Učenici škole Štampar Makarije na kursu programiranja i robotike

Osnovci naučili da sastavljaju robote

U školi Štampar Makarije u toku je kurs programiranja i robotike za učenike od petog do osmog razreda. Riječ je o projektu „Mali programeri“ koji sprovodi NVO „Crnogorska razvojna inicijativa“ uz podršku Crnogorskog Telekoma. 
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 10:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zahvaljujući programu, 30 učenika je dobilo priliku da se oproba u programiranju, kreiranju svojih igrica, kao i sklapanju i upravljanju mBot robotima. Časovi se odvijaju dva puta sedmično i besplatni su za sve polaznike. 

“Ideja projekta je da se uz pomoć učenja programiranja kroz igru kod osnovaca razvije kritičko mišljenje i vještine rješavanja problema. Ako želimo da sva naša djeca imaju mogućnost da žive kvalitetno i u skladu sa vremenom, ako želimo da uvećamo njihove šanse na tržištu rada, moramo da im omogućimo da unaprijede svoje digitalne kompetencije, rade u timu i riješavaju probleme. Digitalno pismen mlad čovjek koji funkcionalno i smisleno koristi tehnologiju ima daleko veće šanse za potpunu integraciju u savremeno društvo.“ – kazala je Biljana Popović, nastavnica informatike u osnovnoj školi Štampar Makarije. 

mil-8533

Projekat „Mali programeri“ je dobio finansijsku podršku Telekoma u okviru konkursa za društveno odgovorne ideje „Za svako dobro“. Projekat je posebno prepoznat zbog doprinosa edukaciji mladih u STEM području (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika).  

„Crnogorski Telekom nastoji da podrži i promoviše STEM oblasti, jer su to znanja i vještine koje su našoj djeci potrebne u 21. vijeku. U eri digitalizacije oblasti kao što su nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika su jako važne za društveni i ekonomski razvoj. Upravo zbog toga želimo da se što veći broj djece i mladih zainteresuje za ove oblasti i stekne znanja i kompetencije koje će biti ključne za uspjeh u budućnosti“ – izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje. 

mil-8577

Zahvaljujući projektu „Mali programeri“, ubuduće će i svi učenici osmih razreda škole Štampar Makarije kroz redovan predmet Informatika sa tehnikom, u dijelu programiranja i robotike, imati mogućnost da uđu u svijet programiranja i upravljanja robotom na njima blizak način, kroz igru i uz korišćenje modernih alata. 

Komentari: 0

Novi komentar