Američki analitičar Januš Bugajski

Bezbjednosne službe da budu na oprezu

Jasno je da će Kremlj nastojati da utiče na predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori i službe bezbjednosti moraju biti na oprezu. Ne može se odbaciti mogućnost nasilnih provokacija da se diskredituje aktuelna vlast i potkopa kandidat DPS-a – kaže u izjavi za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike ističe da Crnogorci moraju biti na oprezu i kako bi sačuvali svoju demokratiju. Objašnjava da Moskva priželjkuje haos na Balkanu. – Jasno je da će Kremlj nastojati da utiče na predstojeće predsjedničke izbore putem medija dezinformacijama, ali i drugim operacijama uticaja uz podršku antizapadnim i proruskim kandidatima.

Crnogorci treba da budu na oprezu i čuvaju svoju demokratiju, takođe moraju imati na umu i lekcije iz prljavih trikova koje Putin primjenjuje u nekoliko zapadnih zemalja, uključujući i SAD. Takođe, ne može se odbaciti mogućnost nasilnih provokacija da se diskredituje aktuelna vlast i potkopa kandidata DPS-a. Službe bezbjednosti Crne Gore takođe treba da budu na oprezu – kaže Bugajski.

SLABA VLADA KOSOVA

 

 Za probleme oko ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova Bugajski krivi slabu kosovsku Vladu. – Sukob oko Sporazuma o ratifikaciji granice između Kosova i Crne Gore je više pitanje interne političke borbe na Kosovu, nego problem između dvije države. Priština će morati da ratifikuje sporazum o demarkaciji ukoliko želi da ostvari liberalizaciju viznog režima EU i pokrene se na putu ka članstvu u NATO. Neriješen granični problem sa Crnom Gorom jednostavno narušava nacionalne interese Kosova. Sadašnja vlada u Prištini je slaba i široka koalicija, koja nije u stanju da donese bilo kakvu veliku odluku. Ukoliko ovaj sporazum ne može da dobije odobrenje parlamenta u narednim mjesecima, SAD i EU zvaničnici će morati da pokrenu jaku zajedničku inicijativu da se prekine zastoj – kaže Bugajski. Američki analitičar upozorava da će Moskva koristiti bilo kakav spor za stvaranje haosa u regionu. – Dok su SAD i EU interesi pozitivni za region, interesi Rusije su negativni. Moskva ne traži rješavanje regionalnih sporova, uspjeh domaćih reformi ili napredak ka članstvu u EU i NATO. Naprotiv, Kremlj želi da region ostane nesiguran jer to stvara probleme za zapadne vlade i međunarodne institucije koje moraju da rješavaju krize i sprečavaju sukobe. Istovremeno, ovo će omogućiti Kremlju da ubrizga svoje korumpirane poslove u lokalne ekonomije i sprovodi dezinformativne kampanje za podsticanje antiameričkih i antievropskih osjećanja – kaže Bugajski.

SARADNJA

Bugajski objašnjava da strategija stabilizacije regiona mora ići u tri faze: prva je borba protiv destabilizirajućih akcija Kremlja, izgradnja funkcionalnih država i integracija u EU i NATO. – Crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu pomagači.

To nije ruski narod – objašnjava Bugajski.

ETNIČKI SUKOBI

Ističe da se etničke tenzije moraju kontrolisati. – Ne smijemo pustiti Bosnu da sklizne u opasne vode, mislim da je novi rat vrlo moguć jer je etničko pitanje ponovo na agendi. Moskva će se miješati u sve izbore u regionu, a može pokušati i nešto slično u Beogradu što je pokušala na prošlim izborima u Crnoj Gori – upozorava Bugajski. Prema njegovim riječima, u drugoj fazi stabilizacije regiona, koja podrazumijeva izgradnju funkcionalnih država, i SAD i EU moraju igrati ključnu ulogu, ali se moraju pojačati i pojedinačni napori država, posebno u domenu vladavine prava, podjele vlasti i transparentnosti sudskog sistema.

 Bugajski navodi da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina. – EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbjeđuje ekonomski i politički prospertiet. Tvrdim da za region Zapadnog Balkana ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi – kaže američki analitičar.sajber bezbjednosti, borbi protiv korupcije i kontroli bankovnih računa. Institucije moraju razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i medije koji blisko sarađuju sa Kremljom – poručuje Bugajski. Ističe da bi bilo dobro pojasniti da se ovdje ne borimo protiv Rusa ili Rusije, već agenata Kremlja. – Svakako skrećem pažnju, jer to često čujem, da ne koristimo izraz Rusi jer na taj način samo idemo na ruku Putinovoj retorici daa smo rusofobi, što nije tačno. Moramo znati o kome ovdje govorimo, to su agenti Kremlja – profesionalci i njihovi.

