Glavni grad

Beskućnik zaposlen u Prihvatilištu

Servis Prihvatilište za beskućnike se nastavlja, zakup je nakon završene tenderske procedure produžen do kraja 2018. godine, istaknuto je danas u Podgorici prilikom početka novog socijalnog servisa Glavnog grada, Personalni asistent.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 14:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Boris Mugoša, zamjenik gradonačelnika Podgorice je istakao da su iskustva pozitivna jer se svi koji su ispunili kriterijume kod Centra za socijalni rad nalaze u prihvatilištu.

„Sa njima rade kolege iz Crvenog krsta Crne Gore i Centra za socijalni rad Podgorica, jer je poenta da te ljude osposobimo za život u zajednici nakon napuštanja Prihvatilišta” istakao je Mugoša.

Jelena Dubak iz Crvenog krsta koji koordinira Prihvatilištem je istakla da je ovo dvogodišnji pilot projekat i da će se na kraju godine sumirati rezultati.

“Trenutno imamo tri korisnika. Pravo po kriteriujumima su stekli kroz proces koji su prošli kod Centra za socijalni rad. Korisnici imaju pravo da borave tri mjeseca ali, imajući u vidu broj korisnika, nijedan od njih nakon tri mjeseca nije izašao iz Prihvatilišta jer smo procijenili  da u trenutku kada već postoji prostor za njih, ipak je bolje da ostanu tu. Jedan korisnik je zaposlen kao domar u tom objektu. To je i dio projekta, psiho-socijalna podrška, da zajednički nađemo i zaposlenje tim licima, ukoliko su sposobni za rad, ali i da imaju podršku u nekim svakondvenim životnom aktivnostima” istakla je Dubak.

Podsjećamo, Prihvatilište za beskućnike otvoreno je u maju 2017. godine, u Vardarskoj ulici, na Koniku.

Prihvatilište se nalazi u neposrednoj blizini Narodne kuhinje, što je veoma važno, jer korisnici tamo imaju svakodnevno obezbijeđen ručak. Ostala dva obroka obezbijeđena su zahvaljujući donacijama prijatelja grada. Prihvatilište ima kapacitet za smještaj 12 osoba, sa mogućnošću povećanja do 15. Objekat je korisne površine 110 m2, sa velikom terasom i baštom. U njemu se nalazi neophodan mobilijar za prijatan boravak. Tu su tri opremljene spavaće sobe, dnevni boravak sa čajnom kuhinjom, kupatilo, kancelarija, hodnik i velika terasa.

Crveni krst Crne Gore koordinira radom Prihvatilišta.

Brojni partneri su učestvovali u realizaciji projekta, što govori o izuzetno ozbiljnom pristupu toj problematici i predstavlja odličan primjer kako treba pristupiti realizaciji društveno odgovornih projekata. Protokol o saradnji u oblasti zbrinjavanja beskućnika tada su potpisali – Sekretarijat za rad, mlade i socijalno straranje, Crveni krst Crne Gore, Centar za socijalni rad Podgorica, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Dom zdravlja Podgorica i Uprava policije. Osim toga partneri na projektu su i Uprava za imovinu i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko potencijalni korisnici žele smještaj, moraju podnijeti zahtjev Centru za socijalni rad, koji je nadležan da shodno pozitivnim propisima donosi rješenje kojim se omogućava korišćenje ovog socijalnog servisa. Centar za socijalni rad u Prihvatilište upućuje ona lica koja se, prema procjeni stručnih radnika, nalaze u takvom stepenu ugroženosti i stanju socijalne potrebe za koje je neophodno hitno zbrinjavanje. Prije smještaja obavlja se ljekarski pregled lica.

Komentari: 0

Novi komentar