Skupština Kosova

Parlament bez većine za demarkaciju sa Crnom Gorom

Vladajuća koalicija u Prištini, ni nakon dvije sedmice intenzivnih pokušaja, nije obezbijedila dovoljan broj glasova poslanika za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 10:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sporazum je potpisan prije dvije i po godine u Beču.

Ratifikacija tog sporazuma je uslov da Priština dobije viznu liberalizaciju.

Tanjug podsjeća da se protekle dvije sedmice gajila nada da će ubijediti Srpsku listu, koja članica te koalicije, i opozicioni pokret Samoopredjeljenje da podrže ratifikaciju. To se, međutim, nije dogodilo. 

Koalicija je, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, EU i SAD, tri puta neuspješno pokušala da okupi dvotrećinsku većinu u parlamentu, koliko je potrebno za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je u prethodnom sazivu parlamenta u kojem je bila dio opozicije, bila protiv ratifikacije o demarkaciji, tvrdeći da se Sporazumom gubi dio kosovske teritorije. 

Iako je ranije najavljeno da bi sjednica parlamenta, na čijem dnevnom redu bila ratifikacija tog sporazuma, mogla biti održana danas ili naredne sedmice, Haradinaj je priznao da se to neće dogoditi, jer parlament nema većinu. 

Predsjednik parlamenta Kadri Veselji kaže da se intenzivno radi na postizanju širokog konsenzusa za usvajanje Sporazuma.

Komentari: 8

Saće oni...

09. 03. 2018 - 12:30

... samo što nijesu. Mislim priznati nas i naše granice. Presjednik i premijer su Bogami rekli da smo mi u prve priznali Kosovo za državu. I jesmo. Još samo da i oni priznaju nas i pata-pata. Saće oni. Na kraju krajeva možemo ih i pričekat. Vlast je dobro izvagala, da nam je Kosovo bliže i značajnije od Srbije. Oni nikad i ne griješe. Za to i jesu vlast. Naše je da slušamo i čekamo, danas Kosovo, sjutra Marka, Janka itd. Biće bolje. Biće bolje. Strpljen spašen. Većina drugih naroda neumije da poštuje vlast, sve nešto traže i mijenjaju. Samo mi čekamo. Dako se na nas ugledaju, pa da i njima ista vlast traje po 30 godina ka nama. Dako se i oni jednom opamete.
Sejlacko spinovanje

09. 03. 2018 - 12:47

Ovog znam od ranije. Kombinacija seljacke perfidnosti i srpstva proizvodi vrlo odvratne polupismene i maliciozne komentare. Naravno da je srpska lista pod kontrolom Beograda tj Moskve, koji ce podmetati Crnoj Gori opstrukcije gdje je god moguce. A ovaj seljacic spinuje na svoj nacin , pa trazi da mu na vlast u Crnoj Gori dodju Srbi i to je sve. 30 godina znamo ovu pamet, ai i dalje upornoscu jedne simpaticne zivotinje pokusavaju nekog da prevare.
A, dobar si...

09. 03. 2018 - 13:59

Koja demonstarcija logike, inteligencije i poznavanja sadšnjih političkih kretanja. Tebe su Srbi i Moskva, krivi i za to što Kosovo ne priznaje crnogorske granice. Logično, hahaaaaaaa.
Freeman

14. 03. 2018 - 09:37

G."Seljačko spinovanje",poznati su i meni takvi kao vi,za sve zlo su krivi Srbi !.Tako i ovoga puta,kada je u pitanju ratifikacija sporazuma o granici od strane Kosovske skupštine.U skupštini koja broji 120 poslanika samo 10 su Srbi i oni su krivi što od 110 albanskih poslanika nih 80 neće da glasaju za ratifikaciju.Pa jeste li vi normalni ?.
Prljav mentalitet

09. 03. 2018 - 12:52

Radi se o podmetanju tvojih Srba sa Kosova odnosno njihovih patrona iz Beograda i Moskve. Ovo je veci problem za Kosovo nego za CG. Medjutim takve ko tebe interesuje iskljucivo smjena vlasti, da bi se instaliralo srpstvo, i napravila jos jedna proruska Republika Srpska. A ako mislis da nesto postizes ovom odvratnom perfidnoscu grdno se varas. Upravo suprotno, vrlo je providno i podmuklo. Nije ni cudo sto vam je Amfilohije duhovni lider a politicki reprezentanti cetnicki vojvoda, histeriscni psihopata i jedan patoloski prevarant i lazov.
A, dobar si...

09. 03. 2018 - 14:04

Srbi sa Kosova veliš podmetnuli Kosovu da nepriznaju granice Crne Gore. Jedan prijateljski savjet. Prepisanu terapiju uzimaj redovno, kako ti je ljekar i savjetovao, a ako ti temperatura ne spada, obavezno se ponovo obrati svom izabranom ljekaru, pa kad ti bude bolje, opet ćemo se čuti ovdje. Dotad, neka tvojih komentara, nego prepisani ljekovi, čajevi i mirovanje.
Saće oni...

09. 03. 2018 - 14:13

A, tebi smeta "istalisanje srpstva" u Crnoj Gori, a ne smeta ti istalisanje albanstva na Kosovu, srpskoj zemlji koja je privremeno okupirana NATO agresiom, bez odobrenja UN-a i proglašena druga albanska država. Mislim, ono može dosta toga, ali privremenog roka trajanja. Kako je neko stvarao neku državu, logično je da na isti način mogu i drugi, zar ne. Što se tiče tvog i vašeg, pokušaja da spriječite "instalaciju srpstva u Crnoj Gori", zakasnili ste otprilike jedno 900 godina.
Freeman

14. 03. 2018 - 09:50

Kad pročitam ovakve komentare zabrinem se za mentalno zdravlje naših građana.Toliko mržnje prema Srbiji i Rusiji nema nikakvo uporište u istoriji i činjenicama.Dojili smo sisu Rusije više od dva vijeka ,i da nje nije bilo ne bi bilo ni nas danas,u to sam siguran.Đe je tada bila Amerika da nas pomogne u hrani,oružju ili zlatu?.Ovoliko nezahvalnosti podsjeća na nekoga ko se prejede i onda prevrne tanjir.Sramotno !.
Novi komentar