Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije Ćazim Hodžić

Uspješna zimska sezona, pripremamo se za još bolje ljeto

Da je zimska sezona veoma uspješna i da se zadržao trend rasta od prošle godine, potvrdio nam je generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić iz Ministarstva turizma i održivog razvoja. Kako je istakao za Pobjedu, uskoro se očekuju zvanični rezultati koji će potvrditi pozitivne procjene.
Objavljeno: 11. 03. 2018 - 09:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šest aktivnih skijališta, kako je objasnio, čija je ponuda dobro pripremljena, uz razne aktivnosti i manifestacije u kojima posjetioci mogu da uživaju, kao i dva nova avanturistička parka na Žabljaku i u Kolašinu, doprinose odličnoj posjećenosti zimskih centara.

- Najbrojniji su gosti iz regiona, Rusije, Njemačke i Turske, a tokom marta u Kolašinu će boraviti organizovane grupe turista iz Francuske i Izraela. Kada govorimo o zimskoj sezoni, ne smijemo zanemariti ni bogat program dešavanja i manifestacija u primorskom regionu tokom novogodišnjih praznika, ali i u februaru, kada su održani Kotorski karneval i Dani mimoze u Herceg Novom. Uskoro očekujemo i zvanične rezultate koji će, nadamo se, potvrditi naše procjene i biti vjetar u leđa za nastavak razvoja turizma i u ovoj godini - kazao je Hodžić.

17cazimhodzicPOBJEDA: Da li su već počele pripreme za ljetnju sezonu, koje su novine koje spremate?

HODŽIĆ: Pripreme za nastupajuću ljetnju turističku sezonu su u toku praktično od završetka prethodne. Pažljivo smo analizirali iskustva iz prethodne godine i radimo na rješavanju uočenih nedostataka, ali i dodatnom poboljšanju ukupne ponude i iskustva. Veoma je bitna uključenost svih subjekata koji na direktan i indirektan način učestvuju u formiranju ponude i servisiranju usluga tokom turističke sezone, kako bi sve bilo pripremljeno na pravi način.

POBJEDA: Šta je u fokusu priprema za ljeto?

HODŽIĆ:U fokusu priprema su unapređenje kvaliteta i obogaćivanje ponude, unapređenje smještajnih kapaciteta, održavanje i poboljšanje saobraćajne i turističke infrastrukture, kao i promocija crnogorske ponude na emitivnim tržištima. Posebna pažnja u pripremi sezone posvećena je utvrđivanju rokova za završetak građevinskih radova kako ne bi uticali na turiste koji dolaze.

POBJEDA: Očekujete li i veći broj turista nego prošle godine?

HODŽIĆ:U svaku godinu ulazimo sa ciljem ostvarivanja boljih rezultata nego prethodne godine, bilo da se oni ogledaju u broju turista, noćenja ili ostvarenim prihodima. Ni ova godina se po tome neće razlikovati, što znači da će svi naši napori biti usmjereni ka ostvarivanju boljih rezultata uz stvaranje pretpostavki održivosti kroz poboljšanje standarda u turizmu, smještajnih kapaciteta, ponuda, ali i turističke infrastrukture i avio povezanosti.

Rezultati iz prethodnih godina kao i intenzitet rada tokom proteklih mjeseci daju nam razloge za optimizam da ćemo rezultatima još jednom nadmašiti prethodnu godinu. Naš optimizam dijele i relevantne međunarodne institucije, pa Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) smatra Crnu Goru jednom od 20 najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, dok Svjetski savjet za putovanja i turizam (WTTC) predviđa rast sektora turizma u Crnoj Gori po stopi od oko 10 odsto u narednih 10 godina.

Ova predviđanja i rezultati koje bilježimo proteklih godina nijesu rezultat naglih poteza već konstantnog i planskog rada na unapređenju cijelog sektora i ostvarivanju strateškog cilja u turizmu – Crne Gore kao visokokvalitetne cjelogodišnje turističke destinacije.

POBJEDA: Da li se očekuju turisti sa novih tržišta?

HODŽIĆ: Iz godine u godinu imamo sve veći broj turista iz skandinavskih i bliskoistočnih zemalja, što nas posebno ohrabruje.

Turisti iz skandinavskih zemalja uglavnom dolaze preko TUI Nordica, dijela najvećeg svjetskog turoperatora, što nas posebno raduje. Takođe, tržište Poljske je sve značajnije za našu turističku privredu, a takođe veliki rast ostvaren je u dolascima turista iz Izraela i Turske.

POBJEDA: Nakon vizne liberalizacije, da li se povećava broj kineskih turista?

HODŽIĆ: Turisti iz Kine su tokom 2017. godine posjetili Crnu Goru u većem broju zahvaljujući promociji na tamošnjim sajmovima i viznoj liberalizaciji za turiste sa ovog ogromnog tržišta.

Naša Nacionalna turistička organizacija ima dogovor sa Turističkom organizacijom Srbije o zajedničkom nastupu na udaljenim tržištima poput Kine, Japana i Južne Koreje, što takođe doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne turističke destinacije. Očekujemo da se u ovoj godini nastavi trend rasta dolazaka turista iz pomenutih zemalja i njihov veći doprinos ukupnim rezultatima sezone.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar