Prijatelj Berezovskog, osuđen za krađu 123 miliona dolara

Rus u egzilu pronađen mrtav u Londonu

Državljanin Rusije u egzilu Nikolaj Gluškov, inače bliski prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu, navodi britanski "Gardijan", pozivajući se na izjave njegovih prijatelja.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 17:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikolaj Gluškov (68) je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za pronevjeru, pojašnjava londonski dnevnik.

Njegovo tijelo pronašli su članovi njegove porodice i prijatelji protekle noći, a uzrok smrti je za sada nepoznat, piše Gardijen.

Jedan od prijatelja Nikolaja Gluškova, novinski urednik Damijan Kudrjavcev, objavio je vijest o njegovoj smrti na svojoj stranici na Fejsbuku.

Gluškov je 1990-ih radio za rusku državnu avio-kompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "Logo VAZ" Borisa Berezovskog.

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobjegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

Proteklih godina Gluškov je živio u Londonu, gdje je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u imejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Gluškov ima dvoje odrasle djece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi. Vjeruje se da njegova ćerka Nataša živi u Britaniji, navodi britanski list.

Foto: Tass/PA Images

 

Komentari: 0

Novi komentar