Mičel u Prištini

Razgraničenje s Crnom Gorom mora biti riješeno

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da je njegova posjeta Balkanu usmjerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Objavljeno: 12. 03. 2018 - 17:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je rekao Mičel, koji danas boravi u Prištini, ne nosi nikakav konkretan plan u vezi s tim.

Mičel je na konferenciji za novinare, nakon razgovora s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, rekao da nije došao da bilo kome predstavlja bilo kakav plan.

"Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU", rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi.

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel, tokom posjete Beogradu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rješenje pitanja Kosova.

Ljajmi podsjeća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa "Amerika biti u blizini Kosova".

"Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju, i ovo pitanje mora biti riješeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima", rekao je Mičel, prenosi ljajmi.net

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbjednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovsku vojsku.

"Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju", rekao je Mičel.

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da je SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem.

"Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvećena radu s Kosovom na tom putu", rekao je Ves Mičel.

Komentari: 1

Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 02:45

А што мора? Чему журба?
Novi komentar