Moskva

Rusko pravosuđe saslušava Miru Marković

 Viši sud u Beogradu uputio je zamolnicu ruskim pravosudnim orgnanima da kao svjedoka saslušaju Miru Marković.
Objavljeno: 12. 03. 2018 - 15:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radi se o postupku po njenoj privatnoj tužbi kojom nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragišu Blanušu tereti za otmicu supruga Slobodana Miloševića i druga krivična djela na štetu te porodice.

Marković je u Ruskoj Rederaciji dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi krivični postupak povodom kojeg je za njom 2006. godine raspisana crvena potjernica Interpola po nalogu Višeg suda. 

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da saslušanje Markovićeve treba da obave nadležni organi Ruske Federacije na osnovu Evropske konvencije o pružanju medjunarodne pravne pomoći. 

Potjernica za njom je na snazi od 2006. godine kada je raspisana zbog izbjegavanja suđenja u kojem je optužena za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja vladinih službenika u vezi sa dodelom državnih stanova. Nju u postupku protiv Blanuše zastupa punomoćnik. 

Viši sud je takođe zatražio pribavljanje dokumentacije o izručenju Miloševića Haškom tribunalu, budući da Marković u privatnoj optužnici tvrdi da je Blanuša dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gdje je urmo 11. marta 2006. godine. 
Suđenje Blanuši je zbog svih neophodnih radnji odloženo za 2. jul. 

Komentari: 0

Novi komentar