Izmjenama Ustava SPC

Kaveždi: Pozicija Mitropolije crnogorsko primorske ostaje ista

Vjerski analitičar Miroslav Kaveždi kaže da se izmjenama ustava SPC pozicija Mitropolije crnogorsko primorske ostaje ista, iako je planirano da se broj mitropolija poveća na 18. On ističe da dodavanje epiteta pomorskih zemalja u titulu patrijarha govori o insistiranju na jedinstvu crkve, kako ne bi došlo do neke vrste disolucije. Kako dodaje, u intervjuu za Portal Analitika, vjernici SPC u Crnoj Gori i Hrvatskoj moći će da računaju da su dio tog jednog crkvenog tijela.  
Objavljeno: 15. 03. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

ANALITIKA: Ako se usvoji novi ustav SPC ubuduće će zvaničan naziv biti „Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija“. Što se time želi postići?

KAVEŽDI: Što se tiče izmjenama ustava on je uvijek odredjen krupnim političkim dogadjajima a raspad Jugoslavije koji se na neki način oličava u Ustavu Srbije iz 2006. godine predstavlja jedan od povodada SPC ponovo redefiniše svoj Ustav. Podsjetiću vas, da kada je 1919. godine donijeta odluka o ujednjenju Pećke patrijašije, to je bilo zato što je konstituisana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno različite pokrajinske crkve SPC su se odjednom našle unutar granica jedne državne teritorije. Sada imamo potpuno suprotnu situaciju, da se raspadom Jugoslavije SPC ponovo našla na teritoriji različitih država tako da Ustav predstavlja jednu vrstu prilagodjavanja novom kontekstu.

Isto tako Ustav SPC je bio donijet 1931. godine i izmijenjen je donekle 1947. godine, zato što se dogodio Drugi svjetski rat i velika promjena državnog uredjenja. Pad, 1989. komunističke vlasti, takodje je jedan od momenata da se redefiniše odredjenje SPC.

Pojačavanje tog elementa koji se odnosi na Pećku patrijašiju je istorijski prisutan od 1219. godije kada je Patrijašija bila odredjena kao Žička arhiepiskopija, ali mi kroz istoriju pratimo razlaz istorije i fakta jer je sama obnova Pećke patrijašije početkom 20-og vijeka se odigrala u Sremskim Karlovcima.

Problematično je i za državu i za crkvu da je sjedište na teritoriji Kosova koje su neki priznali kao nezavisnu državu a neki ne.

Crkva bi usvari mijenjanjem imena pojačala svoje političko stanovište naspram toga kako ona vidi Kosovo jer je duži vremenski period veliki raskorak izmedju onoga što je de jure i de facto.

kevezdi1ANALITIKA: Kako je objavljeno, patrijah bi nosio titulu patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Otkud primorske zemlje i na koji se dio misli? 

KAVEŽDI: Davanje tog epiteta patrijahu govori o insistiranju na jedinstvu crkve, kako ne bi došlo do neke vrtse disolucije. U Crnoj Gori, Hrvatskoj još uvijek postoje vjernici SPC, i namjera je da oni mogu da računaju da su dio tog jednog crkvenog tijela.

Administrativno se kroz Ustav odreduje teritorija djelovanja SPC i ona izlazi van granica današnje Srbije.

Izazov crkve je da podesi Ustav da te mitropolije i eparhije u drugim državama ostanu u jedinstvu SPC, ali da se ponovo prilagodjavaju državnim zakonodavstvima tih zemlja. Zato je to veliki izazov i na to treba obratiti pažnju.

ANALITIKA: Da li je, onda, ipak riječ o centralizaciji?

KAVEŽDI: Crkva je bila centralizovanija ranije, ali da zbog političkog konteksta ona nastoji da sačuva vlast tog centra. Nije pojačana centralizacija, nego je ovo nastojanje da se ta vlast očuva.

ANALITIKA: Uz postojeće četiri – čija su sjedišta u Zagrebu, Sarajevu, Sidneju i na Cetinju – SPC će ubuduće imati 18 mitropolija. Kakva ostaje pozicija Mitropolije crnogorsko primorske ?

