Zaplijenjeno 100 kg kokaina

Uhapšen hrvatski Pablo Eskobar

U akciji hrvatske policije "Nana" u kojoj je razbijen krijumčarski lanac, zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina. Među uhapšenima se našao Stjepan Prnjat, poznat i kao hrvatski Pablo Eskobar. U istoriji policije Hrvatske to je bila jedna od najzahtjevnijih akcija.
Objavljeno: 11. 03. 2018 - 17:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj kaže da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u istoriji hrvatske policije, prenosi Hina.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, zaplijenjenih 100 kilograma kokaina bilo je spakovano u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriveno u dvije tone metalnog otpada, a otkriveno je zahvaljujući redovnom pregledu kontejnera, prenosi Hina.

Prema riječima Dražena Rastovića iz odsjeka za drogu Uprave kriminalističke policije, još na početku akcije prepoznata je važnost tog slučaja, jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesovanja više od deset godina.

Među uhapšenima je Stjepan Prnjat koji je spominjan još 2007, kada su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Evropi, uključujući i Hrvatsku.

Uhapšene članove ovog lanca policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije. 

S obzirom na to da su pripadnici kriminalne organizacije sarađivali sa kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija je zatražila pomoć od drugih policija i agencija.

U ovoj akciji hrvatska policija je sarađivala sa policijama Njemačke, Austrije, Slovenije, Holandije, Italije, Paname, Španije i Kolumbije, sa američkom agencijom DEA i Europolom, a čitava međunarodna saradnja pravosudnih i policijskih tijela od ukrcavanja tereta u Panami i njegovog prevoza, do koordinisane akcije hapšenja u četriri države, trajala je više od godinu dana.

Kako Hina prenosi, akcija je koordinisana iz centra u Zagrebu.

Komentari: 0

Novi komentar