Obrađeno 94 prijava

CDT: Stiglo nekoliko stotina prijava građana zbog zloupotrebe potpisa

CDT-u je stiglo nekoliko stotina prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima. Do 14 časova obrađeno je 94 prijava koje je CDT predao Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 14:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Od jučerašnjeg pokretanja aplikacije potpisi.dik.co.me, CDT-u se neprestano javljaju građani koji tvrde da nijesu potpisali podršku kandidatima, a njihovi podaci su se našli u bazi potpisa.

Među građanima čiji su potpisi zloupotrijebljeni su i visoki partijski funkcioneri, državni službenici, civilni aktivnisti, novinari ili članovi njihovih porodica”, saopšteno je iz CDT-a.

CDT poziva VDT da brzom i hitnom akcijom utvrdi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela, dodaje se.

“Pozivamo građane da nastave da provjeravaju  i prijavljuju zloupotrebu ličnih podataka i da zajedničkom akcijom spriječimo da se naši podaci nezakonito koriste. Ne smijemo dozvoliti da se ostane na samom otkrivanju ovih slučajeva već svaki pojedinac koji je prekršio zakon mora snositi pravnu posljedicu”, saopšteno je iz CDT-a.

Dodaju i da ih raduje što se povodom ove masovne zloupotrebe ličnih podataka oglasila i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

“Ipak, prije javljanja bi bilo elementarno korektno da su provjerili činjenice. Tada bi znali da Državna izborna komisija nije dozvolila NVO sektoru uvid u potpise, pa bi se možda umjesto tih spekulacija trebalo baviti onim što je suština ovog problema, a to je odgovor na pitanje ko i kako je kompromitovao lične podatke ogromnog broja crnogorskih građana”, zaključeno je iz CDT-a.

Komentari: 2

eeeee

13. 03. 2018 - 15:00

ovo je opozicija vlasti... ovo su oni sto su im usta puna prava i sloboda... nekakav milickovic, milacic.. . da skupe hiljadu potpisa trebalo bi im godinu,.. ali evo sto rade da bi uzeli u startu 15 hiljada evra. cista prevara, cist lopovluk. sramota
@

13. 03. 2018 - 23:31

1000 glasaca 10000 potpisa
Novi komentar