KAVEŽDI: Ona ostaje ista, čini mi se da tu nije bilo većih izmjena. S tim što Ustav predvidja da se poveća broj mitropolija na 18 a pošto u okviru jedne mitropolije ima više eparhija, tako da može doći do povećanja, jer će se u Beogradu pojaviti više eperhija.

kevezdi2ANALITIKA: Što je sa finansiranjem? Donosi li novi Ustav neka nova rješenja, gube li mitropolije a samim tim i Mitropolija crnogorsko primorska samostalnost?

KAVEŽDI: Trebalo bi da uvede veći red i to je ono što se već primjećivalo da postoje veći problemi, od pronevjera i slično. Bitno je i što će Ustavom biti uređeno djelovanje crkvenih sudova, jer je u praksi primijećeno da su se sudovi do sada uglavnom bavili svještenstvom i vjernicima a dio koji je bio manje zastupljen je odgovornost vladika. Ustavom je  potrebno da se ustanovi odgovornost vladika i da se uspostavi odgovornost na svim nivoima.

Takođe, treba jasno definisati da li se i u kojoj mjeri može državna sila koristiti kao jedna vrsta poluge kada crkveni sud nešto presudi. Recimo, kada neki sveštenik uzurpira parohiju da li se crkva može osloniti na policiju da će ona izbaciti tog sveštenika. Ali isto tako je situacija sa samim episkopima, da li je recimo slučaj sa Artemijem, da li je on van crkvenog zakonodavstva, još uvijek se vode polemike da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja ne samo Artemija nego i samog Sinoda.

ANALITIKA: Očekujete li otpore usvajanju novog ustava, ne toliko u crkvi koliko šire u društvu. Već su se čule ocjene da Ustav proizilazi iz ideje Velike Srbije?

KAVEŽDI: Dokument ima 80 strana i zadatak Komisije je bio da objelodani ranije odluke, rješenja koja su donijeta u prethodnih nekoliko decenija. Te odluke su već bile prihvaćene. Mislim da će biti pozdravljen od starne vjernika SPC, jer se sve to objedinjava kroz jedan dokument.

Kada je riječ o mijenjaju imena crkve, odluke obavezuju samo crkvu. Crkva i države su odvojene i na neki način ono što crkva reguliše su njena pitanje jer ipak nije politički akter par exelans. Lakše bi bilo, recimo, da je pitanje Kosova rješavano kroz crkveni Ustav a ne kroz državni, iako ima smsila da bude rješavano i kroz taj Ustav.

Mislim da u ovom slučaju mi imamo jednu vrstu razmjene jer će Kosovo ispasti iz preambule državnog ustava a naći će se u preambuli crkvenog Ustava, što je mnogo logičnije.

 

 

Komentari: 58

(U)Mislilac

15. 03. 2018 - 00:57

Otkad postoji vjerski analitičar?
Bel ami

15. 03. 2018 - 14:05

Uz svako postovanje, ali ima li poganije crkve na Balkanu od SPC, koja izmislja razne nacine da sjedne na grbaci drugih naroda. Nije zaludno receno da iza popova SPC idu vojska i topovi a za njima bageri. Nista u SPC nije nauceno iz bliske proslosti. Ako ovako nastave ostace uskoro Srbija i bez Vojvodine jer niko ne zeli sa ludacima zivjetu u drzavi Srbiji.
Мирослав Ђукић

16. 03. 2018 - 10:26

А Ви сте члан које верске заједнице? Или сте атеиста? Шта Вас се тиче туђа вера и туђа црква и туђа држава и народ? Или, Вама је наинтересантније гурнути нос у туђи лонац?
MNE

16. 03. 2018 - 12:58

Što bi vi srbi i domaće posrbice rekle baš nas zabole za vašu sektu, koju vi nazivate crkva SPC. Ali dok god u Crnoj Gori postoji ova paramilitarna tzv. vjerska organizacija Crna Gora ne može mirno da spava. Naravno da ste tuđi. I narod i vjera i crkva. I ne samo to, već ste i najveći neprijatelj Crne Gore i Crnogoraca u njenoj Istoriji. Tako stoje stvari Miroslave. I umalo da zaboravim. Neka dugo, dugo živi nezavisno Kosovo!!!
Мирослав Ђукић

16. 03. 2018 - 15:33

Админе, пошто сам поспрдно назван "посрбицом", што сте толерисали, дозволите да одговорим овом montenegroidu: Да, разумео сам. Ми смо Црна Гора - његошевска, чојствена, "извискра", "гнијездо врх Тимора", која тежи "онамо, намо", "да виђу Призрен", "воћка чудновата", ми знамо "су чим ћемо изаћ пред Милоша и пред друге српске витезове, који живе доклен сунца грије", а ви сте - MNE. Натовско, антисрпско, антируско, чиргилично, антиправославно.... Једноставно, ви сте наш антипод, супротност и негација. Или, ми ваш? Једино што мене није брига коме се ви клањате или молите, а ви хоћете да нас натерате да будемо - ви. Е, то неће бити! Пре ће бити да се ви, потпуно спонтано, рестартујете на фабричко подешавање!
danilo s.

16. 03. 2018 - 16:21

Pa i o tome se radi - restartovacemo se vrijeme dok je postojala kraljevina CG i autokefalana Mitropolija na Cetinju. Dakle, prije sramne okupacije i aneksije CG. Nikada, ni u snu, ne bih pozelio da budem kao vi. Da budem rob velikosrposkog klero-fasizma i rasizma, kao i vjerskog fundamentalizama SPC.
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 01:25

Знам, Данило, Ви сте у тренду и модерни, скроз...
danilo s.

16. 03. 2018 - 16:16

Miroslave, Vi ste "vjernik" sto se petljate u politiku? Vasi argumenti su "moronski". Lopovluk i obmane SPC -, kao i subverzivina djelatnost SPC i velsrpstva protiv drzave CG - daje nam pravo se bavimo i ovim pitanjima.
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 01:31

А што се Ви, Данило,уопште бавите Српском православном црквом? Нисте ни Србин, ни православац, ни хришћанин, нити верник (што је легитимно). Што се, радије, уместо нама, не бавите оним што Вас лично интересује? Има ли ичег чим би се бавили а што Ви волите, а не само да се бавите тиме што мрзите.? Мислите да ће се ико изменити од читања излива Ваше мржње и да ће постати након тога Вама налик? На што Вама Ваш живот пролази...
danilo s.

19. 03. 2018 - 09:28

Razmilsite dragi Moroslave o vasem zivotu? Sto se tice vjere vidim da pojma nemate o istinskom vjerovanju. Sto i nije cudo. ucili ste kod "Rista anti-hrista'?
Mирослав Ђукић

19. 03. 2018 - 09:58

Данило, уважавам Ваше право да верујете у шта год Ви хоћете. Свако има право на своју веру и спознање трансцедентног. Завршио бих, ако се слажете, ову нашу полемику, успели смо да изнесемо своје гледање на ову тему.
Bokelj

15. 03. 2018 - 18:19

Ima vjerskih analitacara u SPC poput "crnpurastog brata" Kavezdija i njemu slicnih poput Pahomija i Kacavende. Sve "cvijet do cvijeta". Kada ovima dodamo jos pukovnika Amfilohija,sa konzervom od crkve vise Bara, svi ce pozuriti da se priikljuce ojadjenoj i kompromitiranoj SPC.
Rijaliti Srbija

15. 03. 2018 - 06:26

To ti je kao sportski komentator, koji komentariše sportska dešavanja. Ovoga vjerskog analitičara bismo mogli nazvati vjerski komentator, jer komentariše vjerska dešavanja, a sportskog komentatora - sportski analitičar.
Keoll

15. 03. 2018 - 06:35

Kao i svaki veliki sistem, i crkva se prilagođava aktuelnom trenutku i ovo ništa nije čudno. I ne može se o ustrojstvu crkve govoriti kao o ustrojstvu države, iako se to htjelo implicirati ovim bespotrebnim pitanjem o Velikoj Srbiji. Eparhija Zahumsko- hercegovacka i primorska se prostire i na CG i na BiH pa se to pitanje nije postavljalo. Naša mitropolija je crnogorsko-primorska, dakle sadrži ovo ,,primorska", dio je SPC, i nije ništa čudno da i SPC u nazivu ima i ovo pomorska.
danilo s.

15. 03. 2018 - 08:33

Keoll - Navedite jednu pravoslavnu crkvu koja moze da se - bez dozvole lokalnih valsti - siri na tudjoj teritoriji. Kako to da se SPC mora registrovati u USA, Canada-i i EU drzavama, a ne mora u CG? Kazete: "Eparhija Zahumsko- hercegovacka i primorska se prostire i na CG i na BiH" - po cijem odobrenju se ta eparhija "prostire" na teritorijama tih (stranih) drzava? Da li to znaci da - po istom principu - CPC moze da se "prostire" na teritoriji Srbije? I da podigne crkvu/e u Beogradu? Da li bi se onada pitala vlada Srbije ili ne?
Majo

15. 03. 2018 - 13:13

Crkva se ne širi, ona djeluje na teritoriji na kojoj žive njeni vjernici. SPC je registrovana u Srbiji kao njenoj matici za prostore na kojoj su njeni vjernici domicilan narod i na kojoj djeluje eparhijski. Kako to mislite po čijem odobrenju? Nijesu te crkve tu od juče pa da im treba odobrenje za rad. MPC (Makedonska) i CPC su nove vjerske zajednice koje kroz istoriju nikada nijesu imale svoju oblast djelovanja niti domicilnost vjernika.
123

15. 03. 2018 - 16:38

Majo dušo, a koja je crkva ukinuta dekretom onog nepomenika što završi u Marseju?
Boban Bg

15. 03. 2018 - 19:31

Čuj koji idiotluk? Kakve veze ima otkad su crkve? Jesu li one nebeske organiazcije pa ne postoje na zemlji? Imate li vi elementarno pravno znanje, ili ne znate ništa? Kako je to moguće da se crkve u Rusiji SVE preregistruju jer je država promjenila status (bila dio SSSR-a pa postala nezavisna) Samo to ne važi na Balkanu? Postali ste stvarno iritantni sa vašim nebulozama kojima opravdavate svako bezakonje SPC i srpskih institucija. o samo znači da vi nijeste za normalno društvo i da je vaš poželjan model feudalna država u kojoj država ima paralelnu vlast. Možda te Amfilohije uči da je Crkva božanska ustanova, ali je ona institucija koju su stvorili ljudi.
ROVCANIN

15. 03. 2018 - 19:50

@Majo Nije SPC u Crnoj Gori od juce nego od 1920,od kada je na silu,drzavnim dekretom okupirala CPC.Majo procitajte nesto nije tesko,nadam se i shvatit cete.
65394

15. 03. 2018 - 22:38

Zato Danilo boj dobri,što je ovo Srpska zemlja.
danilo s.

16. 03. 2018 - 16:37

Nekad bila (na brulu i sramotu - 1918 - 1941) sada vise nije, Da je ovo "srpska" zemlja vjerovatno buh se davno iselio? Od vaseg veljesrbskog klerofasizma svi bjeze ka od kuge.
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 02:12

Данило, Срби су, уз Русе и Јевреје, највеће жртве фаћизма, било у облику италијанске верзије, било усташке, било нацистичке, било хортијевске или балистичке. Опрезно са тим фрљањем етикетама! Лично, моја мајка је са подручја где су усташе поклале многе, тако је 20 чланова моје шире породице живот завршило у Јасеновцу. Етикетирање ове врсте много говори о Вама, ал ине говори ништа похвално и добро.Знам, млади сте, не знате много о било чему, а пуни сте срца. Имате право да се залажете за шта год желите, али ипак, држите се неких одредаба елементарног чојства. Не можете било којем Јеврејину, Србину или Русу рећи да је фашиста. Можете Србину рећи да је, рецимо: будала, брав, магарац, примитивац, четник, гејак, ... али фашиста - не. Кад то напишете, изазивате само сажаљење, као неко ко је тотално неук по питању историје. Ваљда Вам то није циљ и ваљда желите да будете схваћени иоле озбиљно?
danilo s.

