Nova biografija princeze Margaret

Buntovnica iz kraljevske porodice

Nova biografija mlađe sestre kraljice Elizabete, koja se zbog krutih dvorskih pravila nije udala za muškarca svog života, opisuje je kao ženu koja je voljela piće, družila se s boemima i umjetnicima, i nije ostajala dužna nevjernom mužu
Objavljeno: 16. 03. 2018 - 08:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, bila je sklona piću i skandalima, do te mjere da je jednom priznala kako se često ujutro, zapravo bliže podnevu, budila u panici jer je tako živo sanjala da je noć ranije počinila neki strašni prekršaj koji će ukaljati ugled kraljevske porodice.

Tada bi smjesta telefonirala sestri kraljici samo da čuje njeno prijateljsko “halo” i uvjeri se da nije u nemilosti, piše autor Krejg Braun u novoj knjizi o princezi pod naslovom “Ma’am Darling”.

Ta nekonvencionalna biografija, sastavljena od 99 poglavlja, nemilosrdno secira Margaret kroz pikantne anegdote u kojima se pojavljuje niz poznatih imena iz umetničkog svijeta i visokog društva, a princeza se u svima njima ponaša neopisivo arogantno i nepristojno; Braun je opisuje kao “najnaporniju gošću na svijetu”.

margaret-bografija

Visoka samo 153 cm, senzualnih oblina i zanosnih očiju, Margaret se isticala elegancijom i lepotom, ali bila je i zahtjevna, sitničava i nepredvidljiva, naročito kad bi previše popila. S jedne strane je odavala utisak da je sputava dvorska stega i da priželjkuje slobodan, gotovo boemski život – premda su navodni “boemi” s kojima se družila uglavnom bili etablirani i dobrostojeći umjetnici poput pisca Gora Vidala, dramatičara Noela Kauarda i fotografa Sesila Bitona.

 

Komentari: 0

Novi komentar