Akcija policije

Krivične prijave protiv više direktora zbog utaje poreza

Kriminalistička policija privela je danas pet direktora manjih firmi zbog sumnje da su utajom poreza oštetili budžet za više stotina hiljada eura, saznaje Portal Analitika. 
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prijave za utaju poreza od pola miliona eura Osnovno državno tužilaštvo Kotor podnijelo je protiv pet osoba i pet kompanija.

"Krivična prijava je podnijeta protiv Miloša Lazovića, izvršnog direktora firme ”Fundament Monte”, Gorana Bogićevića i preduzeća”Zig Ing”, Bardhyl Male i preduzeća “Soal”, Vladimira Đurića i preduzeća “Alfa Tours” i Hasana Zejnilovića i preduzeca “Ikan”, kazano nam je iz policije.

Ova privođenja policije su nastavak akcije iz prošle godine u kojima je lišeno slobode i procesuirano nekoliko desetina osoba za koje postoji osnovana sumnja da su utajile porez i oštetile budžet za milionski iznos.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Uprave policije, službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“ državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i time pričinili štetu budžetu Crne Gore u iznosu od oko 477.000 eura.

"Policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage. Na taj način je u periodu od 2015 – 2017. godine budžetu Crne Gore pričinjena šteta u višemilionskom iznosu", precizirano je u saopštenju Uprave policije. 

S tim u vezi, nakon izvršenih provjera policijskih službenici su, 13.03.2018. godine, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava protiv pet fizičkih lica, odgovornih lica u pravnom licu, i protiv pet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 476.786,41 eura.

Krivične prijave su podnijete protiv: M.L.  izvršnog direktora u pravnom licu „Fudament Monte” doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 99.875 eura, G.B. izvršnog direktora u pravnom licu „Žig-Ing” doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 55.873 eura, pravnog lica „Soale“ doo Budva i protiv M.B. izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od  97.912,28 eura,  V.Đ. izvršnog direktora u pravnom licu „Alfa Tours” doo Budva i ovog pravnog lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od  60.184,37 eura i H.Z. izvršnog direktora u pravnom licu „Ikan“ doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 162.941,74 eura.

Takođe, službenici ovih odsjeka su sprovodeći ovu akciju dokumentovali nezakonitosti u radu po ovom osnovu u još jednom broju pravnih lica gdje je, kako postoje indicije, izvršena utaja poreza u velikom iznosu u vezi čega su u toku konsultacije sa nadležnim tužiocem.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti  blagovremeno obaviještena.

 

 

Komentari: 3

fanko

13. 03. 2018 - 10:15

Predlazem da se to odbije radnicima od plata i namiri državi :)
9008

13. 03. 2018 - 11:47

Haha a Brkovic Barovic i ostali sto ne placu godinama . Sto je sa njima oni su nedodirljivi sramota nikada necemo biti drzava u pravom smislu .
Tesko je odgovoriti

13. 03. 2018 - 13:59

Socijalistima na obavez privatnim preduzetnicima koje su namakli .Zato sada i vidimo i ove PRIZORE nacina naplate ?
Novi komentar