Razmatrana optužnica protiv Ulića zbog sumnje da je organizovao grupu za šverc droge

Za odbranu nema dokaza, za tužioca nesporne optužbe

 Odbrana Vasa Ulića, uhapšenog krajem avgusta prošle godine u Podgorici zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila međunarodnim švercom droge, tvrdila je juče u Višem sudu da nema dokaza protiv njihovog branjenika.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

S druge strane, specijalna tužiteljka Mira Samardžić na jučerašnjem ročištu, koje je održano povodom kontrole optužnice, kazala je da ostaje pri svim navodima optužbi. Viši sud za 15 dana donijeće odluku.

ANALIZA DOKAZA

Advokat Miloš Vuksanović koji zastupa Ulića kazao je da optužnica ne sadrži dokaze koji potvrđuju da je Ulić počinio ovo krivično djelo.

- Optužnica je obrazložena na neprihvatljiv način za bilo koje djelo, a kamoli za ovo konkretno. Naročiti nedostatak ogleda se u proizvoljnim zaključcima tužilaštva - istakao je Vuksanović. On je dodao da je optužnica podignuta tek nakon pet mjeseci i 29 dana pritvora, a da tužilaštvo za sve to vrijeme nije prikupilo nijedan dokaz.

- Djelo koje se Uliću stavlja na teret navodno je počinio prije deset godina, pa se odbrana pita što je tužilaštvo čekalo sve ovo vrijeme ako je on od tada još praćen. Odbrana traži da se pronađu razgovori gdje se pominje bilo šta iz zaključaka Specijalnog tužilaštva, pa čak i u šiframa. Ako je Ulić obavio ovakav razgovor kakav proističe iz zaključka SDT-a, mi ćemo potpisati sporazumno priznanje krivice odmah - naveo je Vuksanović.

Drugi advokat odbrane, Danilo Mićović, takođe je istako da je optužnica proizvod fikcije australijskih vlasti.

- Tužilaštvo nije moglo odoljeti pritiscima Australije pa je na osnovu mjera tajnog nadzora koje ne sadrže ništa pokrenulo postupak. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Ovo je klasično iživljavanje nad mojim klijentom, a posebno u smislu trajanja pritvora koji traje nezakonito - kazao je Mićović.

Prema navodima optužnice, Ulić se tereti za neovlašćeno držanje, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga na organizovan način.

NADZOR

Ulić je uhapšen u avgustu prošle godine. On je na saslušanju pred specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić negirao da je bio na čelu narko kartela koji je prethodnih godina iz drugih zemalja u Australiju prokrijumčario 60 kilograma ekstazija (MDMA).

Tvrdio je da pošteno živi i da se bavi vinogradarstvom. Sa druge strane, svjetski mediji tada su pisali da je Ulić bio pod budnim okom policijskih službi širom svjeta više od 20 godina, upravo zbog šverca većih količina heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Crnogorska policija tada je saopštila da je Ulić već nekoliko godina bio pod nadzorom Odsjeka za borbu protiv droge Uprave policije Crne Gore, Savezne policije Australije, Komisije za kriminal Australije i australijske Carine i to od 2013. godine.

Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar