Trampova odluka

Buduća šefica CIA vodila zatvor u kom su mučeni pritvorenici

Dosadašnja zamjenica direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đina Haspel, koju je predsjednik SAD Donald Tramp danas predložio za novu šeficu te službe, upravljala je tajnim zatvorom CIA na Tajlandu, u kojem su osumnjičeni za terorizam podvrgavani mučenju.
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 23:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tramp je danas iznenada smijenio šefa američke diplomatije I na njegovo mjesto je imenovao dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea, a za njegovu nasljednicu odabrao je Haspel.  
Ako Senat SAD potvrdi izbor Haspel, ona će biti prva žena na čelu CIA, ali je istorijski značaj te nominacije odmah zasjenila njena povezanost sa zatvorom u kojem su, kako navodi Asošiejted pres, dva osumnjičena pripadnika Al Kaide mučena simulacijom davljenja. 

Haspel, koja ima veliko iskustvo u radu CIA u inostranstvu, vodila je taj zatvor u kratkom periodu 2002. godine, kada su tehnikom simulacije davljenja mučeni Abu Zubajadah i Abd al Rahim al-Naširi.

To su za AP rekli jedan bivši i jedan aktuelni obaveštajni zvaničnik SAD. 
 
Haspel je takođe učestvovala u uništavanju video snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica. 
 
CIA je posljednji put koristila simulaciju davljenja prije više od 10 godina, navodi AP. Vlada SAD smatrala je mučenjem tu taktiku ispitivanja dok administracija bivšeg predsjednika Džordža Buša Mlađeg nije odobrila njenu upotrebu nad osumnjičenima za terorizam. 
 
Za sada nema znakova da Trampov izbor Đine Haspel označava želju za ponovnim uvođenjem te prakse ispitivanja osumnjičenih, navodi AP.  

Haspel radi u CIA od 1985. godine i bila je na čelu više njenih ispostava u inostranstvu.  

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale u februaru prošle godine, kada je postavljena za zamjenika direktora CIA, zbog njenih aktivnosti u prošlosti.

Komentari: 0

Novi komentar