19. 03. 2018 - 10:18

Miroslave, Moje saucesce za vasu familiju - zrtava ustaskog fasitickog i nacistickog terora i ideologije. Medjutim, nekorektno mi pripisujete grijeh da mrzim Srbe i Ruse. Navedite mi jedan primjer dje sam to uradio? Upravo zato da ne bih pripisao cijelom narodu tudje grijehove trudim se da koristim termin “velje Srbi/stvo”. Imam u prodici I puno prijatelja Srba. Srbe, kao narod, postujem. Postujem sve narode i nacije. Ali, prezirem velikosrpsku ideologiju koja je dovela do tragedije 90-ih godina. I koja ponovo – preko SPC – prijeti CG. Da li vi priznajete Crnogorce? Mozda vi projektujete vasu netoleranciju na mene upravo iz tog razloga? Da li bi vas uvrijedilo da vam neko tvrdi da Srbi ne postoje, da su necija “ideoloska kopilad”, “ono is debelog crijeva”, itd. Sve ove verbalne uvrede dolaze iz usta vaseg pastira. Posto ste aktivni u diskusijama o Pravoslavnoj crkvi – recite mi, da li Amfilohije odista zasluzuje – po govoru i ponasanju - da se zove “hriscaninom”?
Мирослав Ђукић

20. 03. 2018 - 10:46

Тражим право на одговор: Данило, и ја имам рођаке, кумове и пријатеље који се национално изјашњавају као Црногорци, чак и као Ескими и Џедаји. За многе мени блиске људе уопште не знам како су се национално изјаснили, кад их сретнем, имам важнијих тема за разговор. Поштујем свачије национално опредељење, без разлике. Бранио бих Ваше право да се национално изјашњавате како год желите, или да будете члан које год верске заједнице да одаберете. Само, граница Вашег права је моје право. Поштујем црногорску нацију, али захтевам да не негирају моје Српство, моју историју, језик, културу, писмо... Можете се национално "заокруживати" (појам позамљен из текста на сајту), али не на мој рачун! Мој владика је мој владика, моја црква је моја, ви градите сами своје храмове, ако вам требају. Око идеологије, ја презирем Секулу Дрљевића и варијанту усташтва коју он оличава. У колони прогнаних коју је он преваром послао у смрт 1945. било је десетине мојих рођака. Уз пароле "србе на врбе" нема споразума!
danilo s.

22. 03. 2018 - 09:17

Miroslave, Ovo zaita nije korektan odgovor. Nikada nijesam negirao postojanje Srpskog naroda. Drago mi je sto vi licno priznajete Crnogorski narod, ali koliko vasih sunarodnika to cini? I ja bih postovao vaseg vladiku - da je Hriscanin. Ali, on to nije. Prezirem nacionalizam, rasizam, sovinizam... Nijesam pristalica partija ili ideologija. Protivnik sam kolektivnog misljenja. I stupidnih klero-naci parola. Nema "velikih" niti "nebeskih" naroda. Velik se moze biti samo kao covjek - individua. U stadu svi su mali. Niko nije kolektivno – u stadu - “spoznao Boga”! Niti ce. Prava vjera je uvijek individualna. Kolektivna svijest je najniza vrsta svijesti. Ona je “zemaljska”. A “Што је рођено од тијела, тијело је; а што је рођено од Духа, дух је.” (Jovam 13.6) - “И нико се није попео на небо осим Онај који сиђе с неба, Син Човјечији који је на небу.” (Jovan 3.13). Bog nije poslao ljudima “armiju andjela”, no svog jedinog sina?
Мирослав Ђукић

