Opozicija nema ozbiljne kandidate

Đonović: Kandidat DPS-a pobijediće u prvom krugu

Vjerujem da će Crna Gora dobiti predsjednika već u prvom izbornom krugu i da će on biti kandidat DPS-a, koga god ta partija predloži. Tim prije jer protivkandidati DPS-a, kao i oni što ih kandiduju, ne zaslužuju naziv ozbiljnog protivnika – kazao je za Pobjedu Ranko Đonović, politički analitičar.
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjedničke kandidature do sada su potvrđene predsjedniku Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču, profesoru Đorđiju Blažiću, privredniku Vasiliju Miličkoviću i predsjedniku Prave Crne Gore Marku Milačiću. SDP je kandidovala Draginju Vuksanović, a Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića. Dio građanske opozicije i Demokratski front imaće zajedničkog kandidata – Mladena Bojanića. Čeka se odluka DPS-a, a u javnosti se spekuliše da su u igri za predsjedničkog kandidata te partije Milica Pejanović-Đurišić i Milutin Simović. Đonović kaže da, ako kandidat vladajuće koalicije bude lider DPS-a Milo Đukanović, pobjeda te partije biće daleko ubjedljivija.

RISKANTNE SITUACIJE

– Nijesam siguran da i za ove izbore ekstremna crnogorska opozicija sa podrškom izvana ne sprema neke nove neprijatne, pa i riskantne situacije, bez obzira što bi im iskustvo iz oktobra 2016. godine trebalo biti dovoljno – kazao je Đonović. Prema njegovim riječima, bilo da se radi o jednom, tri ili trideset tri kandidata opozicije, njih na predsjedničkim izborima čeka apsolutni poraz. – Neće građani Crne Gore dozvoliti da se sa njihovom i sudbinom njihove države igraju njeni pakosni neprijatelji, nezreli šarlatani ili sujetni vlastodršci. Naravno, za njihov poraz dominantno su sami krivi i ne treba da se ljute na DPS i njihove koalicione partnere – ocijenio je Đonović.

On je ponovio da je uvjeren da drugog izbornog kruga neće biti. – Kada bi, u hipotetičkoj ravni, takvo nešto i pretpostavili, desiće se ono što bi trebalo da se desi već u prvom – pobijediće kandidat vladajuće koalicije – poručio je Đonović. Prema njegovim riječima, Crnoj Gori su zaista potrebne promjene, ali svakako je neophodno da se prve promjene dese kod lidera opozicije. – Argumentovan razgovor novih lidera, a zatim podrška državi Crnoj Gori od svih njih. Poslije toga moguće su i druge promjene, pa i vlasti naravno – dodao je Đonović. On smatra da predizborna kampanja za predsjednika Crne Gore nije na nivou koji zaslužuju izbori za prvog čovjeka države.

 – Uvredljiva, neodmjerena, nadasve prostačka i za sada prazna komunikacija koja je prisutna od opozicije i to kako u međusobnim uvredama, tako i prema još nepoznatom kandidatu vladajuće koalicije. Vjerovatno vlast vješto odugovlači imenovanje kandidata, ne zato što ima ozbiljnu dilemu, već da da vremena opoziciji da se međusobno dobro „iščašćava“ i pokaže puni „sjaj“ vlastitog, rekao bih decenijskog sunovrata koji polako, ali sigurno pjeva Labudovu pjesmu. Jer, ako je moguće da se točak istorije počne okretati nazad, onda mračne sile sa početka i kraja XX vijeka mogu nas vratiti iz XXI vijeka u XIX vijek. Kroz istoriju točak se nije okretao nikad nazad, pa neće ni u našoj Crnoj Gori – rekao je Đonović.

