Bogdanović u radnoj posjeti opštini Petnjica

Valorizacija bogate kulturne baštine šansa za dalji razvoj Petnjice

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Petnjica i razgovarao sa predsjednikom Opštine Samirom Agovićem i saradnicima.
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 18:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom posjete Opštini razmotreni su modeli za dalje unapređenje kulturne ponude Petnjice i jačanje saradnje sa Ministarstvom, ali i nacionalnim ustanovama kulture.

Ministar Bogdanović je naglasio da Vlada ostaje čvrsto opredijeljena razvoju sjevera kroz realizaciju brojnih projekata u svim segmentima, uključujući i one u oblasti kulture. Istakao je da će u narednom periodu Ministarstvo i institucije kulture još snažnije podržavati razvoj kulture na sjeveru i omogućiti da i stanovnicima sjevera budu dostupni svi kulturni sadržaji koje institucije kreiraju. Ministar je najavio da će zajedno sa opštinama kreirati mjesečni program kulturnih sadržaja na sjeveru, u koji će se uključiti nacionalne ustanove kulture iz Podgorice, sa Cetinja i iz Kotora.

Razgovarano je o valorizaciji Vještine izrade Bihorskog ćilima, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Predsjednik Agović je istakao kako se Petnjica posebno ponosi ovim nasljeđem i naveo da Opština ima u planu osnivanje muzeja posvećenog Bihorskom ćilimu. Sagovornici su razmotrili modele za osnivanje ove ustanove i tom prilikom je ministar Bogdanović istakao da će Ministarstvu kulture pružiti svu potrebnu stručnu i ekspertsku pomoć u ovom procesu.

Bilo je riječi i o planovima za upis Vještine izrade bihorskog ćilima na UNESCO listu dobre prakse i dogovoreno da Opština u što skorijem roku dostavi inicijativu Ministarstvu, koja će dobiti punu podršku.

Sagovornici su istakli značaj i potencijal arheoloških lokaliteta Torine i Pećina grad, u kojima se mogu pronaći materijali iz praistorijskog perioda. Ministarstvo kulture je do sada podržavalo arheološka istraživanja ovih lokaliteta, pa je na taj način i u ovoj godini opredijelilo sredstva za istraživanja na lokalitetu Pećina grad.

Tokom sastanka je predstavljen plan za osnivanje arheološko-avanturističkog parka, koji bi bio značajan za valorizaciju i promociju ovih zaštićenih kulturnih dobara.

Ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Agović su obišli petnjičku džamiju, kulturno dobro za čiju je sanaciju Ministarstvo kulture u prethodnim godinama opredijelilo značajna sredstva. Razgovarano je o daljim radovima kojima bi se sanirao i enterijer ovog kulturnog dobra, pri čemu je ministar Bogdanović istakao spremnost Ministarstva da nastavi sa podrškom.

Ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Agović su razgovarali o potrebi adaptacije ljetnje scene, namijenjene realizaciji brojnih kulturnih sadržaja tokom ljetnjih mjeseci i istakli su kako će Ministarstvo i Opština zajedno razmotriti mogućnosti za njeno uređenje.

Bogdanović je istakao i potrebu osnivanja regionalne ustanove u jednom od gradova na sjeveru, koja bi svojim djelovanjem i aktivnostima objedinila kulturne sadržaje i ponudu i bila dostupna svim građanima na sjeveru.

Komentari: 1

Montenegrinno

09. 03. 2018 - 23:48

Bravo majstore. Najbolji si
Novi komentar