Živa istina

Pećanin: Oružani sukobi na Balkanu su mogući

Region Zapadnog Balkana do prije godinu bio je van radara Evropske unije, SAD, a Rusija nije sjedjela skrštenih ruku, ocjenuje u “Živoj istini“ do prije nekoliko godina istaknuti novinar, vlasnik i urednik sarajevskog magazina "Dani" Senad Pećanin. Danas advokat, koji se često oglašava analizama, pomno praćenim i van granica regiona.
Objavljeno: 11. 03. 2018 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sa pojavom novih geopolitičkih aktera, integracija će, poručuje biti još teža, a stabilizacije regiona nema bez SAD.

Saglasan je sa predviđanjima da je pred Balkanom nova, velika kriza, a nije isključena opasnost ni od oružanih sukoba, jer su varnice na sve strane – od Republike Srpske do Kosova.

„Ne mislim da je moguć rat po uzoru na onaj kakav smo imali 90-tih, ali nažalost mislim da definitivno postoji opasnost od oružanih sukoba.“, kaže Pećanin.

Na pitanje ko ima najviše šansi da bude domaćin jednom takvom scenariju, Pećanin je odgovorio da je siguran da bi najskuplju cijenu novog krvavog raspleta na Balkanu ponovo mogla da plati Bosna i Hercegovina.

Za velike sile kao što su Rusija, Kina, Turska -  Balkan je “meki trbuh” Evrope i njegova destabilizacija je najkraći put za destabilizaciju Evropske unije, smatra Pećanin.

„Ne vjerujem da postoji bilo kakav ekonomski, kulturni, politički, strateški interes tih velikih sila za region. Konkretno, mislim da Republika Srpska, Makedonija, Crna Gora, pa čak i Srbija Rusiju zanimaju kao način, oružje za izazivanje nestabilnosti, kreiranje permanentne bezbjednosne prijetnje u Evropi“.

Za razumijevanje spoljno-političkih namjera Rusije, najbolje može poslužiti tzv. doktrina Gerasimov, koncept koji umjesto prijetnji nuklearnim oružjem i tenkovima, insistira na nevojnim sredstvima. Značaj nevojnih sredstava za postizanje političkih i strateških ciljeva raste i u mnogo slučajeva, zapravo, premašuje snagu oružja.

Da li slučajno doktrina Gerasimov predviđa, pored ostalog, lansiranje "fake news", zaustavljanje investicija, pogotovo sa Zapada, stvaranje i održavanje napetosti i sukoba u neprijateljskim državama - a Crnoj Gori i regionu se to događa; da li je EU spremna da se suprotstavi uticaju Rusije, Turske, pa i Kine; na čemu počiva partnerstvo Dodik-Čović, ko ga u Zagrebu i Beogradu podržava i zašto Bakir Izetbegović griješi kad se oslanja isključivo na Erdogana;ima li crnogorsko državno rukovodstvo kapacitet da se nosi sa predstojećim teškim izazovima: ko je "medijski Sedmi bataljon"...

Komentari: 5

mir & mir

11. 03. 2018 - 17:58

Po CG se vuče veliko oruzje a vidjelo se I kakvi su granicni prelazi.Kako u BiH tako do Makedonije sve je umotano u nesigurnist, neostvareni srpski snovi svima su prjetnja samo kako sada kada nema JNA.Sada su svi oprezniji i sukobe bi da izbjegnu a sad kakva se psiholiska obrada vrsi kod naroda ???
Bodin

11. 03. 2018 - 19:11

Veli stabilizacije regiona nema bez SAD... hahahaha haha.. Dje su god oni dosli da stabilizuju ta je drzava zavrsila u prah i pepeo
Walter

11. 03. 2018 - 20:36

Bodine eno ti Amera u Njemackoj i Juznoj Koreji nesto mi se ne cini da je tamo pepeo No mi se cini da bi ti voljeo da smo Gubernija Putina
Ako laže koza...

11. 03. 2018 - 22:24

https://www.logicno.com/politika/doktrina-gerasimov-nikad-nije-postojala-i-sad-se-moraju-fokusirati-na-stvarne-prijetnje.html
Pjotr

11. 03. 2018 - 23:39

Izuzetan intervju. Pećanin mi je otkrovenje, jedva sam bio čuo za njega. Šuković, možeš ga voljeti ili ne, ali drži nivo kvaliteta iznad mozda čak i svih u regionu. Kad poredite goste i kvalitet onogs sto cujete u slicnim formatima u CG, to je tek neuporedivo. Nikolaidis, a pogotovo Pecanin dali su nam stvari koje malo gdje drugo mogu da se čuju
Novi komentar