Programom rada Vlade krajem godine predviđene izmjene Zakona o PIO

Preispituju ranije penzionisanje

 Još je rano da se kaže koje konkretne izmjene će pretrpjeti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su planirane za četvrti kvartal ove godine, kazali su Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, odgovarajući na pitanje da li će biti promjena u prelaznim rješenjima, odnosno postepenom kalendaru kojim je definisano da žene i muškarci od 2023. godine idu u penziju sa 67 godina života.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 02:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Ministarstva su samo saopštili da će se preispitivati ranije penzionisanje.

- Izmjene i dopune Zakona o PIO su programom rada Vlade planirane za četvrti kvartal ove godine. Stoga je rano govoriti o konkretnim rješenjima koja će biti obuhvaćena tim izmjenama. U svakom slučaju, radi održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, izmjene će se odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje. Biće usmjerene na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja – saopštili su iz ovog ministarstva našoj redakciji.

PLAN

U programu rada Vlade za tekuću godinu, koji je nedavno usvojen, najavljene su izmjene, ali nije dato više podataka. Samo je objašnjeno da je namjera da se osigura održivost penzijskog sistema i postigne veća pravednost.

- Ovaj propis će imati uticaj na građane i budžet države, zbog čega će Ministarstvo rada i socijalnog staranja prilikom pripreme uraditi detaljnu analizu - navedeno je u dokumentu. Zakon o PIO se usvaja takozvanom apsolutnom većinom, odnosno glasovima 41 poslanika. 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar