Feminizam je stvar pristojnosti

Ove pjesme učinile su da sada živimo u pravednijem svijetu, iako je jedna fer planeta, po mjeri svih nas, i dalje daleko. Ali ipak jeste dostižna. Za nju su se borile i još se bore velike dame – od Arete Frenklin, do Šej Dajmond.
Objavljeno: 08. 03. 2018 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zagrljaj feminizma je toliko širok, da u njemu ima mjesta za svakog čovjeka. U borbi žena za ravnopravnost mogli su se i mogu prepoznati svi potcijenjeni, obespravljeni, pesnicama i riječima tučeni, marginalizovani i šibani predrasudama. Zato feminizamsada nije samo stav ili ideologija–već stvar pristojnosti i kućnog vaspitanja.

Snaga feminizma nije samo u tome što za svakog traži šansu da se iskaže, već što vrijednost čovjeka procjenjuje naspram onog što stvara i čini dobro - za sebe i drugoga.

Ipak, koliko god se feminizam ostvarivao i dozrijevao kao bitka svih nas –Osmog marta valja mu se pokloniti kao borbi sa ženskim izvorištem i epicentrom. U prvom rovu, na barikadi slobode, stoje One, njihove ideje i snovi. I njihova muzika, kojom su mijenjale, usmjeravale i oblikovale ovaj i vijek za nama.

Ukoliko vam se njihove riječi učine odveć bijesne, preoštre ili prenaglašene - tim damama se samo dublje naklonite. I sjetite se: u danima kada je Areta šezdesetih godina prošlog vijeka tražila poštovanje, u Francuskoj nijedna žena nije mogla da zatraži posao bez pismene dozvole muža. Kada je Eni Lenoks najavljivala izlazak iz kuhinje - u Britaniji krajem osamdesetih, zakonom još nije bilo prepoznato silovanje u braku.

Njihove pjesme učinile su da sada živimo u pravednijem svijetu, iako je jedna fer planeta, po mjeri svih nas, i dalje daleko. Ali ipak jeste dostižna.

First Aid Kit

You Are The Problem Here

Objavljena 8. marta 2017. godine, pjesma dvije slavne švedske sestre je podsjećanje da čovjeka čini odgovornost koju preuzme. Kako su samo one ljutite na sve žene koje igraju na sigurno po pravilima patrijarhata!

- Nema tih pravila igre koja nas mogu potcijeniti. Za sve sestre, kćerke i majke: ja sam prvo ljudsko biće, tako mi se obraćajte - zahtijevaju u pjesmi „You Are The Problem Here“ djevojke iz dua First Aid Kit.

Beyonce

***Flawless

„Bez mane“, pjesma iz 2013, jeste po mnogo čemuBijonsin „poziv na mobilizaciju“. I izuzetna motivaciona priča od dame koja plijeni samopouzdanjem, željom da djeluje i beskrajnom vjerom i posvećenošću radnoj etici.

Bijonsina poruka je jasna - sve što želi jeste šansa da stvaranjem dokaže da vrijedi, dočeka da bude ponosna na sopstveni rad i ne prestane da tjera sebe do limita ličnih postignuća.

Eurythmics&Aretha Franklin

Sisters Are Doin' It For Themselves

Za ono „Dakle, mi izlazimo iz kuhinja“ bilo je potrebno da zagrmi jako i odzvanja nadaleko. Zato su Eni Lenoks, ikona osamdesetih sa najviše oktava u glasnim žicama i vječna Areta Frenklin bile savršene za jednu takvu grmljavinu 1985. godine u pjesmi „Sisters Are Doin' It For Themselves“. Prije nego što u igri riječi zaključe „inferiorni pol je dobio novi eksterijer“!

ArethaFranklin

Respect

Himna iz muškog pera: Otis Reding napisao je „Respect“ 1965. godine, prvobitno iz perspektive muškarca, a zatim ju je promijenio i posvetio kraljici soula, Areti.Sredinom šezdesetih žestoka pjesma u kojoj dama ne moli za poštovanje, već ga ljutito zahtjeva, digla je mnogo prašine. Areta Frenklin savršeno je zavrtjela taj kovitlac.

Meshell Ndegeocello

Hot Night

Mešel s pravom smatraju muzičarkom koja je pokrenula visoki talas neosoula. Prije 15 godina „Hot Night“ bio je svojevrstan manifest revolucionarnog soula. Uz semplovanje čuvenog govora aktivistkinje Ejndžele Dejvis,arsenal oružja od pinja kolada, toplih ljetnjih zora na plaži i vrhunskih hip-hop rima, Mešel je2002. ispričala prvoklasnu ljevičarsku - ali prije svega emancipatorsku priču.

Shea Diamond

I Am Her

Šej Dajmond je dama koja je otvorila vrata transrodnim zvijezdama u muzičkoj industriji. I isporučila „I Am Here“ - jednu od najljepših himni nepokolebljive ženstvenosti.

