Održano poetsko veče - U trag zaboravu

U organizaciji Odbora za jačanje državnog i kulturnog identiteta u Savjetu za iseljenike Crne Gore i udruženja Crnogoraca Nikola I, u Vrbasu je održano 16.03.2018 godine poetsko veče pod nazivom U TRAG ZABORAVU, posvećeno velikom crnogorskom pjesniku Vitu Nikoliću.
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 14:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

U punoj sali biblioteke „Danilo Kiš“ u Vrbasu, skoro dva sata ljubitelji poezije ovoga pjesnika pratili su izlaganje Maksima Vujačića publiciste i Vitovog biografa. O Vitovoj poeziji govorio je i poznati dramaturg, književnik i kritičar Božo Koprivica. Stihove je recitovao poznati crnogorski glumac Miro Nikolić. Moderator ove večeri bio je Milorad Martinović.

Književnik Bota Koprivica istakao je da mu se najviše dopada kod Vita što je povukao jasnu crtu između diletanata i pravih pjesnika.

„I namjerno je uzeo da se identifikuje sa pjesnikom Sergejem Aleksandrovičem Jesenjinom koji je od stranih pjesnika posle rata kada je Vito stasavao bio u Crnoj Gori izuzetno popularan, i najviše zloupotrebljen“. I zato on kaže u tom nekom direktnom obraćanju toj masi, toj palanci nedotupavnoj: „Nijesam ja za vas nikakav Serjoža!“. A ustvari on to kaže ovim diletantima: „Nijesam ja za vas nikakav pjesnik kafane, taj kojeg viđate po staničnim i drugim bifeima u gradu Nikšiću ili u Beogradu, nego ja sam Vito Nikolić koji je dobio poslanje da nešto saopšti svijetu“. Bio je od onih pjesnika koji su odrastali u tkzoj provinciji a izvanredno je bio svjestan da je ta pozicija provincijskog pjesnika, kada je u pitanju dobra poezija, ne znači ništa. On u toj pjesmi pravi jednu vrstu otklona od te provincijske poezije, od te potrebe da svi prisvoje pjesnika i zato ih on grubo naziva „barabe“. I mislim da on ulazi u najbolju tradiciju crnogorske i jugoslovenske poezije sa rukopisom koji se prepoznaje. Najteže je u poeziji naći svoj ritam, svoj dah, svoj otkucaj, svoj krvotok, a Vito je u tome nesumljivo uspio“, između ostalog zaključuje Koprivica.

Komentari: 7

Mido Vrbas

18. 03. 2018 - 14:24

Bravo za ovo veče koje je osvježenje u moru kiča i šunda koje nas obasipaju razna udruženja sa svojim primitivnim i banalnim prestavama od kuvanja raštana , kačamaka do guslarskih naklapanja.Vrbaška publika zahvaljujuci ovom Odboru Savjeta za iseljenike dobila priliku da uživa u poeziji crnogorskog pjesnika Vita Nikolica, princa boemai i aristokrate duha.
Marija Novi Sad

18. 03. 2018 - 14:55

Predivno veče jednog od najvecih liričara Vita Nikolica.Pozdrav za gospodina Zečevica.
Nova podvala čuvara identiteta

18. 03. 2018 - 19:14

Jos jedna fantomska priča ubačenog UIkrajinca u redove crnogorskih iseljenika..sakrivenog u sopstvenom kiču.. 99% svih komentara na ovom portalu su u režiji , miluša, jovana , marija i ostalih pozajmljenih imena famoznog Ukrajinca.
Kakav odbor Ukrajinski

18. 03. 2018 - 19:28

Jeli bilo baš "prepuno" u biblioteci....nude sliku, molim organizatora iz donjeg Donjecka, da uživamo!
Rada Novi Sad

18. 03. 2018 - 20:22

Izvaredna promocija jednog od najvecih pj esnika ovih prostora.Kompetentni ljudi kao sto je Bozo Koprvica i Maksim Vujacic ucinili su da jos vise sagledamo svu velicinu Vita Nikolica i njegove poezije.Ovo je i dokaz da se amaterizmom ne afirmise crnogorska nacija kao sto to nazalost neki cine.
Milenko

18. 03. 2018 - 20:51

Vito je pored svoje leprsavosti veoma odgovoran prema poeziji.Imali smo privilegiju da veceras cujemo Botu Koprivicu VELIKOG POZNAVAOCA djela Vita Nikolica koji je podvrdio da se ta odgovornost ne potvrdjuje u njegovim pjesmama negoi njegovim feljtonima,esejima,pricama,koje tretiraju kulturnu bastinu uopste,gdje on pokazuje jedno posebno znanje,posebno znanje o nasem kulturnom nasledju koje je prenio na veoma prijemciv nacin ,do danas neprevazidjen.
Simo

18. 03. 2018 - 22:56

Profilacija naconalne svijesti moze se postici samo promocijom crnogorskih univerzalnih vrijednostia Vito to svakako jeste.Država na tome nedovoljno radi i to opet spada na entuzijaste koji za to nemaju baš uslove, oni izgleda najviše rade.
Novi komentar