KRITIZERSTVO

 Prema njegovim riječima, opozicioni kandidati prikazali su program i vizije tako da „nijesmo saznali ništa novo, te ne bi bilo nikakve štete da nijesmo vidjeli ni njih“. – Kritikuju sve što je urađeno u Crnoj Gori jednako, i ono prije 30 i prije deset godina, ali i ono što se radi ili treba da bude urađeno i što aktuelna vlast nudi. Veća im je i ozbiljnija kritika onoga što je izvjesno dobro, što Crnoj Gori priznaje međunarodna zajednica, od onoga što bi se moglo opravdano kritikovati. Izgleda da se iz opozicije najjasnije i politički korektno ponašaju predstavnici DF-a i lider Prave Crne Gore. Otvoreno kažu da su protiv NATO-a, da bi poništili sankcije Rusiji, povukli priznanje Kosova i druge slične nesuvislosti. Često to saopštavaju grubo i nevaspitano. Nema dileme sa kim Crna Gora ima posla unutar nje same. Izuzetak je predsjednički kandidat DF-a koji nedavno reče i ostade živ - da on neće zastupati program nijedne stranke koja će glasati za njega. Ispade da će u podijeljenoj Crnoj Gori sprovodit program vladajuće koalicije, izuzev što će se vjerovatno založiti da Crna Gora napusti NATO. Čovjek vjerovatno ne zna, te mu treba reći da su Crnu Goru napadali pojedinačno, pa i pokoravali i mnogi drugi pa neka se odredi i prema njima. Recimo Turska, Njemačka dva puta, Austrougarska dva puta, Srbija dva puta, Francuska, Italija, krenula je i Rusija 1948. a sa Japanom smo dugo bili u ratu – kaže Đonović.

Đukanović neuporediv s bilo kim

– Siguran sam da najveći dio građana Crne Gore zna da je političar od posebnog formata i državnik neuporediv sa bilo kim iz Crne Gore i našeg okruženja, upravo lider DPS-a Milo Đukanović. Ako Crna Gora ima sa kojim političarem šanse za uspjeh, to je sa njim i ako je ko od današnjih političara ostvario ono čemu je temelje postavio LSCG, to je upravo on i to bez obzira uz sve primjedbe koje mi kao građani manje-više imamo – ocijenio je Ranko Đonović. Prema njegovim riječima, to što je Đukanović toliko dugo na vlasti ne možemo kriviti njega ili DPS, niti građane koji im daju povjerenje, već samo katastrofalno lošu opoziciju, koja je toliko loša da bi bolje bilo i da je nemamo. - Jer bismo tada živjeli u jednopartijskom sistemu i znali bismo na čemu smo. Koliko su vlastoljubivi, jednoumni i nekorektni pokazali su vrlo slikovito na prijedlog Gorana Danilovića u vezi sa ostavkama za slučaj neuspjeha na predsjedničkim izborima. Kada govorim o opoziciji, isključivo mislim na lidere tih stranaka, dok su članovi i njihovi glasači zavedeni i prevareni – dodao je Đonović.

Komentari: 32

Nick

18. 03. 2018 - 06:17

Slavko!! Za one, neke, o kojima si govorio nijesam siguran, ali ovaj jeste 100%!
Tonio

18. 03. 2018 - 07:05

Ako se nađe neko dovoljno pametan, molio bih da mi odgovori kako se stiče status političkog analizičara? I kako Pobjeda od svih njih, a toga se nažnožilo, često nađe ovoga koji je toliko dobar poznavalac političkih prilika da je tu skoro ušao u jednu partiju, pokojnu, i dva dana, bez trećeg, ostao u njoj? Stvarno mi nijeste jasni ponekad. Čime se legitimizovalo ovo da analizira politička zbivanja i gata ko će dobiti i u kojem krugu?
Dan D

18. 03. 2018 - 08:36

Vrlo jednostavno ,,POĐITE U N,PAZAR kod muftije ZUKORLICA dva dana platite H (OTEL) ponesete H (ILJADU EURA) i vratitese sa DIPOLOMOM ,,DOKTORA NAUKA ,PRQVNIKA, INŽINJERA, I NARAVNO PROBATE PAZARSKE ĆEVAPE KOJI VAM OD SODE,GERME,I LUKA POTISKAJU DIJAFRAGMU DO BEZDAHA.
Bel ami

18. 03. 2018 - 15:10

Nisu problem politicki analiticari koji postoje u svakom civiliziranom drustvu. Problem su "vjerski analiticari" koji postoje kod SPC, a cija mudrovanja je iznio pop Djomic na radost vjernika limene crkve vise grada Bara.
Mrki

