Stav

Novi kosovski bojevi

Nešto stariji čitaoci se dobro sjećaju kako je svojevremeno Beograd bugario o tome da Srbi i Crnogorci na Kosovu pate i pište pod jarmom kosovskih Albanaca. 
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dakle, tamo su „patila“ dva naroda: Srbi i Crnogorci? Crnogorci su, ali samo na Kosovu, bili i te kako priznata nacionalna individualnost.Valjalo je uz Srbe pribrojati još neku naciju kako bi srpska tragedija bila veća. Crnogorci u Crnoj Gori, naravno, nijesu bili Crnogorci, nego su Crnogorci u Crnoj Gori, za ideologe pansrpstva, bili i ostali Srbi. Bar tako misli značajan dio srbijanske intelektualne čaršije, plus sto odsto beogradskih tabloida. U koje slobodno možemo pribrojiti i obskurnu organizaciju Saveza književnika Srbije.

U svakom slučaju kad Beogradu zatreba Crnogorci su Crnogorci, a kad mu Crnogorci nijesu nužni, Crnogorci su, naravno, Srbi. Amfilohije, primjera radi, bugari da smo mi današnji Crnogorci izdali kralja Nikolu, jer nećemo da branimo Metohiju od Albanaca. Prvo da jasno kažemo da su, ne samo kralja Nikolu, nego i Crnu Goru, 1918., izdali Srbi. Da su samo izdali, ajde, ajde, no su zatvarali, pa često i ubijali svakoga ko se nije htio zakleti na vjernost kralju Srbije. Uz to su Crnogorci morali cjelivati kraljevu sliku kao da je kralj Petar Karađorđević arhangel Mihailo.

Zamislite što još kaže srpski mudrac u mantiji: „Metohija je sve do 1945. godine pripadala Crnoj Gori“. Kojoj Crnoj Gori kad između dva svjetska rata Crne Gore kao države, ili ma kakve autonomije, nije bilo? Ipak neko laže na naviljke. Kad danas treba usvojiti granicu između Kosova i Crne Gore protivi se takozvana kosovska Srpska lista, to jest Srbi sa Kosova. Dvostruko im to priznanje ne odgovara. Prvo zbog toga što markacijom granice praktično priznaju državu Kosovo, a drugo što i Crnogorcima priznaju državu, pa sljedstveno tome trebalo bi očekivati da priznaju i crnogorsku nacionalnu manjinu na Kosovu.

Vidjećemo kad dođe na red pravno i drugo verifikovanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu što će se i kako događati? No, sve do ratifikacije granica između Kosova i Crne Gore Kosovari ne mogu da putuju Evropom i svijetom. To izgleda ne važi za kosovske Srbe, od kojih većina ima i srpsko državljanstvo, pa mogu da nakrive šajkaču! No, ostavimo za trenutak Kosovo koje ima, očigledno, kao uostalom i druge balkanske novostvorene države, dovoljno unutrašnjih problema. Nijesu u pitanju samo pritisci i miješanje Beograda.

Pogledajmo kakav se cirkus kod nas u Crnoj Gori najavljuje? Imamo mi svoje komedijante i dobro uvježbana strašila. Tu ipak ne bih ubrojao naivneVeličane koji se navodno pozivaju još na Dečansku hrisovulju? Nema tu, oko granica nikakve dvojbe. Granica je tamo gdje je do sada, prije stvaranja države Kosovo, bila granica sa Srbijom. Kosovo je, uostalom, bilo autonomna pokrajina Srbije, a granice između Crne Gore i Srbije dugo traju da bi ih neko doveo u pitanje. Sve to ne važi za domaći Demokratski front. Njegovi lideri najavljuju da će se ovih dana „aktivno uključiti u kampanju javne kompromitacije Sporazuma podržanog, (pored Kosova i Crne Gore - R.C.) i od Evropske unije još avgusta 2015. godine“. Koju kompromitaciju predviđaju frontovci ako ne sopstvenu? No cirkus ide od suđenja za pokušaj terorizma u kojem gospođa Mugoša mora u nastavcima da udaljava iz sudnice Marka Kraljevića i brata mu Andrijaša, u likovima Milana silnog i vojvode Andrije.