23. 03. 2018 - 10:32

Данило, нисам мислио да Вам даље одговорам, али ево, дугујем Вам одговор: Драго ми је што смо разјаснили то да ни Ви, као ни ја, не негирате право било кога да буде оно што сам жели да буде. Поштујем!Инстикт стада је присутан код свих нација. Слажем се с тим да Nema "velikih" niti "nebeskih" naroda. Признаћете да, поред поменутих, постоји у нашој Републици још једно стадо, које, кад се окупи, колективно реви "eviva, eviva, eviva". To и не би био такав проблем, да није системске дискриминације српског националног корпуса у montenegru, као државне политике. Док год је било који народ, чак и српски, у једној земљи потиснут, дискриминисан и мајоризован, нема слободе за остале! Посебно је забрињавајуће када се то чини са позиције једне бестијалне подваријанте нацизма, а то је усташтво у рецепцији Секуле Дрљевића и Савића Марковића Штедимлије. Кад неко промовише двојицу осведочених зликоваца (овај други је био два пута правоснажно осуђен као ратни злочинац), шта остаје Србину да чини?
BISTRI POGLED

15. 03. 2018 - 07:08

ZBOG ČEGA JE PONEKAD NELEGALNO JAČE OD LEGALNOG, PA AKO SU SRBI I SRBIJA NELEGALNO I NELEGITIMNO OKUPIRALI CRNU GORU 1918 I SVE NJENE INSTITUCIJE,ZBOG ČEGA SADA ,SADA KADA SMO MEĐUNARODNO PRIZNATA DRŽAVA I DRŽAVA KOJU JE GLASALO VISE OD 55 % GRAĐANSTVA , Ne POKAZE SNAGU I NE ZABRANI RADI TOJ OJUPACIONOJ CRKVI AMFILOHIJEVOJ.
danilo s.

15. 03. 2018 - 07:42

Osnovno je pitanje da li su tvorci ovih "promjena" trazili saglasnost od stranih drzva na kojima planiraju da imaju svoju crkvu/eparhije. Ovaj strucnjak je jedan od rijetkih koji priznaje kanone o crkvenim teritorijama: "Podsjetiću vas, da kada je 1919. godine donijeta odluka o ujednjenju Pećke patrijašije, to je bilo zato što je konstituisana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno različite pokrajinske crkve SPC su se odjednom našle unutar granica jedne državne teritorije." Dakle kada je 2006 CG postala nezavisna i slobodna drzava sa svojom teritorijom, onda - po istom principu - CG ima pravo sa formira/ima svoju Pravoslavnu crkvu. To podrazumijeva vracanje imovine koju je od aukokefalne CPC prezela u posjed novosonovana SPC 1920. Zasto onda nasa drzava oklijeva da zavrsi taj proces? Nema sto da izmisljaju - neka kopiraju Ukaz regenta Aleksandra 1920?
Majo

15. 03. 2018 - 13:19

Laik ste i ne razumijete se, te stoga bolje i ne komentarišite ova pitanja.
danilo s.

16. 03. 2018 - 16:41

Majo, Laik sam i time se ponosim. A o religijama, posebno o Hriscansrvu, znad adaleko vise od 95% vasih popova. Na celu sa Amfilohijem koji uopste i nije hriscanin. Da jeste, ne bi ovako podijelio i posvadjao pravoslavni narod u CG.
Bodin

15. 03. 2018 - 07:51

Đukanović odavno pokušava da ubijedi Amfilohija da proglasi autokefalnost Mitropolije i na taj način postane jedina priznata CPC, koja će da bude favorit vlasti.. ovim novim ustavom otvara se mogućnost da Amfilohije to uradi u doglednoj budućnosti..
Montenegro

15. 03. 2018 - 20:24

Ako Amfi do tada ostane ziv -ima 80 god. Sto mu dodje na isto.. Bez Amfija ce i SPC nestati iz Crne Gore. Dace Bog -da to bude sto prije.
L Dabanović

