Ana Vukotić očekuje da će imovina koja je u vlasništvu SPC biti vraćena državi

Put do zaokruživanja nacionalnog identiteta

Organizovanjem skupa potpisnika peticije za poništenje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori namjera koordinacionog tima je da javnosti i državnim organima pokažu energiju koja se usmjerila na akciju zaštite crnogorskog kulturnog i duhovnog nasljeđa.
Objavljeno: 14. 03. 2018 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Savjet za praćenje sprovođenja građanske peticije je kao prvu od svojih aktivnosti, nakon formiranja, preuzeo organizaciju velikog skupa potpisnika peticije, koji će se održati u Podgorici. Došlo je vrijeme da potvrdimo ono što je 21. maja 2006. godine, na demokratski i civilizovan način, stečeno i obnovljeno, a to je nezavisnost koju je cijeli svijet priznao – kazala je Pobjedi predsjednica Savjeta, rediteljka Ana Vukotić.

Ona ističe kako je očigledno da posao počet tog dana nije završen.

- Zato je ovaj skup jedan mirni, građanski, ali i odlučan apel građana Crne Gore i njene dijaspore, da baš na stogodišnjicu od bespravnog ukidanja crnogorske države i crkve ovo pitanje statusa crnogorskih manastira i crkava i ostale nematerijalne kulturne baštine napokon riješi i vrati u vlasnistvo države. Bez toga nema zaokruživanja crnogorskog nacionalnog identiteta i nezavisnosti. Bez toga nema ni građanskog društva i odvojenosti crkve od države, što je zagarantovano Ustavom. To je interes svih građana Crne Gore – naglasila je Vukotić.

Peticija, kako je kazala, ujedinjuje sve dobromisleće ljude bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje.

- One kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikonfesionalnost, u zahtjevu da živimo u svojoj kući dostojanstveno, da budemo svoji na svome, da ispunimo amanet svojih predaka i gradimo izvjesniju budućnost i mirniju i stabilniju Crnu Goru. Cijela konferencija i naš novi vizuelni identitet označen je tom snažnom riječju koja budi, ali i opominje– AMANET – istakla je naša sagovornica.

Vukotić navodi da je peticija reakcija običnog građanina „koji osjeća nešto u grudima i budi određenu svijest, ali i emociju“.

- Na ličnom planu, ona budi emocije nekih koji su još živi, a čiji su roditelji gradili te crkve ličnim sredstvima. A na kolektivnom planu svijest da je ovo pitanje sazrelo da napokon dođe na agendu društvenih pitanja koja zahtijevaju rješavanje – rekla je Vukotić.

Peticiju je pokrenula grupa građana iz dijaspore i ona je naišla na veliku podršku, nakon čega je uslijedilo i konstituisanje Savjeta koji će pratiti tok potpisivanja ovog dokumenta.

Komentari: 16

ravni laz

14. 03. 2018 - 07:27

nek je viječna Crna Gora i njena Cpc
Принц Павле

14. 03. 2018 - 08:23

Нека је вечна Црна Гора, Српска земља!
MNE

14. 03. 2018 - 10:11

Tako je! I da vječno živi nezavisno KOSOVO! Albanska zemlja!
ec

14. 03. 2018 - 13:16

Ik more ljaper
Peticija

14. 03. 2018 - 08:33

Bravo. Napokon jedna inicijativa kojoj se moze vjerovati.
Mišo

14. 03. 2018 - 08:56

Crnogorci, Albanci i, do skoro Bošnjaci, imaju sjajan odnos prema crkvi. Hrvati i Srbi preteruju, Srbi u Crnoj Gori posebno. Crna Gora je odabrala najbolji mogući put, put u jaku građansku državu i na tome mora da istraje. Jedini način je da primiri Srpsku crkvu i privede je razumu, pravdi, ustavu i zakonu. Svetosavsku crkvu posle 800 godina neko mora da nauči pameti, biće mi drago ako to bude država Crna Gora. Prvi korak je vraćanje crnogorskog nacionalnog blaga otetog tokom okupacije 1918. godine od strane zločinačke dinastije Karađorđević vlasniku. Sretno!
Srecno!

