Zbog novih propisa na gradilištima vlada haos

Krapović: Investitori se smiju u lice državi i opštini

Tragovi neplanske gradnje i urbanističkog haosa naličje su razglednice mnogih primorskih mjesta, a Budvi, uz epitet prijestonice turizma, redovno ide i onaj da drži primat u devastiranju prostora. Takva je slika ,,izgrađena“ naročito u minulih 15 godina. Srazmjere učinjenog, osim po zagušenju infrastrukture i saobraćajnom kolapsu, vide se sa distance - kada se panorama grada sagleda sa strane ili sa mora.
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zgrade bez parkinga, zgrade na zgradu, atipična graditeljska rješenja čiji je cilj bio da pošto-poto nakaleme još koji stan u inače pretrpanim kvartovima. Novim zakonskim rješenjima krajem prošle godine gradnja, odnosno izdavanje odobrenja i kontrola gradnje centralizovani su, a ingerencije je preuzelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Jedan od proklamovanih ciljeva je bio da se onemogući dotadašnja praksa, odnosno haos na opštinskom niovu.

 KONTROLA

 Predsjednik budvanske opštine Dragan Krapović smatra da Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim su ingerencije centralizovane, a opštine lišene ključnih ovlašćenja u toj oblasti, proizveo kontraefekat koji, prema njegovim riječima, može da dovede do još goreg stanja nego što je to bilo minulih dvije decenije. - Novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata donio je upravo suprotno od onoga što je ministar Radulović tvrdio da će donijeti. Donio je konfuziju i potpuni haos u oblasti građenja objekata, pogotovo u Budvi – kazao je Krapović Pobjedi.

Kako je rekao, lokalna uprava u Budvi nema tačan podatak koliko se novih objekata radi na području te opštine, ,,ali je golim okom vidljivo da je to ogroman broj objekata“. - Ono što su opštinske službe detektovale je da se na terenu gradi više desetina objekata apsolutno bez potrebne dokumentacije i bilo kakvih odobrenja. Inspekcijski nadzor na terenu sprovodi naravno MORT (Direktorat za inspekcijski nadzor I licenciranje) i, po mojem mišljenju, taj posao rade veoma loše. Komunalna inspekcija gdje god detektuje divlju gradnju zapisnički to konstatuje i prosljeđuje inspekciji MORT-a – navodi Krapović.

Prema njegovim riječima, potvrđuje se da država nema kapaciteta da iznese jedan ovakav propis, da kontroliše gradnju i da kazni one koji nelegalno grade. - Sada dolazimo u apsurdnu situaciju da pojedinci, ,,investitori“ obilato eksploatišu novonastalu situaciju i već pomenutu konfuziju. Rade šta hoće i praktično se smiju institucijama u lice, državi i opštini. Kako bih ilustrovao odgovore na prethodna dva pitanja, navešću primjer investitora koji gradi na glavnom bulevaru u Budvi bez ikakvog odobrenja, a podnio je zahtjev za dozvolu po starom zakonu koju nije dobio, paralelno sa tim prijavio je gradnju po novom zakonu za šta takođe nije dobio odobrenje, a onda je na kraju i podnio zahtjev za legalizaciju objekta i to sve u toku gradnje – tvrdi Krapović.

INGERENCIJE

Na pitanje koje ingerencije su na raspolaganju opštinama i da li je Budva imenovala glavnog gradskog arhitektu, Krapović ističe da su ovlašćenja vrlo slaba… - Gradski arhitekta još nije imenovan u Budvi, ali biće vrlo brzo. Ingerencije koje su ostavljene lokalnoj samoupravi u oblasti planiranja prostora i izgradnje su neke sitne administrativne nadležnosti. Mi kao lokalna samouprava, shodno stanju u koje smo dovedeni, više apsolutno ne možemo uticati na haotično stanje u prostoru. Želim javno da kažem da od trenutka usvajanja zakona više nemamo nikakvu odgovornost za ono što se dešava u Budvi kao ni za ono što će tek da uslijedi. Moje mišljenje je da će posljedice donošenja ovakvog propisa biti teže od svega što se desilo unazad 15-20 godina u Budvi, koliko god to frapantno zvučalo – zaključuje Krapović.

Komentari: 0

Novi komentar