18. 03. 2018 - 07:11

Oko 55 % ce kandidat DPSa uzeti vec u prvom izbornom krugu.Za ove opozicionare ne glasaju ni oni iz kuce.Do sada ce najveca apstinencija biti kod opozicinog birackog tijela.Svhvatili su da nukada u CG ne mogu pobijediti.
Dan D

18. 03. 2018 - 08:32

Jarane, moj cujeli kraj koji je bijo za DPS od formiranja vise nece glasati za njih,A razlog su LOPUŽINE I LOPOVI oko ĐUKANOVICA, MISLIM DA SE DPS OD OSNIVANJA PA DO SADA NE NALAZI U GOROJ SITUACIJI ., A GLASANJE NIJE ,,DALEKO,, PA CE MO VIDJETI
Sandro

18. 03. 2018 - 14:02

Mrki,to ti je tačno samo ako Đukanović bude kandidat.Čak ni biračko tijelo DPS a neće u punom kapacitetu podržati nekog drugog kandidata DPS-a. Samo Milo,vjeruj mi.
Walt Disney

18. 03. 2018 - 07:59

Trebalo bi sve naše genijalne ljude uključiti u program kriogenog zamrzavanja i odmrzavanja, ne samo g. Đonovića
Ja licno

18. 03. 2018 - 08:13

Mozda i pobijedi u prvom krugu al ces ti i dalje ostati ......... analiticar
Podi 21

18. 03. 2018 - 09:26

Grijesis, biće Ambasador kao i Mico. Samo ne u Italiji jer ne zna strane jezike no u MAK ili Kosovu. Da se kladimo.
pg garaže

18. 03. 2018 - 08:14

Zašto mi ne objavite komentar ako ste nezavisan medij?
Roki

18. 03. 2018 - 08:21

Pobjedit ce jer nema rivala, nema dostojnog protivnima, neku noc sam gledao one nesretnike milicaca milickovica, ono je prestrašno . Blago Milu Dukanovicu sa ovakvim facama !
Fifa

18. 03. 2018 - 11:54

Poenta je da su oni opozicija drzavi a ne vlasti.
zoran

18. 03. 2018 - 10:17

Pošto obraz jutros Đonoviću?
Jana

18. 03. 2018 - 11:56

Posto obraz ovima iz opozicije koji su protiv svoje drzave krenuli?
Bokeljka

18. 03. 2018 - 11:04

Mislim da bi Ranko bio pravi predsjdniciki kandidat. On bi zadovoljio kriterije i vlasti i većinske opozicije.Nego što.
Hahaha

18. 03. 2018 - 11:55

Hahahahahah. Cus Ranko Krivokapic. Ne zasmijavaj nas.
Bokeljka

18. 03. 2018 - 12:38

Okle ti ispade sada Krivokapić, sada komentaišemo Ranka Djonovića ili ti se stalno pričinjava Krivi, što nije dobro.
SvetoM

18. 03. 2018 - 11:43

Samo da tebe postave za portparola, da i njih ugasiš.
Dana

18. 03. 2018 - 11:52

Bice to jos jedan veliki udarac za ove izdajnike iz opozicije.
Koyot

18. 03. 2018 - 11:53

Nema sumnje u kandidata dps-a, ko god bio znamo da ce raditi za ovaj narod i ovu drzavu. A ne kao ovi opozicoonari sto rade proriv drzave.
R

18. 03. 2018 - 12:55

Ne znam ko će pobijediti na ovim presjedničkim izborima, ali bi volio da to bude ličnost dostojna Crne Gore i njene prošlosti. Ja je trenutno na sceni ne vidim ali ko zna možda se i pojavi. Nadam se da u Crnoj Gori ima ličnosti koja će dostojanstveno i ponosno predstavljati našu malu ponosnu i dostojanstvenu državu na koju nasrću i strani i domaći ( više domaći) neprijatelji.
Zoran beograd

18. 03. 2018 - 14:17

Dps je jedini garant suverene i nezavisne crne gore.
nina

18. 03. 2018 - 14:33

trebali su tebe kandidovati ispred Dps -a, jer nemaju vjernijeg i poslušnijeg člana.
Novak Adzic

