Ministarstvo kulture

Za projekte zaštite i očuvanja kulturne baštine izdvojeno skoro 1.139.000 eura

Ugovori iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu potpisani su danas na Cetinju. Ministarstvo kulture će u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu finansirati 116 projekata, u ukupnom iznosu od oko 1.139.000 eura.
Objavljeno: 12. 03. 2018 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije potpisivanja ugovora prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao: 

“Ravnomjerni razvoj kulture na teritoriji cijele države jedan je od glavnih ciljeva Programa zaštite i očuvanja, a on se ostvaruje projektima namijenjenim unaprjeđenju stanja kulturnih dobara, očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, kao i stvaranjem uslova za što dosljedniju primjenu zakona iz oblasti kulturne baštine. Projekti koje ćemo u ovoj godini podržati odnose se na vršenje konzervatorskih i arheoloških istraživanja, izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima koja spadaju u fizički najugroženija. Pored toga, planirane su intenzivnije i osmišljenije aktivnosti na polju prezenzentacije i popularizacije kulturne baštine, edukacije i doedukacije stručnog kadra i tehničko – tehnološkog osavremenjavanja lokalnih i nacionalnih institucija'', kazao je Bogdanović.

On je dodao da je da je posebno je važno napomenuti da je najveći dio prezentovanih projekata finansiran upravo kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara

“Kao dobar primjer implementacije dosadašnjih programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, danas ćemo biti u prilici da pogledamo prezentaciju prvog broja Godišnjaka Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Posebno je važno napomenuti da je najveći dio prezentovanih projekata finansiran upravo kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji usvaja Vlada Crne Gore, te se na taj način najbolje pokazuje odnos koji država ima prema svom bogatom nasljeđu. Treba istaći da se taj odnos u dobroj mjeri ogleda u publikovanju i sistematizaciji stručnih radova, a stručna periodika jeste medijum kroz koji se provjereno, naučno i objektivno prosljeđuje na one najvažnije adrese u oblasti kulturne baštine i akademske javnosti. Podržavajući takve projekte, država se štiti od pseudonaučnih i populističkih zloupotreba svog nasljeđa i svom identitetskom habitusu obezbjeđuje podršku nauke i struke” dodao je Ministar.

U okviru svečanosti predstavljen je i Godišnjak Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, u kojem su prikazane aktivnosti koje je Centar realizovao u protekloj godini, a od kojih je najveći dio finansiran u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu.

Na promociji su govorili Dragan Spasić, predsjednik Savjeta JU Centar za konzervaciju i arheologiju, Željko Kalezić, pomoćnik direktora Centra za oblast konzervacije, Marija Jabućanin pomoćnica direktora Centra za oblast arheologije, i Jasminka Grgurević, član redakcije Godišnjaka.

Prisutni su bili u prilici i da pogledaju kratki film u kojem su predstavljeni najznačajniji projekti sprovedeni tokom prošle godine, na teritoriji Opštine Nikšić.

Program zaštite i očuvanja će se finansirati iz budžetskih sredstava Ministarstva kulture za 2018. godinu. Za 25 projekata arheoloških i konzervatorskih istraživanja opredijeljeno je 342.000 eura; za 37 projekata izrade konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera opredijeljeno je 593.783 eura; za 6 projekata edukacije i doedukacije stručnog kadra 10.400 eura; za 35 projekata popularizacije i prezentacije kulturne baštine 134.350 eura; za 12 projekata tehničko-tehnološkog osavremenjavanja 45.800 eura i za ostale oblasti 12.500 eura.

Komentari: 7

Projekti

12. 03. 2018 - 16:07

Uglavnom bačene pare, koje u najvećem dijelu idu na dnevnice.
Mix

12. 03. 2018 - 20:34

Dje vam je Uprava za zastitu kult dobara? Da se nijeste svadjali sa direktoricom?
@Mix

13. 03. 2018 - 00:25

Ona ne obrće na posao. Vele da priprema novu kolekciju i modnu reviju.
Mirko Z. Beograd

12. 03. 2018 - 21:44

Koje projekte?Koga vi podcjenjujete ,kao da su svi Crnogorci stoka.Za 30 zadnjih godina devastirano je 650 crkava i manastira ,unakažena obala,pokradeni muzeji.Uništena kulturna biografija crnogorskog naroda.Od vas treba štititi kulturnu baštinu Crne Gore.Nemojte uopšte sumnjati da ćete izbjeći odgovornost!
STRUKA

13. 03. 2018 - 08:50

Poštovani ministre Bogdanoviću, Nemam naviku da komentarišem na ovaj način, ali moralo se.... Vi ste tome krivi....Dakle, pravo zadovoljstvo je bilo slušati Vas juće.....ozbiljan pristup (kao u svemu....), svaka riječ sa utemeljenjem u struci.....kao da ste u toj struci cijeli život.....Čestitam... Bez ozira sto su u Vasoj neposrednoj blizini bili odabrani stručnjaci, koji su pokušavali da govore o struci...i o poduhvatima..... stekao se utisak da ste jedino Vi iz ozbiljnog domena struke..... Još jednom čestitam
Mmmmm

13. 03. 2018 - 18:27

Ljubafff... zanesenost....mmmm...
Struka struci

14. 03. 2018 - 08:21

Struko... Ovo je lep primer da se uspeh ne prasta... Pogotovo ako je od struke...
Novi komentar