže, da svaki kapital nastoji zadržati uslove u kojima je nastao. Naši kapitali su uglavnom nastali švercom, kriminalom, korupcijom, klijentelizmom, sinekurstvom te razuzdanim bezumnim i volšebnim „valorizovanjem“ resursa. Znači: opet pred ona vrata i na početak „mape puta“. I tu se nade počinju topiti. Turkofilija, rusofilija, srbofilija raznose naše snove, nade i snagu poput maslačkovog sjemena pred sve više vrata. Od tuge mi dođe da recitujem Šantića: „Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije...“ Ali što bih to pjevao kad niko nigdje ne ide već svaka manjina doziva omiljenog hegemona u Crnu Goru, nama Crnogorcima za vrat. Neće da može braćo, to je mnogo grubo i sebično i dovešće, što bi naš veliki „genocidni“ pjesnik rekao, „do istrage naše ali vaše“, što opet nije nimalo evropski, pa nas opet vodi u sankcije, pa posipanje pepelom po glavi, pa kandidat, pa „Mapa puta“, pa lideri, pa opet na vrh glave.

Šteta, mogli smo puno bolje proći, jer sve je to mnogo jednostavno. Trebalo je samo da dosljedno i do kraja ispoštujemo član 1. Ustava Crne Gore koji glasi: Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

Je li, zaboga? 

Komentari: 12

Komsija

08. 03. 2018 - 07:09

Ovo mi lici na onu " ćerku kara snaji prigovara:" ...otvorili ste mnoge teme i probleme g.Pustahija, vaspitavili diagnozu ali nije bilo snage za terapiju...kao i više pura do sada. Zadnja rečenica to jasno potvrđuje. .A mogla ste je početi sa "mogli su..." a ne " mogli smo..." jer mi nismo mogli ništa. To su dečki shvatili davno ...krajem devedesetih.
xxxx

08. 03. 2018 - 07:12

Niti ko nemože reći dam nijesmo napresovali za zadnjih 20. g. medjutim tešlo je iz raatnih ekstremizama doči u fatu razvujene moderne evropske države , makar na nivo državnog kašitalizma taedašnje Francuske poslije Pariske Komune itd...ima toga, ali nalo u skupštini...itd
Fools Gold

08. 03. 2018 - 07:41

Gospodine Pustahija, mogli ste koristiti i "fools gold" za jos vecu preciznost. Zao mi je sto ne znam prevod na crnogorski, ali vjerujte mi da savrseno odgovara trenutonoj situaciji. Jos jedanput, ja vam skidam kapu, Vi ste izvanredan komentator desevanja kojeg ja sa uzivanjem (ili merakom sto kazu komsije Bosanci) citam. P.S. Velika Britanija je vjerkovima uvijek gleda svoje interese i nikada nije padala u trans nekog suludog idealizma. Zato je jos uvijek Velika. Englezi su to, ejjjjjjj, kao sto rece jedan stari Sumadinac!
danilo s.

10. 03. 2018 - 09:40

Fools Gold – Fools gold bi mogli protumaciti/uporediti sa laznim nadama/vjerovanjima (samoobmanama). Slazem se sa vama o pisanju g. Pustahije – pravom osvjezenju u poredjenju sa stereotipskim tekstovima vecine komenatora. No, intrigantna mi je bila vasa opaska o Britanskoj imperiji. Naime, Englezi, kao i Rimljani, Turci, . mogli su stvoriti velike i trajne imperije jer nijesu imali “velike ideologije” koje su pokusavali da nametnu pokorenim narodima. Malo je poznato da je Turska – na vrhuncu moci - bila vjerski i nacionalno najtolerantnija drzava tog doba u Evropi. Nasa tragedija je sto danas, posebno u CG, imamo ideologiju “velike Serbije” (i “svetosavlja”) koja preko svojih fanaticnih sljedbenika pokusava da silom nametne srpstvo (“posrbi“) CG. Tom klerofasitickom ludilu nema pomoci. Nijesu ih obeshrabrili ogromni gubici, izgublene bitke, itd. Naprotiv. Zato im se snovi nikada nece trajnije ispuniti. Ali ce, zato, trajno unesreciti mnoge susjede - zrtve njhihovog suludog projekta.
Ćurka i šminka.

08. 03. 2018 - 07:44

Za mene je posebno zanimljiv dio teksta o onoj ćurki bez mozga, koja slijepo izvršava naloge najnižih( a po njoj) visokih činovnika Brisela i Vašingtona. Jedina korist od od njenog angažovanja je skupa garderoba i šminka, a leže joj koliko i magarcu samar. Đoko Orlandić PS Iz dugogoddišnjeg iskustva znam da pomenute adrese za saradnike biraju umišljene slijepe poslušnike, a pri tome bez kične i znanja.
Dobro zapazanje Djoko

08. 03. 2018 - 08:22

Garderoba i smnika i nista u glavu, i ako mogu da te popravim malo postovani Djoko "kao dobrom KONJU samar". Ali shvatio sam poruku a vidim da su i ostali shvatili.
Nema konja

08. 03. 2018 - 09:44

Izvini, ali moram pojasniti. Mi smo iz krševitog kraja đe nije bilo konja, nego samo magaraca (i po koja magarica), te se zbog toga zborilo "Ka' magarcu samar". Đoko
Prust

08. 03. 2018 - 08:56

Da sve je tacno sto ste naveli u analizi stanja crnogorskog drustva,a problem je u startu ne postuje se clan 1. Ustava Crne Gore niti smo nezavisna i suverena drzava,na papiru da,ali u stvarnosti ne,nazalost.O pravnoj drzavi mozemo sanjati,jer jedan covijek i uza grupa oko njega odlucuju o buducnosti svih nas i dok god je drzavni kriminal na snazi,a korijeni su poznati svima i dalje cemo biti zarobljena drzava i buducnost je neizvjesnsa.
Pustahija Milorad

08. 03. 2018 - 09:33

Poštovani Pruste.Drago mi je da se donekle slažemo o poštovanju Ustavnih odredbi.Ne znam da li slučajno ili namjerno niste primijetili da se ni odredba o CG kao državi socijalne pravde ne poštuje.Zatim odredba da je CG građanska država .U takvim državama nacionalna i vjerska prava i osjećanja su sadržana u korpusu građanskih prava pa je postojanje nacionalnih da ne kažem nacionalističkih stranaka nepotrebno i protivustavno.Naravno vidi se moj ljevičarski bekgraund iz ovih stavova,ali morate priznati da je i taj pogled na svijet dozvoljen.
Viđeh Mila sa Kinezima...

04. 04. 2018 - 10:44

..valio mu je Cvetković i Jadranka stebom dragi Milorade....iz hotela "ARSLAN"-sa Splicke pizane...?
Zoro

08. 03. 2018 - 22:17

Realno ptedstavljeno trenutno stanje u vukojebini i malo sire. Druga je stvar sto ce neko biti ukoren zbog pojedinih navoda u tekstu, jal autor jal onaj ko je pustio da se ovo objavi. Ili je ovo tek jedan tekst na koji se partijski poltroni uvijek mogu pozvati , kad im spocitaju da su razglasna stanica onih koji su se snasli i u tranziciji i u integraciji
=

01. 04. 2018 - 18:32

Što pomenu-duplo golo bez svijetle tačke,to su vam ustvari orginalna ocila današnjeg naroda otrcano srpstva Srbije.
Novi komentar