18. 03. 2018 - 15:04

Forsirati G. Ranka Djonovica znaci vrijedjati zdrav razum i istoriju moderne CG. Mediji ga proglasili inace nepostojcim zvanjem "politicki analiticar"(to je lice bez zanimanja, kao i publicista) i evo javno ga pozivam da obavi falsimil diplome, ako je ima politikologa sa Sarajevskog univerziteta. G. Donovic je borbu LSCG dje sam ja i mnogi drugi bili, prodao za privilegije i kredite aktuelnog rezima. Podsjecam ga, na moju intervenciju i insistiranje pristao je da podrzi listu SDP-Pozitivna na proslim lokalnim izborima u PG, a tu njegovu izjavu podrske objavile su sa njegovom slikom "Dnevne novine". Itd. G Ranko Djonovic je kompromitacija savremene CG, a njegova ideologija je u njegovom novcaniku. Tu ideologije nema i on je lazni "patriota" i egzekutiva rezima.
BODIN

18. 03. 2018 - 21:37

Novače ON JE ZAVRŠIO ZANAT U iNDUSTRIJSKOJ ŠKOLI,imam par komšija koji su sa njim učili.Poslije je mogao i da doktorira -kao nagrada kad je krenuo u razbijanje veličanstvenog LSCG
Zoran

18. 03. 2018 - 15:19

Sa ovakvima je Slavko trebalo da srusi DPS?
Novak Adzic

18. 03. 2018 - 17:23

Pink M lazni komentator, neskolovani i nestricni tajkun, g. Ranko Djonovic, inace lice bez regularno i redovno zavrsenog fakulteta, palica za agitprop rezima, kompromitovani serviser "Minut Dva" hoce da nam dijeli lekcije. Iako nepristojno neobrazovan a od rezima naucen i narucen,neka zna, da je obraz, dosljednost i etika prije i iznad interesa i zgrada koje on od rezima gradi. On, radi licnog profita. A zahvaljuci rezimu. Rezim ga je kupio, nekadasnji mu saborci ponosno trpe, a jedva prezivljavaju, a g. Djonovic prica odvratnu pricu, poltonsku rezimu radi Judinih srebrenjaka. No, bivsi druze i lazni prijatelju,obidji izvorne nase nekadasnje drugove, liberale i ostale suvereniste, i vidji se u ogledalu.Dje su oni i dje si Ti. Meni, jer ovo znam, bivsi a lazni prijatelju, ne mozes soliti pamet. Mozes pijesak u oci bacati drugima da oh zaslijepis, meni ne mozes, prevarantu.Trazim of uvazenog Admistartora da mi ovu pricu objavi, jer sam se Imenom i prezimenom potpisao. R
Ad hominem, Adzicu?

18. 03. 2018 - 22:31

Jasno se vidi sa kakvim moralnom velicinom se ovdje ima posla. Pametnome dosta.
Novak Adzic

18. 03. 2018 - 15:32

Zasto mi uvazeni administator nije objavio raniji komentar? U njemu sam rekao da je, na moju veliku zalost, iz danasnje perspektive, ljudsku naivu i iskrenost, zbog sjecanja na stare dane, g. Ranko Djonovic, nakon visegodisnje medijske izlolacije, izasao u javnost prije nekoliko godina, i to kada sam mu ja dao prostor da govori u emisiji "Istorijske paralele" ciji sam autor i urednik bio na Tv Montena. Tada nijesam vjerovao i znao da je g. Djonovic folirant i interesni obmanjivac. Nakon te emisije on je medijski lansiran, a tvrdim da je on covjek bez ideologije, on je sluga rezima, lice bez stava, vagandzija radi takulina prije i iznad svega. I obicni i zakupljeni naruceni propagandista.
Mogu se kladiti

18. 03. 2018 - 19:45

Ko god iole preti poluticku scenu u CG zna da je drugi krug neminovan,ko god bio kandidat dps. E onda je sve moguce...
Мирослав Ђукић

18. 03. 2018 - 22:02

Ево, јавио се мој омиљени аналитичар! Ако Рања тако каже - тако ће и бити! Он зна!
Novi komentar