Prvo obraćanje nakon otkaza

Tilerson: Ostaje mnogo posla povodom problematičnog ponašanja i akcija Rusije

Državni sekretar SAD Reks Tilerson koji je danas smijenjen sa svoje pozicije, obratio se prvi put nakon otkaza, javlja "Si-En-En".
Objavljeno: 13. 03. 2018 - 23:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Želio bih da se zahvalim cijelom timu na dosadašnjoj saradnji. Pokušaću da cijela tranzicija prođe glatko i bez problema - napomenuo je Tilerson.

On je objasnio da je danas dobio poziv predsjednika SAD Donalda Trampa iz Er Fors Van vazdušne baze, kao i da je govorio sa šefom kabineta Bijele kuće Džonom Kelijem da bi ustanovili koji su koraci ključni za naredni period radi realizacije jednostavnog prelaza bez poteškoća.

Interesantno je da je taj poziv, kako naglašava "Si-En-En" sigurno stigao nakon što je Tramp saopštio smjenu Tilersona u objavi na svom Tviter nalogu.

- Ovo je period u kom zemlja i dalje pred sobom ima različite izazove uključujući i nacionalnu bezbjednost. Upravo zbog toga, sve obaveze prepuštam svom zamjeniku Džonu Solovanu. Moja pozicija državnog sekretara SAD biće završena u ponoć 31. marta. U međuvremenu osvrnuću se na neke od administrativnih pitanja koja su uticala na moj odlazak i radiću na prilagođavanju svega za moju zamjenu Majka Pompea - rekao je.

Poručio je da ohrabruje svoj tim da nastave da rade svoj posao i da nastave njihovu zajedničku misiju u Stejt departmentu, te da će se kasnije naći sa njima da bi im se zahvalio za sve što su uradili.

- Bili su izuzetno posvećeni našoj misiji koja podrazumijeva i zalaganje za vrijednosti koje smatram veom važnim - bezbjednost, međusobni vredni odnos pun poštovanja. Naročito povodom skorašnjih izazova povodom seksualnog uznemiravanja unutar odjeljenja - kazao je Tilerson.

Odao je priznanje Stejt departmentu i partnerima za uspjehe tokom zajedničkog rada, koje je i nabrojao, pomenuvši saradnju sa drugim zemljama i napretke koji su ostvareni, uključujući napore o postizanju početka pregovora sa Sjevernom Korejom putem "kampanje maksimalnog pritiska". Takođe je naglasio napredak ostvaren u Avganistanu, kao i globalnu kampanju protiv Islamske države u Siriji, piše "Si-En-En".

- Ostaje mnogo posla povodom problematičnog ponašanja i akcija Rusije. Rusija treba pažljivo da procijeni kako su njena djela u inetersu naroda Rusije, ali i ostatka svijeta. Ako nastave u smom trenutnom smjeru najvjerovatnije će sebe još više izolovati. To nije u interesu bilo koga - poručio je.

Taj odgovor privukao je posebnu pažnju zbog toga što je Tramp, čovjek koji je otpustio Tilersona, bio veoma obazriv i neodlučan kada je optuživanje Rusije da se mešala u američke izbore 2016. godine.

Takođe je primjetno da se tokom govora, Tilerson uopšte nije zahvalio Trampu. Zapravo, pomenuo ga je jedino na početku obraćanja i to u smislu da su se danas čuli, a, po svemu sudeći, nakon Trampove objave na Tviteru.

Ostavke članova osoblja

Šef kabineta Reksa Tilersona Margaret Paterlin i njena zamjenica Kristin Kikon, prema saopštenju dvoje visokih zvaničnika Stejt departmenta, podnijele su ostavke danas, ali se očekuje da će ostati na dužnosti kao i Tilerson - do 31. marta, javlja "Si-En-En".

Jedan od pomenutih zvaničnika je napomenuo da su svi "potpuno šokirani", a drugi da je raspoloženje među zaposlenima u redu i da "svi sada samo žele da podrže zamjenika državnog sekretara".

- Da se ovo dogodilo tokom jeseni, bilo bi očekivano. S obzirom na to da je izdržao ovoliko dugo, svi su mislili da je prebrodio najteži period - rekao je prvi zvaničnik.

Komentari: 0

Novi komentar