14. 03. 2018 - 12:16

Srecno sa peticijom! Probudite se CRNOGORCI IZ UCMALOSTI! Vrijeme je da se CPC vrate njeni manastiri i crkve okupirane od strane SPC! Vesna
CiNick

14. 03. 2018 - 12:24

Odgovor rezima na ovu inicijativu bit ce: A. dje sam ja tu? Prevedeno, ako rezimlije ne vide neku korist za sebe, od peticije nece bit nista. Naivno je ocekivat da ce neko ponistit vlastite odluke samo s toga sto su nezakonite ili sto su se neki gradjani pobunili. To ce ucinjet samo ako su prisiljeni ili ako nanjuse adekvatne benefite. Mozemo li ih prisilit?
Danko

14. 03. 2018 - 14:59

Potpuno si u pravu! I ja stalno govorim da , ako je Milu i dalje malo para , će nastavit da podržava srpsku crkvu i onda ništa ne možemo učinjet! Ali ovo je korak u dobrome pravcu pa da vidimo! Živjeli!
Anonimni

14. 03. 2018 - 14:57

Blago ti u pamet
Anonimni

14. 03. 2018 - 15:17

cpc je SEKTA daleko bilo
Stevo

14. 03. 2018 - 15:55

U kojoj to državi u užem i širem okruženju crkveni objekti su vlasništvo države? Ovo vam je sumanuta rabota koja u startu vodi ničemu. Evropski zakoni i zakoni pravde i naroda su na strani crkve. Komunisti su posle 45-e nacionalizovali mnoštvo crkvenih i drugih objekata koji su poslije pola vijeka vraćeni, a vi, njihova đeca, biste sad nanovo otimali? Jeli država gradila te crkve? Jesu li to njeni objekti? Nijesu, i nikada nijesi bili. Oćete li i džamije i katoličke crkve pod vaše šape? To bi bila nova, najbrutalnija otimačina crkvene i narodne imovine na ovim prostorima, uzrok nemira i svjetski presedan. Nadamo se da vlastodršci imaju bar malo razuma.
Boban Bg

14. 03. 2018 - 17:33

Hoće li te zadovoljiti Francuska? Još je Francuska NACIONALIZOVALA sakralne objekte, proizvela sveštenike u državne službenike kojima isplaćuje plate i penzije, ... CG nema potrebe da nacionalizuje: još od kneževine/kraljevine svi sakralni objekti (osim crkvi bratstava i seoskih crkva), su vlasništvo države. Ni KSHS, ni kraljevina Jugoslavija, niti poslije 1945. nije NIKADA preneseno vlasništvo na Crkvu. To podrazumjeva i SPC. Ona je 1945 dobila status povlašćenog korisnika i to je sve. Vi možete da poklanjate Amfilohiju svoju đedovinu, Nešto što je državno ne. Makar u pravno uređenoj državi. To što je upisivano u korist SPC je krivično djelo, taman kao da je država polonila Acu Đukanoviću plažu Mogren. Da vam bliže objasnim, pošto vam pravo i zakoni služe samo za političku zloupotrebu. Jedino ako hoćete da je SPC iznad zakona?
Odbor

14. 03. 2018 - 19:39

Cim ste u Odbor ukljucili poznatog destruktivca iz Kanade sigurno ce projekat propasti.Znamo ga kako je zavrsio projekat sa Unijom.Ako njega izbacite - idete naprijed.Sa njim - ni makac
Крсто Ивановић

16. 03. 2018 - 09:56

Секта "ЦПЦ" може да има у свом власништву оно што је њено. Храмови наравно припадају цркви. И нигдје у нормалним државама не постоји да држава управља вјерским објектима. Зашто не покушају да национализују римокатоличке и исламске вјерске објекте?
Мирослав Ђукић

16. 03. 2018 - 13:09

Би ли ви могли да се заокружите а да не дирате цркву Христову?
Novi komentar