HRVATSKA

Optuženo 22 Srba za ratni zločin protiv civila

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv osmorice komandanata i 14 pripadnika srpskih paravojnih jedinica koje tereti za ratni zločin protiv hrvatskih civila na području slavonskih sela Čojlug, Balinci i Četekovac.
Objavljeno: 10. 03. 2018 - 15:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su optuženi da su u tim selima "u septembru 1991. ubili 20 civila i dva ratna zarobljenika", prenosi Hina.

Tužilaštvo tvrdi da su osmorica komandanata naređivali pripadnicima srpskih paravojnih formacija da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile hrvatske nacionalnosti, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo, kao i da ruše i pale kuće i privredne objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti.

U saopštenju objavljenom na sajtu Tužilaštva navodi se da se "neki od okrivljenih komandanata terete da su i lično učestvovali u mučenjima i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici jedinica, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po tako dobijenim naređenjima".

Komentari: 4

KOMITA

10. 03. 2018 - 18:51

PRAVNA DRZAVA,JAKA DRZAVA,PA SE IGRAJTE SA NJOM.POZITIVAN PRIMER ZA CG.
Cocorayco

10. 03. 2018 - 21:00

Srbijanci imaju prokletstvo poraza a Hrvati prokletstvo pobjede. Posljedice su da se ovi sto su porazeni ponasaju kao pobjednici a ovi sto su pobijedili kao porazeni. Nijesu dobro, nikako.
Natko

31. 03. 2018 - 19:53

Bome pajdo, nisi niti svjestan koliko si u pravu!
Rognelaže

11. 03. 2018 - 20:15

Ovolike godine ništa se o tome nije čulo !? Zašto se ćutalo? Zašto se u Srbiji slobodno i potpuno nesmetano kreću i najveći ratni zločinci? 3000 njih nije procesuirano što je u suštini poruka da su zločini nekažnjivi! Al zato ponosni Srbi bi da sude za zločine onima koji su se branili od četničke bande!
Novi komentar