Jana Kucijaka

Uhapšen Italijan iz izvještaja ubijenog slovačkog novinara

Slovačka policija uhapsila je jutros u Mihalovcama na istoku Slovačke, Italijana Antonina Vadalu, koga je u izvještaju pominjao ubijeni slovački novinar Jan Kucijak.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 14:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vadalu je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Italija, odnosno sud u Veneciji, u okviru međunarodne racije protiv narko mafije tokom koje je u Evropi uhapšeno 17 ljudi, saopštilo je danas slovačko Generalno tužilaštvo.

Antonino Vadala jedan je od Italijana za koje se vjeruje da na istoku Slovačke preko eurodotacija i biznisa u poljoprivredi i solarnih elektrana, peru novac kalabrijske mafije Ndrangete. 

O tome je u posljednje nedovršenom članku pisao ubijeni slovački istraživački novinar Jan Kucijak, kao i o Vadali bliskim ljudima u kancelariji slovačkog premijera Roberta Fica, prije svega o Ficovoj sekretarici, nekada manekenki i ljubavnici Vadale, Mariji Troškovoj. 

"Evropskim nalogom za hapšenje italijanski sud traži izručenje Antonina Vadale za krivično gonjenje u Italiji za krivično djelo u vezi sa drogama izvršno u organizovanoj grupi sa međunarodnim djelovanjem", obavijestila je danas novinare o hapšenju portparolka Generalnog tužilaštva Slovačke, Andrea Predajnjova. 

Vadalu, zajedno sa još sedmoricom Italijana iz agrobiznisa na istoku Slovačke, slovačka policija uhapsila je i nakon ubistva Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove krajem februara, ali ih je ubrzo pustila. 

Vadala je zaprijetio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv medija i političara koji ga označavaju za mafijaša. Bilo kakve nezakonite aktivnosti porekli su i Vadalini poslovni partneri iz nepregledne mreže slovačkih preduzeća oko Vadale u vlasništvu porodica Albanaca iz Makedonije u Slovačkoj, na koje su upozorili nakon ubistva investigativnog novinara slovački mediji. 

slovackinovinar

Ficu prijeti pad vlade zbog ubistva novinara koji je u nedovršenom, posthumno objavljenom članku za portal Aktuality.sk pisao o korupciji i sprezi kalabrijske mafije sa istoka Slovačke sa nekim funkcionerima vladajuće slovačke stranke SMER, a i infiltraciji Vadaline bivše ljubavnice i njegovog prijatelja u najbližu okolinu slovačkog premijera. 

Prijevremene izbore zahtijeva najmanji partner u Ficovoj vladi, stranka slovačkih Mađara Most HId, opozicija a i predsjednik Slovačke Andrej Kiska vanredne izbore vidi kao jedan od načina da Slovaci povrate izbugljeno povjerenje u svoju državu. 

Zbog likvidacije novinara na ulice Bratislave i još 47 gradova širom zemlje i 17 u svijetu već dva petka izlaze desetine hiljada Slovaka i na najmasovnijim demonstracijama od rušenja komunista 1989. godine zahtijevaju ostavku Ficove vlade i pristojnu Slovačku bez korumpiranih političara povezanih, makar posredno sa mafijašima.

Foto: Korzar

Komentari: 0

Novi komentar