Petnaest godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Na današnji dan prije 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum je obilježen polaganjem vjenaca i cvijeća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mjestu pogibije.
Objavljeno: 12. 03. 2018 - 10:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima položila je vijence i cvijeće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Njegovi politički govori i danas, 15 godina nakon smrti motivišu građane.

 </p>

Komentari: 0

Novi komentar