Poklon iz Slovenije

U Baru će rasti nastarija loza na svijetu

Pobratimstvo Bara i Maribora ovjekovječeno jedinstvenim poklonom koji iz Slovenije stiže pod Rumiju. Grančica čuvene “Stare Trte” uručena gradonačelniku dr Zoranu Srzentiću. Kalem zvanično najstarije vinske loze na svijetu “Stare Trte”,  autohtone slovenačke sorte žametovke koja raste uz fasadu jedne kuće u Mariboru, biće uskoro zasađen u Virpazaru kao simbol prijateljstva Bara i slovenačkog grada koji njeguju pobratimske odnose. 
Objavljeno: 17. 03. 2018 - 14:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Grančica čuvene loze uručena je gradonačelniku Bara dr Zoranu Srzentiću na tradicionalnoj 39. po redu manifestaciji  „Rez Stare trte“ u Mariboru.

Na svečanoj ceremoniji dodjele grančice loze koja prema analizama genetičara iz Pariza duže od 400 godina rate u Mariboru, dr Srzentić je poručio da su prijateljski odnosi dva grada dokaz uvažavanja i njegovanja različitosti u regionu, gdje mudri ljudi kreiraju kvalitetne odnose bez obzira na geografsku udaljenost i kulturne razlike.

“Među postojećim istorijskim i kulturnim razlikama uvijek postoji dovoljno dodirnih tačaka koje nas međusobno povezuju ili čine sličnima. U Mariboru, gradu pobratimu Bara, pored brojnih kulturih znamenitosti nalazi se i veliki simbol dugovječnosti, najstarija vinska trta na svijetu – poznata pod imenom žametovka ili modra kavčina. Posađena u srednjem vijeku, ova loza preživjela je mnoge nedaće: turske napade, požare, filokseru i ratna razaranja tokom Drugog svjetskog rata. Danas ona svoja sjećanja čuva u hramu vinske tradicije -  Hiši Stare trte“, rekao je dr Srzentić.

Predsjednik Opštine Bar je podsjetio da je i grad na čijem se čelu nalazi „prepoznatljiv i po vinogradarsko-vinarskoj tradiciji koja baštini milenijumske suživotne korijene“.

„Bar i Crna Gora s pravom pridaju veliku važnost razvoju turizma i poljoprivrede. A zemlju koju posjećujete često dobro upoznate i kroz vinsku kulturu. Pored turističkih i kulturno-istorijskih atrakcija, te prosavljenog spomenika prirode - maslini na Mirovici staroj 2000 godina, Bar je prepoznatljiv i po vinogradarsko-vinarskoj tradiciji koja baštini milenijumske suživotne korijene. U njima prepoznajemo ilirske starosjedioce, grčke trgovce, rimske vinogradare, turske orijentalne sorte i crnogorsku vinsku tradiciju“, istakao je dr Srzentić.

On je poručio da poklon grančica sa najstarije vinske trte – Žametovke, žiteljima grada Bara, predstavlja „izuzetan gest prijateljstva i povjerenja da će ova mariborska loza pustiti korijene i na Mediteranu i naći svoj novi dom u Crnoj Gori”.

„Za nju smo pripremili posebno mjesto u središtu crnogorske vinogradarske ljepotice – Crmnice. Ovo čuveno vinsko područje predstavlja mozaik od 25 sela koja su, pod uticajem topline Skadarskog jezera, posne crnogorske zemlje i brojnih terasa sa kamenim suvomeđama, iznjedrila najčuvenije crnogorske vinske sorte – vranac i kratošiju“, dodao je gradonačelnik Bara.

Dr Srzentić je otkrio a će najstarija vinova loza na svijetu biti zasađena u Virpazaru.

“Crmničani vjernost vinovoj lozi i Bahusu na originalan način potvrđuju kroz već u tradiciju ukorijenjen „Festival vina i ukljeve”, koji svake godine u Virpazaru u mjesecu decembru okuplja sve više ljubitelja vina“, rekao je dr Srzentić uz opasku da vjeruje da će „iskusne vinogradarske ruke iz Crmnice odnjegovati ovu staru štajersku vinovu lozu“, te da će blaga mediteranska klima uticati da žametovka, „u dobrom društvu vranca i kratošije, pusti svoje korijene i dobro plodonosi“.

Sađenju Kalema “Stare Trte” u Virpazaru, saznaje Mondo, prisustvovaće delegacija Maribora kojoj će tada, kao simbol pobratimstva biti poklonjena gračica najstarije masline na svijetu, koja raste u Baru duže od 2240 godina.

Foto: Mondo

Komentari: 4

Brk

17. 03. 2018 - 15:54

Kako tupava vijest.Gdje je dom za stare,treca traka do Sutomora,rampa za voz u Susanju,novi bioskop i pozoriste,bazen,novi semafori i raskrsnice...
prof. Vojo Tuf

17. 03. 2018 - 16:08

Kad se lastar polozi u zemlju iz svakog nodija (cvora) izbiju zile tj najnovije najstarije loze na svijetu
Miroslav Dobrković

17. 03. 2018 - 19:06

U Mačugama na jednoj mojoj parceli je genetskom analizom utvrđeno da je jedan stari čokot loze sorta koja u Italiji nosi naziv "Verdeca". Italijani znaju da je ona porijeklom iz "Dalmacije" ali je niko nije našao do skoro kod mene. I niko se previše ne "uzbuđuje" oko ovog otkrića. Ali se zato svi uzbude kad kad nam donesu Trtu i to staru. Kratošija i Verdeca su roditelji Plavine - to je najzastupljenija sorta vinove loze u Dalmaciji a ima je i kod nas u Crnoj Gori.
Ali ćemo kad stigne Trta

17. 03. 2018 - 21:07

svi da se trtimo.
Novi komentar