Komentari: 14

Dan D

18. 03. 2018 - 07:26

Naravno da naše službe nece sjedeti ,,NOGU PREKO NOGE ,, ali me čudi da ZAPAD ovako nije reagovao u vrijeme SFRJ na početku njihove (ZAPADNE)uloge u Razbijanju JUGOSLAVIJE eto sada emocija da nam budu oni čuvari mira u CG ,
Putnik Namernik

18. 03. 2018 - 08:26

To je zato što je Crna Gora sada deo zapada pa je normalno da ih interesuje šta se dešava u njihovim nedrima. SFRJ je bila komunistička diktatura i kao takva je morala da nestane i nadam se više se nikada neće pojaviti. E viva vero!!
R

18. 03. 2018 - 08:55

Putničr nametniče možeš da pričaš što god hoćeš ali da kažeš nešto protiv ondašnje Jugoslavije ne možeš ništa. Za vrijeme Tita bili smo najslobodnija i najuređenija država u kojoj se svako osjećao siguran. Bila je država čiji su građani sa pasošem mogli putovati svuda po svijetu. Pljačke imovine nije bilo, poreze je morao plaćati svako, zdravstveni sistem , školstvo i dr. bio je na većem nivou nego danas. Narod je radio i živio za ono vrijeme veoma dobro. Tako da tvoja priča ne pije vodu.
Putnik Namernik

18. 03. 2018 - 09:55

Da za tebe je verovatno bilo dobro ali je fakat da je bila komunistička diktatura i ako si ne daj bože nešto pisano protiv takvog sistema nije ti se pisalo dobro. Meni više odgovara demokratija zapadnog tipa i hvala bogu ja to podržavam 100%.
R

18. 03. 2018 - 12:41

Da putniče namerniče tada u toj Jugoslaviji sav narod je živio jednim mirnim sigurnim životom, tačno je i to da nijesi smio blatit partiju, ali si mogao na svim partijskim sastancima nekažnjeno kritikovati direktore i rukovodioce službi . Danas možeš blatiti i državu i sistem nekažnjeno, ali danas svako iskorišćava i ucjenjuje radničku klasu, danas su ubistva i likvidacije svakodnevna pojava, danas otvaraju škole i fakultete kome padne napamet a diplome tih fakulteta ne vrede ništa, danas cvjeta prodaja droge na svakom koraku. Ne kažem da demokratija nije dobra, ali samo pod uslov da se ne zloupotrebljava. Mnogo je dobrih stvari bilo u Jugoslaviji dok je Tito bio na vlasti. Mnoge ružne stvari se danas dešavaju.
danilo s.

18. 03. 2018 - 10:24

Ima istine u tome da je SFRJ bila bolja drzava za gradjane od vecine sadasnjih (bivsih republika). No, tacno je da je vladajuce partija bila komunisticka. Tako da je SFRJ bio najmanje los – ili najbolji - od svih komunistickih rezima? Neka istorija donese sud o tom dobu. Danas imamo drugu realnost. Rusija (Putin) uporno pokusava da destabilizuje cijeli ostatak bivse SFRJ – posebno CG. CG je trn u oku svemocnog Kremlja i nemocnog (za sada) Beograda? Mala CG je ponovo napravila divovske korake svojim ulaskom u euro-atlantske integracije. Interesantno je da su najveci protivnici CG u njenoj slavnoj istoriji bile najmocnije drzave tog doba – Otomanska Turska i, danas, Rusija. Ali ta “mala velika Crna Gora” (“O najmanji od naroda… ti velika Crna Goro!” - Tenison) – danas opet pokazuje i dokazuje svoju velicinu. Bez velikih neprijatelja nema velikih naroda. Dokaz je to velicine CG. Ali je danas, mozda najteze, “na strasnome mjestu postojati”? Posebno sa ovoliko kvislinga medju nama?
Putnik Namernik

18. 03. 2018 - 11:05

E viva vero!!! :)
vladika

18. 03. 2018 - 12:44

Dokaz o tome je Podgorički vremeplov ,,Crnogorac toči gorivo na pumpi,,u tome je cijela istina o našem napretku.Go spon Dnilo je jedna iskompleksirana osoba kojoj se priviđaju kvislinzi ,fašisti.i sl..što samo govori o njemu..to on ima kao iskonsko zlo u sebi,ono nesvjesno progovara iz njega
Klerofašista

18. 03. 2018 - 13:06

Nije Danilo iskopleksirana osoba, no bi se prije moglo reći da si ti klero-fašista.
vladika

18. 03. 2018 - 13:25

Što ga braniš kada ga nemožeš odbraniti
Anonyje

19. 03. 2018 - 09:21

"Vladika", ne mlati praznu slamu jer ništa nećeš izmlatit!
pecaros becaros

18. 03. 2018 - 08:38

I ovaj je odavno zasluzio caj sa dodatkom.
Ključna podrška

18. 03. 2018 - 08:50

Ključnu logističku podršku daju Javni servis("TV Plastenik") i "Vijesti". Da apsurd bude veći, jedan od tih subjekata(ne može se reći medij za njih) finansiraju građani, a drugi je u vlasništvu američke kompanije. Đoko Orlandić
CRNOGORSKI 007

18. 03. 2018 - 22:16

DOK JE STANKOVICA NE TREBA BRINUTI,,MIRNO SPAVAJ NANO,,
Novi komentar