15. 03. 2018 - 12:43

Kako vi današnji narod otrcana srpstva Srbije poslije 15 generacija prcanja i množenja s turskim podaništvom možete bit Srbi i prestavljat pokojni srpski narod-Raške i Nemanjića?Svi narodi poput Ilira,Slovena i Dukljana i drugi stopiše se u neke nove narode a vi pet vjekova trcali srpstvo i 'carevinu' mu s Turcima oburdali i gazili.Ajd da u tu šaku vjekove podizaste pobune i ustanke dalo bi se razumjet.Ovako izlazi da ste vi lažljivi narod koji se kiti pokojnim narodom i da vas je Višnji i prokleo (ka što se i danas vidi) da vječito kukate i lažete dokle goć nosite ime pokojnog srpskog naroda Raške i Nemanjića.Kolika je samo laž kad ubrajate dinastiju Njegoš i Crnogorce u srpstvo/Srbe-pa izlazi da su Crnogorci s dinastijom Njegoš izrodi-pogazili i odrekli se Srba i ocila '4C'.Bolje da se vrćete svojoj istoriji od nastanka iz ljubavi raje i turskih podanika-tako se jedino možete oslobodit vječitig kukanja i laži.
Stevo

15. 03. 2018 - 15:57

Jeli Crna Gora bila pod turcima? Kada je Crna Gora oslobođena od turaka? Da li su se Njegoš i čitava dinastija Petrović i narod ubrajali u srpstvo, srbe? Jedan mali nepristupačan dio današnje CG je uglavnom bio slobodan samo i isključivo zbog nepristupačnog kraškog kamenjara, svaki iole geografski pristupačan dio CG je nažalost bio pod turskom kapom, nebudi mitoman.
=

15. 03. 2018 - 19:13

Da su Srbi kao Crnogorci imali ijedno parče Srbije slobodno i u njem živejeli-nastavio bi srpski narod da živi i ne bi mu Njegoš za pomen ostavljao mitove viteštva a za Nemanje hajao ka i za Mzrate-'no bi Srbin danas Srbom bio'.I niko ne bi zborio pa ni istorija pisala da su Srbi 500g robovali i bili turska raja i rađale ih 'keve s 2 pašina brka ispod učkura' a Srbi šetali opanke kad mu Turčin uđe u kuću da merači.Ajd navedi da je ta raja-od kije je današnji narod otrcana srpstva Srbije-ikad i glas podigla (a kamoli pobunu ili ustanak dizaki) za odbranu pokojnog srpskig naroda-čije ime i vitešrvo sebe pripisaše.
ROVCANIN

15. 03. 2018 - 19:54

E stevice ,da li zato sto je nepristupacna bila,ili zbog neceg drugog nije bitno,bitno da je iskra Crne Gore bila vazda slobodna,neosvojiva,a kako rece Njegos ,vala se vi srbi narobovaste,govori o tome koliko su bili srbi.
Mile

15. 03. 2018 - 18:22

Koliko mrznje nosis u sebi covece, navucices neku [email protected]
JOVETA.

15. 03. 2018 - 12:54

Živio NATO. Crnogorci 100% podržavaju NATO i USA - najveću silu na planeti. CPC je u srcu svih Crnogoraca.
Stevo

15. 03. 2018 - 15:35

CPC je možda u srcu nekih montenegrina ali crnogoraca nikako.
CRNOGORSKI 007

15. 03. 2018 - 19:14

J.... TE OVAJ ADMIN I TI NJEGA
Boban Bg

15. 03. 2018 - 19:32

Ne zna čovjek jesi li neobrazovaniji ili gluplji.
ROVCANIN

15. 03. 2018 - 19:59

stevice.nije uvreda biti Montenegrin,to je sinonim za Crnogorce,jer stranci kazu Montenegro.Inace vas stranci zovu Servi,iliti sluge,razmisli malo,ako uopste mozes.
CRNOGORSKI 007

15. 03. 2018 - 17:52

MOGU ONI MIJENJATI USTAVE I U NJEMU PRAVITI VELIKU SRBIJU ,ALI U DRUGOJ DRZAVI MORA SE POSTOVATI NJEN USTAV I NJENI ZAKONI.OVO JE SAMO ODLUKA GENSKE POREMECENOSTI.STA JE SA SPC I NJENIM POKUSAJEM DOMINIRANJA NA TERITORIJI MAKEDONIJE,STA JE SA HRVATSKOM,NIJESU NI POKUSALI DA RADE OVO STO RADE PO CG,SVAKA JAKA I PRAVNA DRZAVA JE KAO GLOGOV KOC ZA TAKVE POKUSAJE.
CRNOGORSKI 007

15. 03. 2018 - 18:38

http://www.alo.rs/pop-nenad-pijan-zaspao-pored-pokojnika-izgubio-kandilo-upadao-u-raku-ali-noga/152136 OVO JE DOGADJAJ GODINE.
?