Dakle, valja očekivati karneval na ulicama i vjerovatno pred Skupštinom. I Andrija i Milan su se zaželjeli estrade? Mora da će vikati Dolje sporazum, dolje nenarodna granica! Tu samo fale srpski trubači i kukunjež? „Sitno kolo do kola čulo se do Stambola“. Ako bi neko sa strane upao na trg i pitao što se ovo radi rekli bi mu protestvujemo zbog granice sa Kosovom. Taj bi vjerovatno zatečen odgovorio – A može li da nema granice?

Mislim, nešto samoinicijativno, pomenuta dva frontovska viteza treba poslati na Kosovo da pomognu organizovanje crnogorske nacionalne zajednice kako bi Crnogorci postali pravno nacionalna manjina i tako zaštitili svoja prava. Doduše oni bi odvraćali Crnogorce od slične namjere tvrdnjom da su Crnogorci Srbi i da treba odustati od namjere da budu zaštićena manjina. To bi bio divan prizor, jer lično znam bar nekoliko Crnogoraca na Kosovu, koji bi ih izmrškali i, kako to kažu na jugu naše države, napunili noga.

Komentari: 24

Mirko

09. 03. 2018 - 14:36

Još jedna režimska i dubokoumna analiza iz tandara-mandara arsenala. Po ovom gospodinu ispada da su Srbi na Kosovu do pojave S. Miloševića živjeli bolje nego u Beogradu. I čovjek izgleda stvarno ovo što je napisao i misli. No ima pravo mislit, ali otkud mu hrabrost da žrtve proglašava progoniteljem i obratno. Jedan iz plejade "analitičara" koji se drži one dobro poznate, parafraziram - ako su činjenice protiv mene, utoliko gore po činjenice. Bijedno.
Slavko

09. 03. 2018 - 14:52

Sto izmaza crni Mirko? Citaj opet.
Momčilo,Pljevlja

09. 03. 2018 - 15:15

Bijedan je tvoj komentar, junače.
Mole...

02. 04. 2018 - 18:30

...iz čijeg... se to artikulisanog... javljaš?
Objektivni

09. 03. 2018 - 15:28

Ne mlsti Mikašu . Vise ima Rajko u peti no 10 takvih kao ti u glavi . I da te zamolim ugroženi . Trkni malo do Kosava i ukljuci se u rjesavanje problema onako kako TI mislis da treba .
Тото

09. 03. 2018 - 16:48

A sta tp posebno ima u glavi ovaj strucnjaj, opisi nam?
Мирослав Ђукић

09. 03. 2018 - 14:47

Чика Рајко, принципијелно, противи се сабирању Срба и Црногораца, као и баба и жаба! Слажем се са њим! Бабе су бабе, жабе су жабе а чика Рајко је само он! У врсте разброј се и свак на своју страну!
klozet na rumiji

09. 03. 2018 - 14:58

i on ce kroz neko vrijeme biti ugrožen ko i celo srbstvo mi im ne možemo pomoć(Crnogorci)takav je to mentalni sklop. Kad vratimo naše crkve al će bit kuknjave,šta možemo naše ne damo nikom, takav smo mentalni sklop Zivila Crna Gora i Cpc
Тото

09. 03. 2018 - 15:06

Zar nije bljutavo celog zivota ziveti od ovoga? Sta je ovo? Ko je ovaj?
Koko

09. 03. 2018 - 17:45

A ko si ti?
Тото

10. 03. 2018 - 00:46

Za ovoga gospodin u svakom smislu. Na primer, nijednu platu iz budzeta u zivotu nisam primio. A ni ziveo, jednog sekunda, od ovoga od cega ovaj zivi.
KOMITA

19. 04. 2018 - 18:43

ON JE BUDUCI VOZAC INDIJSKOG TRAKTORA.
Krsto

09. 03. 2018 - 15:57

Čudo jedno da se protiv demarkacije najviše bune ove posrbice iz Vasojevića, Šekulara i Velike. Ako je Kosovo srce Srbije, zar im ovo nije prilika da se pripoje matici ?
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 01:57

Као Васојевић, објаснићу Вам: Разликују се својина и посед. Косово и Метохија су својина Србије, али су тренутно под нелегалном окупацијом НАТО пакта и поглавица из Приштине. Нико не жели да његова баштина, коју је он, или његов предак легално купио, буд ебез питања предата другоме у посед, само потезом пера. Док се тамо не успостави легално стање, узурпација може да потраје. Уз то, Велика је гадно страдала у Другом светском рату од ....... банди, то можете сами наћи и прочитати. Јесам ли Вам објаснио? Да ли би Вама било свеједно када би то била Ваша земља, Ваша њива, Ваша шума, Ваша кућа...? Лако се спрдати са имовином и правима другог, али има она стара: "Што видиш у Свијету - надај се у вијеку"!
Мирослав Ђукић

