Duboko ispod vidljive površine

Naučnici otkrili superoluje na Jupiteru

Najveća planeta Sunčevog sistema, duboko ispod vidljive površine, krije složeni sastav superoluja koje su naučnici tek nedavno uspjeli da fotografišu.
Objavljeno: 11. 03. 2018 - 21:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema najnovijim saznanjima, masivne oluje Jupitera složenije su nego što bi iko pomislio. Geometrijski pravilni rojevi vrtloga koji prekrivaju polove planete samo su dio fascinantnih otkrića koje su nedavno objavili naučnici koji stoje iza svemirske misije Džuno.

Jedna grupa naučnika razotkrila je sistem od čak devet vrtloga na sjevernom i šest na južnom polu. Brzina vjetra u ovim superolujama nadmašuje uragane kategorije 5, koji se kreću brzinom do 350 kilometara na sat.

Peta planeta od Sunca najveća je planeta u našem sistemu. Letjelica Džuno koju su naučnici iz NASA-e lansirali 2011. oko Jupitera kruži od 2016. i pažljivo posmatra njegovu unutrašnjost.

Još jedna studija objavljena u ovonedjeljnom izdanju časopisa "Nature" otkrila je da Jupiterovi vrtlozi koji se međusobno susrijeću sežu hiljadama kilometara u dubinu.

Preciznija mjerenja neravnomjernog Jupiterovog gravitacionog polja omogućili su timu sa Instituta nauka Weizmann u Rehovotu u Izraelu proračun dubine do koje dosežu vjetrovi ekvatora i ona iznosi oko 3000 kilometara, prenosi T-portal.

Komentari: 0

Novi komentar