15. 03. 2018 - 18:50

Miroslav Kaveždi... on je... on je...koliko vidim neki glasogovornik Amfilohijev. Shto bi to nas to specijalno interesovalo, kad Amfilohija svaki dan drobi, sad i na Analitici chitamo josh i njegoveglasogovornike___? Ima li Analitika neke relevantnije sagovornike iz CG na ovu temu_?
dragan.pv

15. 03. 2018 - 22:06

Crnogorci samo vi spavajte.A vidite li sta nam se sprema.Ova prepucavanja nemaju efekta. Potrebno je bryo reagovati,nasa elita i nazovi intelektualci se zavukli u misije rupe i trose sto im gospodar daje. Najbolji nazim im je Slavko dao, Koritari. Nema vise LSCGa i Slavka da ukazuje i opominje,a davno vam je sve rekao sta nas ceka. Zivio Sata genije.
17719

15. 03. 2018 - 22:47

Vjernici CPC ne bi mogli da se skupe ni za basket tri na tri...Mrčili se.A vole da se veljaju preko ovog portala,rekao bi čovjek ima ih grdilo!!!Grdni jesu i za vidjet i za čut....
= @17719

16. 03. 2018 - 03:13

To je oduvijek bilo da Crnogorci masovno ne idu u svoju CPC-vjerovatno zbog toga što nijesu imali kad od ratova i svakonenog puškaranja za opstnak.Ali su Crnogorci svijetu /poznati ka Montrnegrini/ CPC masovno branili i svakodnevno glave podmećali pod mačeve za njenu odbranu.Nijesu ka današnji narod otrcana srpstva Srbije i iz regiona masovno odili u njihovu SPC a kad je trebalo branit-prešuštili je jahanju i prcanju drugim religijama i vjernicima.
Zoran beograd

15. 03. 2018 - 23:03

Veliki intelektualac miroslav kevezdi imao sam cast da ga upoznam.
nik

15. 03. 2018 - 23:24

https://www.facebook.com/pg/CrnogorskaPravoslavnaCrkva/posts/
CRNOGORSKI 007

16. 03. 2018 - 11:08

http://www.alo.rs/pop-nenad-pijan-zaspao-pored-pokojnika-izgubio-kandilo-upadao-u-raku-ali-noga/152136 OVO JE DOGADJAJ GODINE.
Мирослав Ђукић

16. 03. 2018 - 15:35

Има ли вас и на Твитеру? А на Инстаграму? Да вам пошаљемо захтев за пријатељство?
danilo s.

16. 03. 2018 - 16:47

Ima li "tebe" Miroslave? Ko si ti?
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 01:37

Хоћете ли да будете мој пријатељ на Инстаграму?
CRNOGORSKI 007

16. 03. 2018 - 18:14

SAMO SA LJUDIMA SKLAPAMO PRIJATELJSTVA ,BILO KOJE VJERE I NACIJE.KADA POSTANES COVJEK ,VEOMA RADO.
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 02:32

Број 007 је број који у МI 6 означава да његов носилац, по дозволи Њеног краљевског величанств,а може да....... Човека! Ви бисте да ме оладите, Бондовићу ?Што, нервирам вас?
CRNOGORSKI 007

18. 03. 2018 - 20:27

Ви бисте да ме оладите, Бондовићу.OTISAO SI PREDALEKO ,MI CRNOGORCI NEMAMO TAJ GEN ,KAO POJEDINI .CG JE DRZAVA ZA SVE NORMALNE GRADJANE KOJI JE POSTUJU,ZATO UZIVAJ U LJEPOTAMA CG I BRCKAJ SE U CRNOGORSKO MORE ,BESPLATNO.
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 23:45

Бондовићу, ја сам грађанин Црне Горе, нисам Србијанац. А за море, сачекајмо јул, мори!
Novi komentar