NASA saopštila

Solarna oluja danas pogađa planetu, moguć nestanak struje

Američka svemirska agencija NASA uočila je solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji. PrimIJećene su dvIJe "solarne baklje" koje su eruptirale sa Sunca.
Objavljeno: 14. 03. 2018 - 14:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oluja će danas pogoditi Zemlju, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdijevanju električnom energijom, piše britanski Miror

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, sjevernog djela Engleske i sjevera SAD. 

Solarna oluja je nastala prošle nedjelje, posle velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, posle čega je "ispustila" baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji. 

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio-signali. 

NASA planira da tokom leta lansira letelicu "Parker Solar Probe" koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

Komentari: 0

Novi komentar