Bivši diplomata smatra

Montgomeri o kosovskoj vojsci: Što je mnogo, mnogo je

Srbija ni po cijenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.
"Što je mnogo, mnogo je", uzvratio je Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu iznio zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.
Objavljeno: 17. 03. 2018 - 11:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podsjeća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično sjeća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

"Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav", kaže Mongtomeri za Tanjug.

Zbog toga, kaže Mongtomeri, "sa ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci 'otupili oštricu tog otpora' i da smo promijenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage", kaže bivši američki diplomata.

Upozorava da se u isto vrijeme dozvoljava da ZSO bude "ni na nebu ni na zemlji".

"Moj savjet srpskoj vladi bio bi da kaže: 'Ne, ne i ne'. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako", poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće posljednje zatvoreno.

"Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogo čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo, mnogo je", zaključio je Vilijam Montgomeri.

Foto: Tanjug

 

Komentari: 2

Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 01:22

Шта је, ботови? Што сад не испрозивате Монтгомерија што вам је такнуо у Тачија?
Freeman

19. 03. 2018 - 13:58

Konačno jedna realna analiza sa zapada ,makar to bilo i od bivšeg američkog diplomate.
Novi komentar