Milionski odlivi iz trezora

Kusovac: Preispitaće se odgovornost starješina

Vlada je juče, nakon što je uklonjena oznaka tajnosti, objelodanila tromjesečni izvještaj, sa svim imenima osoba i preduzeća koji su vodili sudske sporove protiv države u kojima postupa zaštitnik imovinsko pravnih interesa i odlivu nocva, a savjetnik premijera Srđan Kusovac poručio je za Pobjedu da će biti preispitano i postupanje starješina, jer dio odgovornosti za ogroman broj tužbi snose i oni.
Objavljeno: 17. 03. 2018 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Uvid u slučajeve koji su iznijeti u javnost pokazuje da imamo problem s lojalnošću i službeničkom etikom. Postoji svakako i nedorečenost zakona, nekada i međusobna kolizija pravnih akata. Moguće je i da postoji lažna solidarnost kolega koje rade u određenim institucijama, a ako je to tako, onda je i tu riječ o nedostatku etike – naglasio je Kusovac.

Prvi korak

Prema njegovim riječima, Vlada će se posebno fokusirati na dubinsko i strukturalno preispitivanje odgovornosti starješina organa i nastanak problema.

- Objavljivanje, odnosno upoznavanje javnosti sa informacijom samo je prvi korak. Vlada nema razloga da ovdje bilo što krije. Naprotiv. Odgovornost je, ako postoji, individualna – smatra Kusovac.

U dokumentu, na 158 strana, podaci su iz izvještaja zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore za posljednja tri mjeseca prošle godine u kojem je navedeno da je za to vrijeme podnešeno 966 tužbi protiv države, od kojih za 711 sporova nije utvrđena vrijednost. Preostalih 255 sporova premašuje iznos od šest miliona eura.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, prema ovom izvještaju, država je po osnovu pravosnažnih sudskih presuda isplatila 6.111.059,55 eura. U sporovima u kojima nije određena vrijednost (711) biće potrebno angažovanje sudskog vještaka koji će utvrditi tačan dug, pa će država, u slučaju gubitka procesa, osim duga, u okviru sudskih troškova plaćati i troškove vještačenja koji nijesu zanemarljivi.

Da država ni ove troškove ne plaća ažurno ukazuje i podatak da je više sporova za naplatu naknade za vještačenje u sudskim postupcima pokrenuo i vještak finansijske struke Milenko Popović.

Prema izvještaju sporovi protiv države uglavnom su radni, u kojima zaposleni u državnoj upravi traže naknade za prekovremeni rad, topli obrok, nekorišćenje godišnjeg odmora i pauze u toku rada, ali i ostale naknade po osnovu rada.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: in4s.net

Komentari: 10

Tara

17. 03. 2018 - 08:41

U EU drzavama niko ne placa sluzbenicima topli obrok..ko radi prekovremeno..mora se unaprijed prijaviti..jel to bilo nuzno(posto vidim ,da se za vrijeme radnog vremena vise privatno telefonira nego sto se radi) Godisnji odmor se mora iskoristiti za vrijeme 12 mjeseci..ako se u tom vremenu ne uzme..taj godisnji odmor propada.. Radno vrijeme treba poostriti... Puno cega treba izmijeniti..sluzbenici su previse razmazeni..i rade kao u vrijeme komunizma.
Stan

17. 03. 2018 - 12:26

Ali zato u EU drzavama sluzbenicima dijele stanove. Ili sam to mozda sanjao?
Freeman

17. 03. 2018 - 09:54

Gospodo ,trebali ste objaviti spisak šefova i načelnika onih zaposlenih koji su morali da svoje zakonsko pravo potraže na sudu,a ne sigmatizovati zaposlene kojima je sud bio poslednja mogućnost da ostvare svoja prava. Ali,ovdje se uvijek štiti neodgovornost i siledžijstvo jer ti dodose glasove na izborima.
cetinje10

17. 03. 2018 - 11:14

Imena rukovodilaca ,koji su doveli do ovako masovnih slusacajeva i krsenja poslovnih normi,odmah objaviti,javno,zatim krivicno goniti,i da isto tako novcano odgovaraju,,,jer su od ove drzave-vlade opstina,dobili sve moguce beneficije,pa nek sad krompir u Spuzu,,jer je od strane njih ,ovo najogori,moguci kriminal,na svoju drzavu,i zaposlene..
R

17. 03. 2018 - 11:27

Ja ne vidim ništa strašno u tome što neko tuži nekoga što ga je oštetio. Tu je sud koji će presuditi jeli neko u pravu ili nije. Ovo objavljivanje spiskova nije ništa drugo nego pritisak na građane da ne traže svoja prava. Što kad ste tako revnosni ne objavite spisak nesposobnih rukovodioca koji su mislili da su uhvatili Boga za m... i mislili da mogu maltretirati i izrabljivati službenike nekažnjeno. Mislim da se narod trijezni i da objavljivanjem ovih spiskova ništa nećete postići . Vidio narod da neki putem sudova za obične gluposti diže od države ogroman novac, pa što nebi i oni svoj zarađeni.
Baba

17. 03. 2018 - 14:19

Naravno da je lojalnost osnovni problem.Pita li se neko zašto je to tako u Državi u kojoj je lojalnost bila usko vezana sa čašću, poštenjem i ljubavlju prema Državi.Najmanje nagrađeni i ugroženi smo mi Crnogorci, od devedesetih na ovamo. Provjerite ko vam đe sjedi, pa će vam se samo kazati.
slobodno

17. 03. 2018 - 15:52

mogu da kazem da ste s ovim ugasili. sad cete popiti i tuzbu za objavljivanje licnih podataka.. a da ne pricamo o tome da ste izgubili ove ljude za navijek. jer ste ih proglasili krivim a oni su od svih sudova dobili presudu da su u pravu
Al Capone

17. 03. 2018 - 16:30

E,e.. nesmijete postaviti moj komentar kao on je protiv Kusovcai. Kao Vi ste nezavisni portal. Naša je budućnost sumorna, nažalost.
Dragan M.

17. 03. 2018 - 18:16

Zasto ne objavljujrte komentare koji nisu uvredljivi, vec potpuno istiniti?! Da li stvarno mislite da pomazete bilo kome ako se tako pomasate? U inek sluge na kraju najgore prodju, kad gazda izgubi moc.
Prle

17. 03. 2018 - 20:12

Volio bih kada bi ovaj moj komentar procitao gospodin Markovic. Znam da nece. Previše je zauzet uklanjanjem biznis barijera....i da..istina je ..shvatio sam i ja, eto, konacno, za njega je država biznis, za njega i one oko njega. Vjerujem da zato što se više nema što prodat...rasprodat, poklonit treba sada svo ovo zaduživanje naše lijepe države skrenut u prave tokove ( njihove džepove) i eto neko se drznuo da svoja prava traži kroz institucije sistema pa pocinje da dira u te tokove ...barijera...biznis ne trpi skretanje sa toka.A šta sa svim do sada izgubljenim danima, godinama...procesima....isplatama..akcizama ..porezima..ratovima za mir ...ratnim reparacijama..tuzbama prema nekim rukovodiocima koje su zavrsile u fiokama..sta sa svim tim..sta sa povlašcenim...nedodirljivim...sta sa svim tim...šta je poruka....ne vjerujte sistemu? Ljude koji koriste sistem, pravni sistem ove države, koji je nadam se jaci od vas, stavljate na stub ..a uz pomoc vaših botovima...stub srama. Sramota
Novi komentar