- Ako bi obuli moje cipele, znam da biste željeli da ih što prije izujete, baš kao ja. Ali one mi ipak isprave kičmu - pjevala je Šia 2016. godine.

No Doubt

Just a Girl

Gven Stefani uspjela je 1995. godine da vrlo štosno pobije sve mizogine stereotipe, koji žene slikaju kao krhke, zavisne od drugih, sa potrebom da budu zbrinute i zabavljene. „Just a Girl“ je dokaz da moćna pjesma može da nastane i iz banalne ljutnje tinejdžerke. Gven je poslije mnogo godina priznala da ju je napisala u noći kada joj je otac zabranio da se odveze njegovim automobilom do drugarice.

Matmos

Tract for Valerie Solanas

Koliko znate o radikalnom feminizmu? Onaj najoštriji eksponent najvjerovatnije je bila Valeri Solanas, Njujorčanka koja je 1968. iz čisto ideoloških poriva, zamislite,ranila Endija Vorhola!Najpoznatije djelo ove autorke je kontroverzni „SCUM Manifesto“ iz 1967, u kom poziva žene da poprave svijet koji su muškarci pokvarili. Majstori elektronske muzike iz dua Matmos 2006. godine citiraju djelove iz manifesta, poput čuvene rečenice „ako ikada SCUM bude marširao, to će biti po predsjednikovom prljavom licu“.

03-sej-dajmond

Bikini Kill

Rebel Girl

U feminizmu postoji nešto iskreno revolucionarno, kao poziv za zajedničku akciju i djelovanje. Postoji dobar razlog za to - jer marginalizovani i nemoćni bježe u samoću, a onda se osjećaju još slabije.Pjesma „Rebel Girl“ (1993) bijesne i moćne Ketlin Hene iz grupe Bikini Kill nije nagovještaj zaljubljenosti u drugu ženu - već prije svega oda jedinstvu, prepoznavanju iprijateljstvu, u kojoj poručuje drugoj ženi da je iskreno cijeni.

Destiny's Child

Independent Woman

Prije nego što upitaju šefa slavnih filmskih tajnih agentica: „Čarli, odakle to da se ti anđeli zovu baš po tebi?“, slavne r'n'b dame sa kraja devedesetih stigle su da 2001. godine izvuku dobru tržišnu računicu.Za grupu Destiny's Child, mjera samopoštovanja bilo koje žene jeste momenat kada sama može da priušti sve za sebe, ne čekajući muža ili bilo kog muškarca da joj to kupi. Možda lakše iz sadašnje perspektive, ne prije samo dvije decenije u Americi.

Blood Orange

By Ourseleves

„Freetown Sound“, album koji je Dev Hajns iz grupe Blood Orange objavio prije dvije godine, bio je svojevrsno utočište za sve odbačene i diskriminisane, „koji su previše ili premalo crni, previše kvir ili ne na pravi način“...Odlična odluka bila je da jedan od najboljih albuma 2016. otvori pjesmom „By Ourselves“, gdje hor tamnoputih žena poziva: „Recite im, govorite što osjećate. Jer kako uopšte da saznaju, kad mogu naučiti samo iz onoga što čuju i pročitaju“.

02-sleater-kinney

Sleater-Kinney

#1 Must Have

Vrlo aktuelna i moderna pjesma „#1 Must Have“ nastala je u garaži tri pankrokerke iz Sijetla. Gitaristkinja i pjevačica Korin Taker iz benda Sleater-Kinney perfektno primjećuje koliko je licemjerno svako ispiranje usta svim zamjerkama upućenim ženama na protestima širom Amerike posljednjih godina.

04-mesel

Zaključak je ipak optimističan i daje novu smjernicu: „Kultura je ono što sada činimo, zaista jeste. Sada je vrijeme da stvaramo i oblikujemo“. Zar ne zvuči kao poklič za buduće barikade i zidove koji će, sasvim sigurno, pasti?S. STAMENIĆ

 

FOTO: thecatholiccatalogue.com / killerponytail.files.wordpress.com / scoopnest.com / catlakzemin.com

Komentari: 1

labud

08. 03. 2018 - 15:36

Da, jeste stvar pristojnosti, posebno kod zena koje se i dalje potcinjavaju tradicionalnim stavovima, koji su uglavnom (bili) muski. Podsjecaju me na one koje su devedesetih rado slale djecu u vojnike. Ne razumijem?! Dok se svi smijuljimo, toboze sa simpatijama, kao da gledamo neki skec, zeni koja iznosi svoje stavove, dok god se zene medjusobno oslovljavaju sa draga, srce, mala, ili ih tako zovu kolege na poslu, zajedno pjevamo labudovu pjesmu.
Novi komentar