03. 04. 2018 - 11:24

Админе, тражиом право на реплику. Није мо јасно зашто сте обрисали "балистичке" испред речи "банде" из текста? Није увреда рећи то! Ево шта "Википедија"каже за ту организацију: "Бали Комбетар је била албанска националистичка антикомунистичка организација основана 1942. године. Ова организација мобилисала је своје чланове на територији Албаније, Црне Горе, Србије, Македоније и Грчке. Њени чланови су се називали балисти." Дакле, неспорна је историјска чињеница да су 1944. године нацисти и балисти побили најмање 500 становника Велике. Да су тамо били Индијанци, или Зулу-ратници, било би непримерено рећи да су злочин извршили балисти. Али, зна се ко је то урадио! Заташкавање историјских чињеница (поготово злочина), зарад некаквог лажног "мира у кући" не води ничему!
KOMITA

19. 04. 2018 - 19:41

COVJECE KAKO E PRIMECUJES DA SI ODJE NA PORTALU KAO NEKA SEOSKA SOKACARA NAKACENA NA OGRADU,I KAKO KO PRODJE,SA SVIMA SE SVADJA.MICI SE BOLAN NE PONIZUJ SE,NECE TE NAGRADITI ONI ZBOG KOJIH SE SE ZAKACINJES.
Мирослав Ђукић

21. 04. 2018 - 00:19

Комито/четниче/партизане, ускоро ће Ђурђендан! Хоћете ли се одметнути у шуму?
KOMITA

21. 04. 2018 - 18:07

TO RADE TVOJI CETNICI IZDAJNICI.,MI PARTIZANI NIKADA SE NISMO ODMETNULI PO BUKOVIM SUMAMA .
L Dabanović

10. 03. 2018 - 13:43

Dok imamo iste vlade koje vode ljubav s vođama naroda otrcana srpstva Srbije i crnogorsku opoziciju koja se za pare i titule prostire narodu otrcana srpstva Sebije-nikad dobro ni crnogorskom narodu ni državi.Znamo da su vođe nekadašnjeg srpskog naroda vodile ljubav sa turskim sultanstvom /vladarima/ a narod im služio Turčina i prostira im se za meračenje.Da ne duljim svako zna da je srpski narod nestao-istopio se u današnji narod otrcana srpstva Srbije.Tako zbog ovakve vlade i onih koji služe i prostiru se narodu otrcana srpstva Srbije-postepeno će mo se istopit u narod otrcana srpstva Srbije-aki se protiv toga odma nesuprostavimo.Na kraju svi vidimo-Nije Milo ono što mu zbore no odrod crnogorskog naroda i Crne Gore.
L Dabanoviću,,,...

02. 04. 2018 - 18:33

...gadiliti se još od onog Njegoševog groba na Lobćenu...?
Vasojevic

22. 03. 2018 - 12:29

Dje zivi ovaj Rajko Cerovic?
Beranac

22. 03. 2018 - 12:31

Izmrsekao bi ja tebe kad bi te sreo nedje..prvom prilikom
borislav radovic

28. 03. 2018 - 17:54

Ljudi, dok ima na kosovo jednog postenog crnogorca ili srbina, nemojte koristiti njihovu muku za domace prepucavanje iz dosade.Nemaju pravo albanci da rade to sto rade,....genocid...a Karici muzikanti i lopatasi uzese pare za preporod kosova i onda pravac u beograd.....e tu je muka, na kosovo ostade samo sirotinja koja svaki dan strepi za svoju djecu i sve vise se iseljavaju., Amfilohije ako ima hrabrosti, kad vec drugi nece neka sjediste srbijanske pravoslavne crkve preseli u Pec(Pecka patrijasija) neka mandic knezevic medojevic i drugi iz demokraticeskog fronta kupe zemlju u Kosovo polje, ...lako je davati podrsku iz podgorice i beograda,srbijancima i crnogorcima koji ostadose na kosovo
DAKLE SRBI KRIVI

02. 04. 2018 - 18:22

,,,što nema Crnogoraca u ustav države Kosova?
Novi komentar