Pokazalo istraživanje

Potreba za spavanjem tokom dana može biti znak jedne bolesti

Spavanje tokom dana može biti rani znak Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 14:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Studija u kojoj je učestvovalo 300 penzionera pokazala je da su oni koji su bili veoma pospani tokom dana imali veći nivo akumuliranih amiloida u mozgu, što je glavni uzrok nastanka Alchajmerove bolesti. 

Naučnici vjeruju da se to dešava jer ljudski mozak oslobađa amiloide dok tijelo spava. Istraživači sa Klinike Majo u Minesoti ističu da bi prekomjernu potrebu za snom tokom dana kod starijih osoba trebalo smatrati upozorenjem. 

U istraživanju koje je sprovođeno od 2009. godine do 2016. učestvovalo je 283 ljudi od 70 i više godina. Na početku studije nijedan učesnik nije patio od Alchajmerove bolesti. 

Doktori su ocjenjivali nivo pospanosti i pratili rad njihovog mozga putem skenera. Kod petine pacijenata koji su osjećali pospanost tokom dana nivo akumuliranih amiloida u mozgu je bio povećan. 

Uočena je povezanost sa dijelom mozga odgovornim za učenje, emocije i pamćenje. 

"Rano uočavanje problema sa pospanošću i liječenje poremećaja sna dovodi do smanjenja nivoa amiloida“, objašnjavaju naučnici. 

Doktorka Barbara Bendlin sa Univerziteta Vinkonsin Medison navodi da bi rano otkrivanje prvih znakova moglo da spriječi ili odloži pojavu Alchajmera.

Komentari: 0

Novi komentar