Prošle godine isplaćeno 20,2 miliona eura

Vlada objavila ko je sve tužio državu

  Vlada Crne Gore objavila je na sajtu Izvještaj sa imenima lica koja su tužila Crnu Goru.
Objavljeno: 16. 03. 2018 - 10:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Medju onima koji su državu tužili po raznim osnovana ima najviše državnih službenika, ali i sudija, profesora Univerziteta, ali i nvo aktivista. Kako se navodi u izvještaju, vrijednost izgubljenih sporova u kojima je postupao Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore tokom 2017. godine je oko 11,6 miliona eura, no, ukupno je sa Glavnog računa Državnog trezora naplaćeno više od 20,2 miliona eura, jer taj iznos obuhvata i naplate koji su dospjele u 2017. godini, ali se vezuju za ranije postupke.

Izvješaj možete pogledati na linku http://www.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=306133&rType=2

Kako saopšteno nakon prošle sjednice Vlade, odnos službenika prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti je zabrinjavajući jer je samo za tri mjeseca primljeno skoro 1.000 tužbi protiv države Crne Gore koje su podnijeli zaposleni u javnoj administraciji. Kako je Vlada izračunala, vrijednost samo četvrtine tih sporova iznosi preko šest miliona eura. Radi se o tužbama protiv države zbog neisplaćenog prekovremenog rada, neisplaćenih toplih obroka, razlika u zaradi i drugih stavki iz radnog prava.

Zbog toga je Vlada odlučila da skine oznaku tajnosti sa dokumenta.

Komentari: 14

ludi miki

16. 03. 2018 - 10:55

Zašto ste gospodo državni činovnici dozvolili da vas tuže. Zašto nijeste ljudima platili na vrijeme dug. Koga sada proglašavate za neprijetelja. To ste vi neradnici.
Bodin

16. 03. 2018 - 11:18

Trebao je spisak onih koji su tužili, a izgubili spor protiv države.. i da se njihova imena pokazu ko tuži neosnovano... A ovi ljudi sto su zakinuti za svoj pošten rad ne vidim svrhu.. ovo je vaša sramota, a ne njihova.
niknik

16. 03. 2018 - 11:53

Ovo je klasicna zamjena teza. Pa problem je sto se ne postuje zakon i zaposleni se ne placaju po zakonu. A nije valjda drzavni neprijatelj svako ko svoje pravo i posteno zaradjene pare trazi na sudu. Nego u ovoj drzavi moze sve... posteni su na stub srama a ovi drugi su narodni heroji
Danko

16. 03. 2018 - 12:30

E sad ne samo zakoni, nego elementarna logika nalaže da svi direktori tih firmi i ispod odgovorni radnici budu smijenjeni i sankcionisani, naravno mislim samo na preduzeća koja su pred sudom izgubila sporove protiv zaposlenih. Ako tako ne bude, onda se ovaj potez Vlade sa objavljivanjem imena tužitelja, može tumačiti samo kao jedan vrlo drzak poziv direktorima da krše zakone, prvenstveno Zakon o radu. Aj, da čekamo i vidimo što će Vlada uraditi...
Zoran

16. 03. 2018 - 12:52

Još jedan dokaz koliko se Vlada i sam premijer razumiju u svoj posao. Objavili imena onih koji su tužili, a ne onih koji krše Zakon neisplaćujući plate, prekovremeni rad, topli obrok, prevoz itd. Jadno. Ovaj potez najbolje govori kako Vlada radi, oni koji traže primjenu zakona na tablju, prekršiocima, nova direktorska mjesta, dnevnice, kartice, automobili...Nevjerovatno.
Milos

16. 03. 2018 - 13:13

Sramotan postupak Vlade.Umjesto da objave spisak onih koji su krsili zakon i zbog toga ostetili drzavu za 11 miliona eura...Ima li ovo idje...
Drago

16. 03. 2018 - 13:16

Pogledajte red,br.46.2 i po miliona za naknadu stete...Je li neko odgovarao zbog toga sto se nije postovao zakon,da se taj nije talio sa tuziteljem?
Riviera

16. 03. 2018 - 13:22

Leba ti, a sto ne nih tuzio nilo koga ako su mi prava zakinuta. Ima logike jedino aki ste ih preko veze zaposlili. Sto ne objaviste uz njih imena i onih koji su krivci za nadtalu stetu.
Marko

16. 03. 2018 - 14:23

Bilo bi vladi pametnije umjesto ovog pokušaja diranja u džjep onih koji tuže, da udari po džepu tužene /čitaj svoje kadrove/ koji ne poštuju zakon, štete državu i pride zakidaju zaposlene. Dakle, krivce za sve ovo, izvršne, generalne, predsjednike odbora i sl. tuženih firmi na odgovornost. Nije kriv prut, nego onaj koji njime udara, "pametna i stručna" gospodo iz vlade.
strasbour

16. 03. 2018 - 15:15

Bilo bi bolje da objahve ko ih nije tuzio . Mislim, kraci bi bio spisak .
BD

16. 03. 2018 - 15:04

Smijenite direktore ili tražite od njih da nadoknade nastalu štetu!
VANJA

16. 03. 2018 - 19:06

NE ZNA SE KO JE CASNIJI-DRZAVNI APARAT ILI NAROD,BITNO JE DA SU SVI PATRIOTE I SVI SE BIJU SAKAMA U PRSI OD POSTENJA. SRAMOTNO OD UPRAVE SVIH TIH PREDUZECA STO SU TAKO FUKARSKI,NAMJERNO-VECINA NJIH NAPRAVILA USTUPKE A OPET SA DRUGE STRANE ISTO SRAMOTNO OD VECINE SA SPISKA KOJIMA JE MALO STO IMAJU SVE POVLASTICE DJE GOD GUZICOM OTVARAJU VRATA,BANKE,VELEPRODAJA ROBE SIROKE POTROSNJE,ODLOZENA PLACANJA,NEPLACANJA,POSTO SU ONI COCE RADNICI NASIH MINISTARSTAVA PA ZORNO PRESAVISE TABAK DA TUZE DRZAVU ZA REGRESE,KASNJENJA TOPLIH OBROKA I SL.PITAO BIH VAS DA STE U PRIVATNI SEKTOR DA VIDITE DJAOLIMA MU.. BISTE LI TANJE PRDJELI O REGRESIMA I NEDJELJAMA I OSTALIMA PRAVIMA.JEDNO JE NAJBITNIJE,IDRZAVNI APARAT I RADNICI U NJEMU =SIGURNI GLAS ZAVRSICU JEDNOM CUVENOM FRAZOM--DA JE VJECNA
Tara

16. 03. 2018 - 19:42

Zakon drzave CG je kriv a ujedno Sud.. Ostetiti drzavu CG u iznosu od 20miliona €je katastrofalan.. Sudstvo mora mora da pita drzavu..i uzrok ove katastrofalnog ponasanja Sudija i neodgovornih gradjana .. Sad bi trebalo uvesti zakon da gradjani sami placaju svoje tuzbe a ujedno uvesti strogo radno vrijeme..jer se vise pije kafe i telefonira privatno..nego sto se radi..
Nikola

16. 03. 2018 - 20:41

Kad obični radnik tuži državu za zakinuta prava onda je protiv države a ovi što šleperima kradu onda nikom ništa.
Novi komentar